Unicorns & Fairytales
winter knutselen - unicorns & fairytales
creatief DIY knutselen rond een thema knutselen seizoenen My life upcycling (kosteloos materiaal)

De leukste winter knutselideetjes voor kinderen

Winter knutselen ? Superleuk… Met deze winter knutselideetjes zullen de kinderen zich niet snel vervelen. Bovendien is een gezellig weekendje of namiddag knutselen een fijne verbindende activiteit. Misschien kan je deze winter knutselen ook inzetten in de klas of hoekenwerk? Kijk je ook mee?

Winter knutselen voor kinderen 

Knutselen thema winter is leuk… er zijn zoveel leuke dingen die je kunt doen. Wij maakten en verzamelden enkele leuke winter knutselactiviteiten zodat jij ook thuis of in de klas, kinderopvang, speelkamp aan de slag kunt gaan. 

1. Wollen ijsberen 

Neem een papieren beker en draai er witte wol rond. Goed voor de motoriek! Doe wat lijm aan de beker zodat de wol goed op zijn plek blijft. Knip daarna het hoofdje, de voetjes en pootjes uit en teken met stift zijn voetkussentjes en nagels. Teken een gezichtje en kleeft de oortjes erop. Werk af met een pompom als neus en wiebeloogjes. Knip een visje uit en steek het tussen de pootjes. Natuurlijk kan dit ook iets anders zijn. Op deze manier kan je ook een pinguïn maken. 

winter knutselen - unicorns & fairytales

2. IJspegels 

Knip twee lange stroken in de vorm van een driehoek uit. Je kan de ijspegels printable GRATIS downloaden. Lijm de twee strookjes aan elkaar en vouw steeds over elkaar. Je krijgt eer soort van harmonica effect. Werk af met lijm en glitters. 

winter knutselen - unicorns & fairytales

3. Winterbomen 

Maak een mooie winterachtergrond. Gebruik bijvoorbeeld waterverf en papier dat stevig genoeg is voor waterverf. Je kan er ook zout overstromen zodat je een mooi effect krijgt. Wist je dat je ook zijdepapier kunt leggen op een blad en zo kleur kunt maken? Je kan dit hier zien: schilderen met zijdepapier

Schilder een zwarte boom met takken (of gebruik een ander medium) en laat weer drogen. Werk af met sneeuw. Je kan dit op verschillende manieren doen: gewoon tekenen, met een pompom deppen, met een wattenstaafje, met waskrijt … Kies een medium. Ik ben zelf heel erg fan van eigenaarschap in het procesgericht creatief werken. 

lees ook: Leuke herfstbomen knutselen met je kinderen

en ook: Leuke kerstbomen knutselen met kinderen

winter knutselen - unicorns & fairytales

4. Blinkende ijspegels 

Een zeer makkelijk DIY projectje waarmee je iets mooi kunt decoreren. Knip een stukje wol of koord af, scheur wat aluminiumfolie af en maak ijspegels. Geef ze een laagje lijm en werk af met glitters. 

winter knutselen - unicorns & fairytales

5. Een bewegende ijsbeer 

Knip de delen van de ijsbeer uit. Je kan zelf iets verzinnen of deze GRATIS ijsbeer printable gebruiken.  Bevestig de kop aan het lijfje met een splitpen en kleef een pompom erop zodat het niet zichtbaar is. Werk af met wiebeloogjes en teken details. Nu heb je een ijsbeer. Je kan dit ook met andere diertjes doen. Welke dieren ga je nog maken? 

winter knutselen - unicorns & fairytales

6. Winter lantaarns 

Gebruik een kleurtje naar keuze. Teken een sneeuwvlok of gebruik de GRATIS sneeuwvlok printables op een deel van een stuk stevig papier. Doe dit in drievoud of kies ervoor om maar 1 kant open te maken. Gebruik een mesje om de delen eruit te snijden. Kleef er waxpapier achter of gebruik een soort doorzichtig papier. Steek er LED-lampjes in (qua veiligheid). Nu heb je een leuk lichtje. 

Wil je je eigen draai hieraan geven? Dat kan natuurlijk ook. Snijd dan een eigen tekening uit. 

lees ook: Winter STEM activiteiten tijdens Kerst

7. Een ijsbeer kunstwerk

Neem een zwart stevig blad en een wit en zwart krijtje. Teken een ijsbeer met wit krijt en veeg uit met je vinger. Maak zo wat schaduw. Werk af met zwart krijt of je kan ook werken met en zwart vetkrijtje. Maak je zwart blad nadien wat proper met een stukje keukenrol. 

lees ook: Zelf stoepkrijt maken: maak leuke vormpjes!

winter knutselen - unicorns & fairytales

8. No stress met deze winterknutsel

Ooit al eens een stressballetje gemaakt? Dan kan makkelijk met een ballon en bloem. Vul een flesje met bloem en blaas de ballon op. Plaats hem over het flesje en laat de bloem erin. Knoop stevig dicht en teken een sneeuwman gezichtje op de ballon.

lees ook: Sensory Play? It’s easy peasy lemon squizy!

9. Een sneeuwuil met dennenappel 

Neem een grote dennenappel en watjes. Steek de dennenappel vol watjes. Knip uit vilt de onderdelen van de uil zoals oogjes, een snavel en vleugels. Werk af met stift en kleef wiebeloogjes. Je kan er ook een touwtje aan maken als je de uil ergens op wil hangen. 

10. Lekkere 3D drankjes winter knutselidee

Schilder een papieren bordje. Neem ofwel al bekertjes met een print of kies ervoor om voor volledig witte kartonnen bekers te gaan om je winter knutsel te maken. Wat drink je graag? Koffie? Thee? Chocomelk? Knip je bekertje in de helft en kleef op het bordje, dat je al naar wens versierd hebt. Werk af met snippers, een theezakje, marchmallows die je knutselde en meer. Of wil je slagroom? Maak jouw eigen creatie! 

Lees ook: 3D nieuwjaarsbrieven knutselen met kinderen

winter knutselen - unicorns & fairytales

11. Sneeuwvlokken maken 

Knip uit stevig (blauw?) papier een cirkel. Maak mooie sneeuwvlokken met wattenstaafjes. Je kan verschillende motiefjes maken. 

12. Een 3D sneeuwman 

Neem een wit stevig blad en knip in 3 stroken (de stroken hebben een oplopende grootte). Vouw een randje op nar binnen en kleef op een stevig gekleurd blad. Versier je sneeuwman! Dit kan je ook doen voor je de stroken kleeft, dat gaat misschien makkelijker!  Gebruik allerlei materialen! Maak er je eigen kunstwerk van. 

winter knutselen - unicorns & fairytales

13. Sneeuwkristallen winterknutsels met wc-rollen

Knip wc-rolletjes in allemaal strookjes en maak er de mooiste sneeuwkristallen van. Je kan ze zo laten of nadien spuiten in een bepaalde kleur. 

lees ook: STEM met kids / Laat suikerkristallen groeien

14. Een ‘zachte” iglo knutselen 

Neem een kartonnen rond potje en zet op zijn kop. Knip een wc-rol in de helft en op zijn langs doormidden. Dat is de inkom. Kleef zowel het potje als het rolletje op een stevig kartonnen bordje. Werk af met watjes. Kan je nog diertjes knutselen? Misschien met een kurken stop? Die kan je dan mee op het bordje zetten. Of maak een Inuït met een vislijn. 

15. Een ijsbeer of ijsman ornament maken

Heb je van die houten schijven? Je kan ze tegenwoordig bij action vinden. Schilder ze wit met glitters. Laat een randje open. Werk af met een neus en oogjes. Kleef aan elkaar met een lijmpistool en een stukje lint. Kleef er een koordje aan. Schattig he? 

lees ook: 20+ originele ideetjes om te knutselen rond Kerst met kinderen

16. Winter bruisballen maken voor een heerlijk bad

Heerlijk! En een toffe winter knutselactiviteit waarmee je nadien nog iets kunt doen… Meng de volgende zaken door elkaar en doe het in een malletje. Laat zeker een dag uitdrogen alvorens eruit te halen. : 

1  cup baking soda  (340 g)

1/2 cup citroenzuur (170g)

1 tbsp. kokosolie

1 tsp vanilla extract 

nog een ander recept: Maak zelf heerlijke lavendel bruisballen

lavendel bruisballen maken - unicorns & fairytales

17. Vissen of walvissen knutselen met kosteloos materiaal 

Winter knutselen met kosteloos materiaal is altijd een goed idee. Ongetwijfeld kan je wc-rolletjes verzamelen. Maak er eens walvissen en vissen van. Of neem een eierdoos en vertrek vanuit het lijfje. Leg allerlei materialen klaar zoals scharen, lijm, gekleurd papier, stiften, verf en meer. Laat je inspireren door de voorbeelden of laat het vanuit jezelf komen. 

lees ook: Superleuke knutseltips met kosteloos materiaal

winter knutselen - unicorns & fairytales

18. Sneeuwvlokken knippen

Pas op, deze winterknutsel is zeer verslavend. Sneeuwvlokken in allerlei groottes en vormen knippen! Het is niet moeilijk en de kinderen zijn er uren zoet mee. Onze Kerstboom was helemaal versierd met zelfgemaakte sneeuwkristallen.

TIP: mijn boek SPEEL!

Wil je meer weten over spelen en spelend leren met kinderen? Of ben je op zoek naar DIY cadeautips waarbij het proces belangrijker is dan het resultaat? Zin om je te laten onderdompelen in enorm veel activiteiten voor kinderen waarbij je steeds nog eens een lading speeltips krijgt met toegang tot gratis exclusieve printables? Dan is mijn boek SPEEL! een tip!

Je kan hem oa hier kopen

550x691 - Creatief en educatief aan de slag met Pokémon

Knutselen thema winter is leuk! Welke winterknutsel ga jij eens proberen? 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply