Unicorns & Fairytales
natuurwetenschappen voor kinderen - unicorns & fairytales
Educatief educatieve activiteiten museum My life Op stap Spelen STEM uitstappen uitstappen binnen

Musea & bezienswaardigheden voor kinderen die van wetenschap & technologie houden

Heb jij kinderen die geïnteresseerd zijn in STEM? hier zijn enkele musea en bezienswaardigheden in België die geschikt zijn voor kinderen die van wetenschap en technologie houden. Wij gingen er al enkele bezoeken en die waren zeker en vast de moeite waard!

1. Technopolis (Mechelen)

Technopolis is een interactief wetenschapsmuseum waar kinderen op een speelse manier kunnen experimenteren en ontdekken. Ze kunnen er onder andere elektriciteit opwekken, robots bouwen en wetenschappelijke fenomenen ervaren.

2. Hidrodoe (Herentals)

Hidrodoe is een waterdoecentrum waar kinderen kunnen leren over water en waterkracht. Er zijn verschillende interactieve opstellingen en experimenten, zoals het bouwen van een dam of het ontdekken van de waterkringloop.

lees: Een leerrijke uitstap naar Hidrodoe in Herentals

3. SparkOH! (Frameries)

Het vroegere PASS, nu SparkOH! is een wetenschappelijk avonturenpark met interactieve tentoonstellingen en activiteiten voor kinderen. Ze kunnen er experimenteren met energie, technologie en natuurkunde, en deelnemen aan workshops en demonstraties.

lees onze review: Het Pass, een wetenschappelijk pretpark voor groot en klein, in Mons

Het Pass wetenschappelijk pretpark - unicorns & fairytales

4. Het Planetarium (Brussel)

Het Planetarium in Brussel biedt boeiende shows en exposities over astronomie en ruimtewetenschap. Kinderen kunnen er de sterrenhemel verkennen, meer leren over planeten en zelfs een virtuele reis door het universum maken.

5. Euro Space Center (Transinne)

Het Euro Space Center is een ruimtevaartattractie waar kinderen kunnen leren over ruimtevaart en astronautentraining. Ze kunnen er een ruimtemissie simuleren, een maanwandeling ervaren en een kijkje nemen in een echte raket.

lees onze ervaring: Naar het Euro Space Center met kinderen

euro space center - unicorns & fairytales

6. Het Speelgoedmuseum (Mechelen)

Hoewel het geen specifiek wetenschapsmuseum is, biedt het Speelgoedmuseum in Mechelen een educatieve en interactieve ervaring voor kinderen. Ze kunnen er historisch speelgoed verkennen, mechanische puzzels oplossen en meer leren over de technologie achter oud en modern speelgoed.

7. Museum voor Natuurwetenschappen (Brussel)

Dit museum heeft een uitgebreide collectie dinosauriërskeletten, fossielen en andere natuurwetenschappelijke objecten. Kinderen kunnen de evolutie van het leven op aarde ontdekken en deelnemen aan educatieve activiteiten.

lees onze ervaring: Natuurwetenschappen voor kinderen ? Leuke tips, boeken en ideetjes…

museum met kinderen - unicorns & fairytales

8. Het Train World (Schaarbeek)

Dit spoorwegmuseum neemt kinderen mee op een reis door de geschiedenis van de trein. Ze kunnen er oude stoomlocomotieven bewonderen, de werking van het spoorwegsysteem ontdekken en zelfs een ritje maken in een simulator.

9. Het Industriemuseum (Gent)

Het Industriemuseum is gevestigd in een oude katoenfabriek en biedt inzicht in de industriële revolutie en de technologische vooruitgang. Kinderen kunnen er deelnemen aan interactieve exposities, machines in werking zien en meer leren over de evolutie van de industrie.

lees onze review: Museum tip: het Industriemuseum in Gent

museum met kinderen - unicorns & fairytales

10. Het Gallo-Romeins Museum (Tongeren)

Hoewel het voornamelijk gericht is op de geschiedenis, biedt dit museum ook inzicht in de technologische ontwikkelingen van de Gallo-Romeinse tijd. Kinderen kunnen er oude ambachten ontdekken, zoals smeden en pottenbakken, en leren over de technologieën van het verleden.

11. Het Museum aan de Stroom (MAS) (Antwerpen)

Hoewel het geen specifiek wetenschapsmuseum is, biedt het MAS verschillende tentoonstellingen die raakvlakken hebben met wetenschap en technologie. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld meer leren over scheepvaart, stadsplanning, cartografie en volkskunde.

zoektocht in het museum voor kinderen - unicorns & fairytales

12. De ontdekfabriek

In NL, net over de grens heb je de ontdekfabriek waar kinderen kunnen bricoleren naar hartelust. Onze kinderen vonden het fantastisch! Dit is echt de moeite om met je kinderen te gaan doen.

lees onze ervaring: De ontdekfabriek is de ideale STEM uitstap voor kinderen die graag bricoleren

de ontdekfabriek - unicorns & fairytales

13. Museum Natura Docet

Dit kleinschalig museum NATURA DOCET ligt amper op 9 minuutjes van Papillon Country Resort in NL en staat in teken van dieren en de natuur. Je komt in verschillende ruimtes meer te weten over bepaalde diersoorten, natuurverschijnselen en objecten. Kinderen kijken hier hun ogen uit. Ze plannen ook veel activiteiten zoals een ontmoeting met de slang Loesje, waterdiertjes onderzoeken en meer! Een aanrader als je kinderen hebt die geïnteresseerd zijn in deze dingen.

14. OYFO techniekmusuem

Er zijn enorm veel interessante musea te ontdekken in de buurt van Twente. We kozen OYFO techniekmuseum. Wat een fijn museum! Kinderen leren er op een educatieve en interactieve manier meer over techniek, van vroeger en nu. Ze kunnen vooral dingen DOEN en dat is altijd leuk aan een museum. Ze krijgen oude spullen te zien, hoe techniek geëvolueerd is en kunnen zelf bijvoorbeeld met oude telefoons bellen. Geweldig! Je kan er ook kiezen uit verschillende workshops en onze kinderen kozen solderen. Dat viel enorm in de smaak, ze waren er meer dan een uur zoet mee.

techniek museum - unicorns & fairytales

15. Urania

Volkssterrenwacht Urania is 1 van de 6 Vlaamse Volkssterrenwachten. Je vindt ons in de zuidrand van Antwerpen, in de mooie gemeente Hove

De vaste tentoonstelling spitst zich toe op meteorieten en kometen. Wil je weten waar deze stenen vandaan komen en welke gevolgen een impact heeft voor onze planeet? Je vindt de antwoorden via leerzame tentoonstellingspanelen en interactieve beeldschermen. En test nadien zeker je opgedane kennis in de digitale astroquiz!

Kom alles te weten over ons zonnestelsel aan de hand van leerrijke panelen waarop de hemellichamen in ons zonnestelsel voorgesteld worden. De afstanden tussen en de grootte van de planeten komen aan bod in het 12 meter lange schaalmodel. 

16. Robotland

In robotland kunnen kinderen experimenteren en DOEN! Allerlei toffe activiteiten rond STEM en wetenschap. Zowel buiten als binnen.

Lees onze ervaring: Robotland, een technologiepark voor groot én klein

technologiepark Robotland - unicorns & fairytales

Nog andere interessante musea tips:

Museum tip: het SteM in Sint-Niklaas

Museum tip: muziek ontdekken in het Vleeshuis Antwerpen

Museum tip: het Industriemuseum in Gent

Naar het museum met kinderen? Dit kan je allemaal doen!

Nog meer STEM tips

De ontdekfabriek is de ideale STEM uitstap voor kinderen die graag bricoleren

STEM speelgoed voor kleine onderzoekers & bouwers

Programmeren met kinderen: tips en ideetjes

Proefjes en lessen rond wetenschap en techniek, ook voor thuis! Voor echte STEM-kids!

Natuurwetenschappen voor kinderen ? Leuke tips, boeken en ideetjes…

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply