Unicorns & Fairytales
duurzamer worden - unicorns & fairytales
Duurzaam leven Duurzaamheid My life

Wat je moet weten over mijn plannen om duurzamer te zijn

“Oh my god, ga jij zo’n geitenwollensok worden?”, vroeg laatst iemand aan mij. Mijn relaas van waarom ik graag wou proberen duurzamer te leven kreeg steun, maar zorgde ook voor grote ogen. Zelfs een beetje bij mijn vriend. “Wat is er met jou gebeurd?”, zeiden een paar mensen. Sommige anderen knikten goedkeurend. Anyway, wat men ook denkt, positief of negatief, dit is wat jij moet weten over mijn plannen….

Inzichten

Mijn blog heeft inmiddels leuke volgersaantallen bereikt. Vooral de informatieve artikels doen het goed, alsook de herkenbare persoonlijke verhalen. Het is een plek geworden waar mensen tips vinden, ideetjes opdoen en geregeld krijg ik een dankbaar mailtje van mensen die steun gevonden hebben in herkenbare verhalen of wanneer ze iets leuks ontdekt hebben. Door in contact te komen met verschillende bloggers, ondernemers en webshops en leuke samenwerkingen aan te gaan, wordt er vaak gepraat over duurzaamheid met bepaalde mensen. Mensen met wie het klikt, shops die ik leuk vind en samenwerkingen die mijn ogen doen opengaan. Door veel te lezen, veel te praten en te ontdekken, besefte ik dat ik allesbehalve duurzaam was/ben. Wij letten totaal niet op de verpakking of de herkomst van producten. De dichtstbijzijnde winkel was the lucky one, puur uit gemakzucht. Wij vroegen ons af waarom ze in onze gemeente om de week de vuilbakken kwamen legen want: zijn wij nu de enigen die bijna aan een volle kleine vuilzak per dag geraken?!? Stilletjes aan besefte ik dat je door meer moeite te doen je ecologische voetafdruk al kan verkleinen en kan besparen. Ik kocht een netzakje, verzamelde stoffen zakken en test momenteel een bakfiets uit.

lees ook: waarom ik duurzame vis koop

Waar ligt de focus?

Het leek wel of ik onder een steen vandaan kwam. Vroeger las ik veel, keek ik geregeld naar het nieuws en soms ook wel eens naar documentaires. Maar ik was zo bezig met mijn gezin, mezelf, mijn blog, mijn werk… dat ik deze belangrijke dingen soms vergat. Nou nee, misschien ook weer niet: mijn focus lag ergens anders. (Elk jaar of halfjaar heb ik een nieuw doel/project op mijn blog. In 2019 is dat dus duurzamer worden). Toen kwam er meer en meer het besef (door gesprekken, samenwerkingen en media) dat ik gewoon verkeerd bezig was. Dat ik totaal geen idee had waarmee ik bezig was, wat nou duurzame producten zijn etcetera etcetera… Ik wou er toch mee iets aan doen.

Lees ook: Ecologische luiers getest

Duurzamer leven ?

Ik wil dus SAMEN MET JULLIE op zoek gaan naar manieren om duurzamer te leven. Door inspirerende mensen te interviewen, leuke tips aan jullie te geven, leuke boeken in de kijker zetten, webshops in de kijker te zetten die duurzame producten hebben, leuke plekjes waar je heen kan of waar je kan gaan winkelen laten ontdekken en gewoon… alles wat kan bijdragen tot het bekomen van een kleinere ecologische voetafdruk.

Ga ik daar meteen in slagen? No way! Je kan niet zomaar meteen duurzaam leven. Het is een mindshift, een manier van leven. Sommigen hun levensstijl zou ik ook nooit kunnen doen. Omdat ik mezelf ken. Niet ‘kunnen’ is trouwens een verkeerd woord. Niet ‘willen’ daarentegen is beter. Want sorry, iedereen KAN duurzamer leven. Kijk maar naar onze grootouders. Nog niet zo lang geleden waren er enkel glazen papflessen, wasbare luiers (doeken!), herbruikbare melkflessen en deden de mensen hun was met de hand en gingen boodschappen doen met de fiets. Maar nee, ik geef toe, ik ga een zero waste lifestyle niet bereiken omdat ik bepaalde dingen niet wil opgeven. Maar wil ik wél aan andere dingen iets doen? Sure! Zoveel mogelijk.

lees ook: mijn ervaring met wasbare luiers

In de mate van het…’willen’?

En oh ja, verwacht niet van me dat ik plots helemaal géén plastic meer in huis heb of mijn kinderen enkel en alleen met houten speelgoed ga laten spelen, want zo ben ik niet en dat is voor ons niet realistisch. Het zou hypocriet zijn en ik ga niet meteen al ons speelgoed weggooien. Ga ik wel mijn best doen om me te beperken en andere soorten duurzaam speelgoed te zoeken in de toekomst? Ja hoor…  Zal ik eens praten over vegan? Ja graag, lekker ook! Ga ik een vegan worden? Nee dat waarschijnlijk niet… Dus je hoeft me niet te veroordelen of te mailen met negatieve opmerkingen. Ik wil alleen keuzes aanreiken, mogelijkheden bieden en zoveel mogelijk zelf veranderen. Iedereen kiest waar hij of zij zich goed bij voelt. Maar weet gewoon: alle beetjes helpen. Al ban je enkel en alleen rietjes… Dus alle positieve uitlatingen zijn welkom. Vragen, opmerkingen en tips… shoot.

Lees alvast artikels over klimaatacties die echt werken

tips om energie te besparen thuis

een energiebesparende woning

 

 

Volg je me mee in de zoektocht naar een duurzamer leven? Ik ga het ook vastleggen op video. Je kan je dus alvast abonneren op mijn Youtube kanaal en dan gaan we binnenkort op ontdekkingstocht.

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Eline
  17 januari 2019 at 07:10

  Heel veel succes met deze leuke zoektocht! Elke stap is een grote stap, ook al is het af en toe terug eentje achteruit om over iets verder na te denken of om wat aan te passen. Ik schreef onlangs een post over Zero waste in de badkamer. Laat je inspireren 😉

  • Reply
   Nathalie
   20 januari 2019 at 19:18

   Ik ga zeker eens een kijkje nemen. Ik heb nog wel artikels klaarstaan waaronder idd de badkamer 😉

 • Reply
  Tineke
  18 januari 2019 at 07:04

  Heel interessant, ik ben de laatste tijd ook erg bezig met duurzaam(er) leven met kinderen. Ik ben erg benieuwd naar jouw blogs hierover.
  Liefs

 • Reply
  Nathalie
  19 februari 2019 at 21:00

  Als boek kan ik “Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle” van Marieke Eyskoot aanraden. Andere tips: eens een verpakkingsloze winkel binnenstappen (Robuust, Kabas, Ohne…), boeken van de bib, spelotheek, een sustainable fashion tour van B-right, check netwerk bewust verbruiken, ontspullen, kringwinkelen en zo kan ik nog even doorgaan. Heel veel succes met je zoektocht en het vinden van het juiste evenwicht. Want alles in 1 keer veranderen is idd niet realistisch.

Leave a Reply