Unicorns & Fairytales
natuurwetenschappen voor kinderen - unicorns & fairytales
Educatief educatieve activiteiten museum My life Op stap Spelen STEM uitstappen uitstappen binnen

Musea & bezienswaardigheden voor kinderen die van wetenschap & technologie houden

Heb jij kinderen die geïnteresseerd zijn in STEM? hier zijn enkele musea en bezienswaardigheden in België die geschikt zijn voor kinderen die van wetenschap en technologie houden.

Technopolis (Mechelen)

Technopolis is een interactief wetenschapsmuseum waar kinderen op een speelse manier kunnen experimenteren en ontdekken. Ze kunnen er onder andere elektriciteit opwekken, robots bouwen en wetenschappelijke fenomenen ervaren.

Hidrodoe (Herentals)

Hidrodoe is een waterdoecentrum waar kinderen kunnen leren over water en waterkracht. Er zijn verschillende interactieve opstellingen en experimenten, zoals het bouwen van een dam of het ontdekken van de waterkringloop.

Technopolis Science Park (Ostend)

Technopolis Science Park in Oostende biedt wetenschappelijke en technologische ervaringen voor kinderen. Ze kunnen er experimenteren met licht, geluid en elektriciteit, en ook zelf aan de slag gaan met 3D-printing en programmeren.

Pass (Frameries)

Pass is een wetenschappelijk avonturenpark met interactieve tentoonstellingen en activiteiten voor kinderen. Ze kunnen er experimenteren met energie, technologie en natuurkunde, en deelnemen aan workshops en demonstraties.

lees onze review: Het Pass, een wetenschappelijk pretpark voor groot en klein, in Mons

Het Pass wetenschappelijk pretpark - unicorns & fairytales

Het Planetarium (Brussel)

Het Planetarium in Brussel biedt boeiende shows en exposities over astronomie en ruimtewetenschap. Kinderen kunnen er de sterrenhemel verkennen, meer leren over planeten en zelfs een virtuele reis door het universum maken.

Euro Space Center (Transinne)

Het Euro Space Center is een ruimtevaartattractie waar kinderen kunnen leren over ruimtevaart en astronautentraining. Ze kunnen er een ruimtemissie simuleren, een maanwandeling ervaren en een kijkje nemen in een echte raket.

Wetenschapsmuseum Technopolis (Maldegem)

Wetenschapsmuseum Technopolis in Maldegem is gericht op interactieve wetenschappelijke experimenten. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld leren over optica, elektriciteit en zwaartekracht, en deelnemen aan workshops en demonstraties.

Het Speelgoedmuseum (Mechelen)

Hoewel het geen specifiek wetenschapsmuseum is, biedt het Speelgoedmuseum in Mechelen een educatieve en interactieve ervaring voor kinderen. Ze kunnen er historisch speelgoed verkennen, mechanische puzzels oplossen en meer leren over de technologie achter oud en modern speelgoed.

Museum voor Natuurwetenschappen (Brussel)

Dit museum heeft een uitgebreide collectie dinosauriërskeletten, fossielen en andere natuurwetenschappelijke objecten. Kinderen kunnen de evolutie van het leven op aarde ontdekken en deelnemen aan educatieve activiteiten.

museum met kinderen - unicorns & fairytales

Provinciaal Domein Puyenbroeck (Wachtebeke)

Dit provinciaal domein heeft verschillende educatieve en avontuurlijke attracties voor kinderen. Ze kunnen er een bezoek brengen aan de bijenhal, de kinderboerderij verkennen en deelnemen aan natuurwandelingen en workshops over ecologie en biodiversiteit.

Het Muziekinstrumentenmuseum (Brussel)

Hoewel het voornamelijk gericht is op muziek, biedt het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel ook inzicht in de wetenschap en technologie achter muziekinstrumenten. Kinderen kunnen er verschillende instrumenten ontdekken, geluidsgolven bestuderen en experimenteren met geluidstechnologie.

Het Train World (Schaarbeek)

Dit spoorwegmuseum neemt kinderen mee op een reis door de geschiedenis van de trein. Ze kunnen er oude stoomlocomotieven bewonderen, de werking van het spoorwegsysteem ontdekken en zelfs een ritje maken in een simulator.

Het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen (Gent)

Dit museum bevindt zich in de oude Sint-Baafsabdij en toont de ontwikkeling van wetenschappelijke instrumenten door de eeuwen heen. Kinderen kunnen er kennis maken met oude meetapparatuur, astronomische instrumenten en andere wetenschappelijke hulpmiddelen.

Techniek- en Bakkerijmuseum (Veurne)

Dit museum combineert technologie en ambachtelijke tradities. Kinderen kunnen er leren over de werking van oude machines, de geschiedenis van brood en gebak ontdekken en zelfs deelnemen aan workshops om hun eigen brood te bakken.

Het Industriemuseum (Gent)

Het Industriemuseum is gevestigd in een oude katoenfabriek en biedt inzicht in de industriële revolutie en de technologische vooruitgang. Kinderen kunnen er deelnemen aan interactieve exposities, machines in werking zien en meer leren over de evolutie van de industrie.

lees onze review: Museum tip: het Industriemuseum in Gent

museum met kinderen - unicorns & fairytales

Het Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde (Brussel)

Dit museum, gevestigd in de voormalige gebouwen van de Brusselse universiteit, toont de evolutie van de geneeskunde. Kinderen kunnen er oude medische instrumenten verkennen, anatomische modellen bestuderen en meer leren over de ontwikkeling van de medische wetenschap.

Het Bakkerijmuseum (Veurne)

Het Bakkerijmuseum neemt kinderen mee op een reis door de geschiedenis van de bakkerij. Ze kunnen er deelnemen aan demonstraties en workshops om te leren hoe brood, taarten en andere lekkernijen worden gemaakt.

Het Speelgoed- en Carnavalmuseum (Mechelen)

Dit museum toont een verzameling van oud speelgoed en carnavalskostuums. Kinderen kunnen er historische spelletjes spelen, de werking van mechanisch speelgoed ontdekken en meer leren over de tradities van het carnaval.

Het Museum voor Natuurwetenschappen (Doornik)

Dit museum biedt een educatieve en interactieve ervaring voor kinderen. Ze kunnen er fossielen en mineralen bewonderen, deelnemen aan workshops over de natuur en het dierenrijk verkennen.

Het Water- en Fonteinmuseum (Lier)

Dit museum toont de geschiedenis van waterwinning en watertechnologie. Kinderen kunnen er oude waterpompen en fonteinen bekijken, de werking van waterkracht ontdekken en experimenteren met waterdruk.

Het Museum voor Natuurwetenschappen (Brussel)

Dit museum is een must-visit voor kinderen die geïnteresseerd zijn in de natuurwetenschappen. Ze kunnen er de grootste dinosauruscollectie van Europa bewonderen, fossielen bestuderen, een reis maken door de evolutiegeschiedenis en meer leren over de diversiteit van het leven op aarde.

natuurwetenschappen voor kinderen - unicorns & fairytales

Het Techniekmuseum (Kortrijk)

Dit museum biedt interactieve tentoonstellingen en workshops om kinderen te laten kennismaken met verschillende technologische onderwerpen, zoals robotica, elektronica, bouwkunde en energie. Ze kunnen er zelf experimenten uitvoeren en technische vaardigheden ontwikkelen.

Het Zwin Natuur Park (Knokke-Heist)

Hoewel het voornamelijk een natuurreservaat is, biedt het Zwin Natuur Park ook educatieve activiteiten en tentoonstellingen over vogels, ecosystemen en natuurbescherming. Kinderen kunnen er meer leren over biodiversiteit en de rol van wetenschap in het behoud van de natuur.

Het Diamantmuseum (Antwerpen)

Dit museum onthult de fascinerende wereld van diamanten, inclusief de wetenschap achter hun vorming, hun bewerking en de geschiedenis van de diamanthandel. Kinderen kunnen er edelstenen van dichtbij bekijken, diamantslijpers aan het werk zien en meer leren over geologie en kristallografie.

Het Atomium (Brussel)

Hoewel het voornamelijk een architectonisch en cultureel icoon is, biedt het Atomium ook een tentoonstelling over wetenschap en technologie. Kinderen kunnen er meer leren over atomen, moleculen en de bouw van het universum.

Het Virtual Reality Center (Brussel)

In dit centrum kunnen kinderen de wereld van virtual reality verkennen en ervaren. Ze kunnen er deelnemen aan VR-games, 3D-ervaringen beleven en meer leren over de technologie achter virtual reality.

Het Gallo-Romeins Museum (Tongeren)

Hoewel het voornamelijk gericht is op de geschiedenis, biedt dit museum ook inzicht in de technologische ontwikkelingen van de Gallo-Romeinse tijd. Kinderen kunnen er oude ambachten ontdekken, zoals smeden en pottenbakken, en leren over de technologieën van het verleden.

Het Observatorium Robert Morris (Genk)

Dit observatorium biedt kinderen de mogelijkheid om de sterrenhemel te verkennen en meer te leren over astronomie. Ze kunnen er telescopen gebruiken om planeten, sterren en andere hemellichamen te observeren en deelnemen aan educatieve activiteiten.

Het Museum aan de Stroom (MAS) (Antwerpen)

Hoewel het geen specifiek wetenschapsmuseum is, biedt het MAS verschillende tentoonstellingen die raakvlakken hebben met wetenschap en technologie. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld meer leren over scheepvaart, stadsplanning, cartografie en volkskunde.

zoektocht in het museum voor kinderen - unicorns & fairytales

Nog andere interessante musea tips:

Museum tip: het SteM in Sint-Niklaas

Museum tip: muziek ontdekken in het Vleeshuis Antwerpen

Museum tip: het Industriemuseum in Gent

Naar het museum met kinderen? Dit kan je allemaal doen!

Nog meer STEM tips

De ontdekfabriek is de ideale STEM uitstap voor kinderen die graag bricoleren

STEM speelgoed voor kleine onderzoekers & bouwers

Programmeren met kinderen: tips en ideetjes

Proefjes en lessen rond wetenschap en techniek, ook voor thuis! Voor echte STEM-kids!

Natuurwetenschappen voor kinderen ? Leuke tips, boeken en ideetjes…

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply