Te lang hebben we ons bestaan vanzelfsprekend gevonden. Terwijl er genoeg voorbeelden uit het verleden zijn dat het klimaat plotseling om kan slaan. Dat is nu eigenlijk al gaande. De aarde warmt op, de zeespiegel stijgt en dit heeft gevolgen voor ons allemaal. Natuurlijk willen we onze wereld mooi houden. Voor elkaar en de generaties die mogen volgen. Daarom is het belangrijk om de handen in één te slaan en samen te werken aan een gezondere lucht, een beter klimaat en een mooiere wereld. En hoe belangrijk is het dan om ook de nieuwe generaties hierbij te betrekken? Zij zijn de toekomst. Als je je kind vanaf jongs af aan meegeeft wat hij kan doen voor het milieu, dan zal hij dit zijn hele leven blijven doen. Werk aan de bewustwording.
1. Onderzoek samen hoe er minder stroom en gas verbruikt kan worden
Bewustwording voor het klimaat is zeer belangrijk. Leer je kind dat het de kleine dingen zijn die al een groots effect kunnen hebben. Al vanaf zeer jonge leeftijd kun je uitleggen dat de hoeveelheid stroom en gas die zij verbruiken, van invloed is op het klimaat. Dat je zelf invloed hebt op hoeveel er verbruikt wordt. Bedenk samen mogelijkheden om te besparen.
Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van alle conventionele verlichting in huis. Op Ledwereld.be vind je een heel scala aan led verlichting. Deze zijn niet alleen zeer energiezuinig, maar gaan ook nog eens ontzettend lang mee. Een duurzame keuze die direct voor een fikse energiebesparing zorgen.
Maak met het hele gezin afspraken over hoe er extra energie bespaard kan worden. Bijvoorbeeld door korter of minder warm te douchen, apparaten volledig uit te schakelen of de verwarming iets lager te zetten. Het zijn de kleine dingen die het doen.
2. Trek naar buiten
Hoe kan een jong kind enthousiast worden over het klimaat als hij vooral binnen is? Simpelweg naar de televisie kijkt. Daarom is het belangrijk dat je je kind daadwerkelijk bemoedigd. Laat zien wat de wereld allemaal te bieden heeft. Ga naar het bos, het strand en verwonder je over de pracht van de natuur. Ga echt de natuur in en doe vervolgens samen een goede daad door rommel van de grond op te ruimen. Dit vind je kind hoogstwaarschijnlijk ontzettend leuk om te doen en het draagt ook nog eens bij aan een gezondere omgeving.
In mijn boek SPEEL! kan je ook ontzettend veel speeltips vinden om in de natuur te doen.
lees ook: Zo pimp je die ‘saaie’ wandeling voor kinderen
3. Bespreek de mogelijkheden met oudere kinderen
Zijn je kinderen al wat ouder? Dan is het belangrijk dat er echt vrij en open over de klimaatverandering gesproken kan worden. Leg uit waarom er zorgen zijn, wat de huidige stand van zaken is en brainstorm samen over dingen die jullie kunnen doen om een verschil te maken. Wellicht ziet je kind het bijvoorbeeld zitten om zich bij een jongerenorganisatie aan te sluiten.
Ook in de klas kan er ingezet worden op bewustwording.
lees ook: Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) over hoe we lief kunnen zijn voor het milieu!
4. Leer de natuur waarderen
Bewustwording begint bij het begrijpen van de wereld. In de leerplannen van het onderwijs wordt er hard ingezet op deze bewustwording door de natuur actief op te zoeken en de onderzoeken. Geef veel buiten les, laat ze planten, dieren en de natuur onderzoeken en leren kennen.
lees ook: Leuke bos – en buitenactiviteiten die je kan doen tijdens de week van het bos (en op andere dagen)
Hoe werk jij aan de bewustwording van het zorgen voor het milieu bij kinderen?
XOXO Nathalie
No Comments