Unicorns & Fairytales
sensory play thema de ruimte - unicorns & fairytales
activity tray Educatief educatieve activiteiten My life Sensopatisch speelgoed sensory play Spelen

30 educatieve, creatieve en sensory play activiteiten over de ruimte

De ruimte en astronauten. Het is iets wat ons allemaal bezig houdt en vooral de kinderen erg boeit. Je kan, net zoals ons heelal, oneindig veel dingen doen rond astronauten, het sterrenstelsel, zonnestelsel, het heelal en de ruimte. Ik geef je graag 40 tips om aan de slag te gaan met kinderen van de kleuter -en lagere school rond het thema heelal. Voor thuis, tijdens een kamp, in de opvang en meer…

Activiteiten rond het thema heelal en de ruimte

Werken rond het thema heelal en de ruimte met kinderen is erg dankbaar. Er zijn enorm veel mogelijkheden. Mijn tips voor leerkrachten is om te kijken wat er in de lesdoelen staat. Wat moeten ze écht kunnen en hoe kan je dit thema verweven in de andere lessen. Bij de jongste kinderen kunnen rekenoefeningen waarbij materiaal gebruikt wordt in het thema van de ruimte al voldoende zijn. Grotere kinderen kan je de oppervlakte van planeten laten berekenen, een zonnestelsel laten nabouwen en nog veel, veel meer. Kortom, maak leren boeiend en prikkel de nieuwsgierigheid van kinderen.

Je kan alvast mijn Instagram account OUT OF THE BOX PLAY volgen om vele ideetjes op te doen.

Educatieve, creatieve en sensorische ideetjes

1. Ruimtestation

Niets zo leuk als je klas, ruimte thuis, plekje, omtoveren tot een ruimtestation. Gebruik aluminiumfolie, dozen, stickers, een oud toetsenbord en meer. Zeker in de klas kan dit een leuk plekje worden waar je het educatieve koppelt aan het speelse. Op pinterest genoeg voorbeelden. De ene al wat gekker dan de andere.

2. Sensory bin thema de ruimte

Een sensory bin is zo veelzijdig en altijd leuk! Het boeit de kinderen en prikkelt de zintuigen. Ze kunnen er uren mee spelen omdat het zo vrij is. Je kan uiteraard wel ook hier net zoals in alle andere ideetjes, er  een educatieve toets aan geven. Maar eigenlijk is spelen ook leren dus…

Hier vind je een idee voor het aanbieden van sensory play in het thema ‘de ruimte’.

sensory bin de ruimte - unicorns & fairytales

3. Ruimteschip bouwen met magneetblokken

Geef de kinderen een ‘challenge’. Bouw een raket met (magnetische) blokken. Hij moet stevig staan en niet omvallen en minstens X aantal cm hoog zijn. Laat hen bijvoorbeeld samenwerken in een team als je dit in de klas of op kamp doet. Thuis kan jij zelf ook meedoen of gewoon, jouw kind laten bouwen.

4. Fizzy planets / fizzy sterren of bath bombs

Je kan het sensorische spel nog leuker maken door een papje te maken van baking soda en wat water, in een mal te doen en in de vriezer te zetten. Zo maak je fizzy planeten, sterren of eender wat! Als je die dan besprenkelt met azijn dan gaan ze bruisen. Kinderen blijven dit leuk vinden! Je kan natuurlijk ook bath bombs maken die zorgen dat je bad gaat bruisen! Leuk!

5. Maanzand

Je maakt makkelijk maanzand door ofwel speelzand te kopen (aanrader is die van SMARTIEST, Creall, fluweelzacht), ofwel dit zelf te maken. Dat kan op verschillende manieren. Hiervoor verwijs ik maar al te graag naar mijn eigen boek! In mijn boek SPEEL! (uitgeverij Pelckmans) staan verschillende manieren hoe speelzand te maken.

Ik maakte fizzy speelzand door baking soda te mengen met zwarte voedingskleurstof en een klein beetje water toe te voegen. Het is superzacht…

sensory bin de ruimte - unicorns & fairytales

6. Space speeldeeg

Je kan zelf speeldeeg maken met enkele van mijn eigen recepten. Gebruik dan zwarte, paarse en blauwe voedingskleurstof om ze te keuren. Maak aparte bollen en nadien rol je ze samen op zoals deze swirly speeldeeg. Zo krijg je een galaxy deeg. Natuurlijk kan je ook volledig zwarte speeldeeg maken met bijvoorbeeld zilveren bio glitters in. Leg er wat ruimte uitstekers bij en het hele plaatje is af.

sensory play de ruimte - unicorns & fairytales

7. Epoxy space letters, cijfers en meer

Je kan zelf letters maken uit epoxy. Dit maken is NIET geschikt voor kinderen. Met de letters en cijfers kan je leuke educatieve dingen doen! Met giethars kan je ook andere dingen maken als je de geschikte mallen hebt. Dit is echter niet zo heel goedkoop.

8. Sterrenbeelden nabootsen

Met mijn printables kan je sterrenbeelden nabootsen. Doe dit met gemstones, zwarte bonen, speeldeeg en tandenstokers, kleine marshmallows of eender welk loose part materiaal! Je kan ook de kaarten op stevig papier printen en laten naaien. Ideaal voor de fijne motoriek. Je kan heel veel met deze kaarten doen, laat je fantasie werken.

DOWNLOAD GRATIS DE STERRENBEELDEN EN MAANFASES

sensory bin de ruimte - unicorns & fairytales

9. Woodies

Deze schattige woodies van Jippiejee play zijn erg leuk in de sensory bins of bij printables. Je kan ze in verschillende thema’s vinden en je kan je eigen sterrenbeelden laten maken.

10. Vertelstenen maken

Vertelstenen over de ruimte maken is niet alleen een creatieve maar ook een talige activiteit. Laat kinderen stenen trekken en met de zaken die erop staan een verhaal verzinnen. Of laat ze beginletters matchen met de tekeningen, ze gebruiken in sensory bins, of zelf dingen verzinnen. Ze kunnen natuurlijk ook zelf vertelstenen maken!

11. Raket met wc-rollen

Met wc-rollen kan je een raket nabootsen. Dat kan op verschillende manieren. Met 4 wasspelden blijven ze rechtop staan. Al die verschillende raketten geven een uniek resultaat.

knutselen met kartonnen bekers en bordjes - unicorns & fairytales

12. Draaischijf maken

Met de draaischijf die je in mijn printables vindt kan je op een makkelijk manier een leerrijke schijf maken. Dat kan natuurlijk ook met een kartonnen bordje en een wit stevig blad. Of twee kartonnen bordjes en een splitpen. Op het onderste bordje verdeel je eerst de cirkel in gelijke taartenpunten. Je tekent of schrijft belangrijke zaken in een punt. Je knipt uit het bovenste bordje de grootte van 1 taartenpunt en je maakt het vast met de splitpen. Nu kan je met de draaischijf draaien.

Deze vorm kan je ook gebruiken als quiz, als spelvorm etc…

13. Galaxy rustgevende flesjes

Je kan sensory bottles maken. Vul het flesje met paars, zwart of donkerblauw water waar je glitters en glycerine indoet of vul het met allemaal zwarte bonen en hier en daar sterretjes, kleine accessoires in het thema ruimte.

14. Gekleurde ‘space’ rijst maken

Rijst kleuren is helemaal niet moeilijk. Je leest hier hoe ik mijn rijst kleur. Maak blauw en paars en zwart, leg er wat sterren in, letters, houten figuurtjes en je kan er al heel veel mee doen. Ook leuk om je sensory bin mee te vullen, als basis.

sensory rice space - unicorns & fairytales

15. Lampionnen spuiten

Je hebt in IKEA papieren lampenkappen. Die kan je in verschillende kleuren spuiten door zelf sprayverf te maken. Dat doe je door waterverf te maken en in een spraybottle te doen. Je kan dit doen door :

16. Galaxy kijkdoos maken

Oh daar kon ik me vroeger zo mee uitleven… een kijkdoos maken. Laat die fantasie maar groeien, laat de creativiteit in je los. Maak een kijkdoos. Gebruik eventueel flow in the dark sterren, verf of hang planeten aan een koordje. Dit is zoooo leuk om te doen.

17. Space slijm

Met mijn recept om twee soorten slijm te maken die niet kunnen mislukken kan je ook galaxy slijm maken. Maak ze dan zwart of paars en gebruik veel bioglitters. Je kan natuurlijk ook alienslijm maken hahaha. Onderstaande alien is gemaakt van zandslijm.

zand slijm maken - unicorns & fairytales

18. Galaxy jars (cotton balls)

Met wattenbollen kan je een mooie galaxy pot maken. Daarvoor maak je gekleurd water: paars, donkerblauw en zwart met glitters. Vul de ‘jar’ een beetje met gekleurd water en doe er wattenbolletjes in. Wacht even tot alles opgeslorpt is en vul verder een laagje aan met een andere kleur. Herhaal de stappen. Het is een mooi effect!

19. Fases van de maan

De fases van de maan. Het blijft best ingewikkeld om de benamingen te weten. Maar het belangrijkste is dat ze weten hoe dit komt. De fases van de maan kan je met de printables oefenen. Ook had Liene van Congé Bricolé een leuk idee. Twee doorschijnende bekers gebruiken waarop je een witte maan en ‘zwarte’ maan tekent. Je draait aan de beker en …. you’ll nee!  Ook met oreo koekjes en speeldeeg kan je de fases van de maan nabootsen.

sensory bin de ruimte - unicorns & fairytales

20. Identiteitskaart van planeten

Heb je kinderen die heel erg geïnteresseerd zijn in planeten? Laat ze dan identiteitskaarten maken van de planeten met leuke weetjes en een mooie afbeelding. Hoe ze dit doen mogen ze zelf kiezen. Willen ze een grote affiche maken? Allemaal kleine kaartjes of een waaier aan info?

21. I-spy busy bag

Je kan zelf leuke busy bags maken door gel in een ziplock zakje te doen. Je kan hier een educatief tintje aan geven door gelamineerde afbeeldingen of kleine items in een zakje te stoppen, te vullen met donker gekleurde gel en een blad te geven waar al de verstopte dingen op afgebeeld staan. Telkens ze iets vinden van op het blad duiden ze dit aan.

sensory bag de ruimte - unicorns & fairytales

22. Marble paint planeten

Leg een wit blad in een kartonnen doos. Bekijk een planeet. Welke kleuren heeft de planeet. Spuit die op het witte blad. Leg nu knikkers in de doos en beweeg. Je bent nu aan het schilderen met knikkers. Laat het blad drogen als het voldoende geschilderd is. Knip een cirkel uit. Doe dit nu voor de andere planeten.

23. Sterrenzoektocht

Je kan doorheen je huis sterren verstoppen of prenten verstoppen die kinderen moeten zoeken. Je kan er natuurlijk ook een educatieve zoektocht van maken waarbij ze sterren kunnen verdienen als ze iets goed volbrengen.

24. Zwart papier en pastel

Met zwart papier en pastelkrijt kan je een mooie melkweg tekenen. Je kan dit ook doen met stoepkrijt. Zo mooi. Nadien kan je er zelf planeten op kleven en sterren.

25. Zaklamp sterrenkaarten  

Je kan met een zaklamp sterrenbeelden op de muur schijnen door de gratis sjablonen af te drukken. Je kleeft ze onderaan op een cupcake papiertje. Prik de gaatjes door en maak het cupcake papiertje vast met een rekker aan de zaklamp. Schijnen maar !

Hoe je dit maakt en voor de gratis printables ga je naar dit artikel: DIY Sterrenstelsels schijnen in het donker

sterrenkijker maken - unicorns & fairytales

26. Galaxy Kleikaart

Print een achtergrond van een heelal af en lamineer. Nu heb je een kleikaart! Maak uit speeldeeg de verschillende maneten, maak raketten en aliens en … have fun!

27. Schimmenspel of toneel

Met de printables die je in de ruimtebundel van vinden, kan je veel doen. Ik printte de figuurtjes uit lamineerde ze en stak ze op een stokje. Zo kan je toneel spelen. Maak ze zwart als je graag een schimmenspel wil doen.

https://www.instagram.com/congebricole/

28. Het zonnestelsel met isimo

Met verschillende groottes van isimo ballen kan je het zonnestelsel nabootsen. Zorg voor een grote isimo bal als zon en steek de planeten errond. Natuurlijk kan je ze ook ophangen aan een touwtje. Wie graag het zonnestelsel in werking ziet kan de SOLAR KIT altijd kopen.

29. Bee-bot

Met de Bee-bot spelen en meteen meer leren over coderen kan altijd. ik maakte enkele B-bot kaarten over de ruimte. Die kan je HIER vinden.

30. Een eigen spelbord maken

Kinderen kunnen hun eigen groot ruimteganzenbord maken. Geef ze kartonnen bordjes waarop ze nummers kunnen schrijven. Ze kunnen er ook versieren of ze maken er sterren etc… van. Laat ze zelf hun vragen verzinnen. Dit doe ik vaak met grotere kinderen. Ze kunnen dit nadien met kleinere kinderen doen. Je kan een ‘levend’ ganzenbord maken waarbij kinderen zelf pionnen spelen.

31. Galaxy busy box

Wil je een ON-THE-GO koffer maken om mee te nemen op vakantie, naar een logeerplek, in de keuzekast van je klas of gewoon… als cadeau ? Zorg dan dat je bijvoorbeeld een doos met vakjes van IKEA hebt. Daar kan je dan allerlei spulletjes in bewaren zoals speeldeeg met uitstekers, stempels, woordkaarten, knutselgerief. Het hangt een beetje af van het thema. Gaat het een creatieve koffer worden, wil je liever een sensory kit maken of een leerrijke spelletjeskoffer?

32. Meten, wegen en voelen

Verzamel enkele (maan)stenen. Laat kinderen ze voelen, observeren meten en wegen. Maak er een leuk onderzoekscenter van. Zet een weegschaal, meetlint en doos met twee gaten klaar waar ze hun handen in kunnen steken. Leg er een loep bij. Laat kinderen hun ondervindingen opschrijven.

33. Spijkerkunstwerk

Je kan met spijkers en een stuk hout je sterrenbeeld maken. Vince deed dit toen hij in het eerste leerjaar zat en we hebben dit nu nog steeds op zijn kamer staan. Erg leuk !

Lees ook: Spijkerkunstwerk voor Kerst en Nieuwjaar

34. Educatieve printables

Vorig jaar maakte ik een ruimtebundel met allerlei educatieve tips en oefeningen. Ik herwerkte de bundel en je kan die binnenkort vinden op de Website van IN A FLASHCARD. De oude bundel is nog wel te koop alsook vele andere leuke printables! Er staan ook gratis downloads op!

35. Schrijven in zout

Leg een gekleurd heelal prent onder een doorschijnende schaal met een laagje zout. Laat kinderen of figuren letters trekken en dit schrijven in het zout.

lees ook: 25+ manieren om de schrijfmotoriek van je kind te oefenen

36. Verkleden maar!

Kinderen houden van verkleden. Maak thuis of in de klas een verkleedhoekje in dit thema. Zet eventueel oude kinderstoelen op een rijtje om een space shuttle na te bootsen. Laat ze fantaseren en spelen! Geen pakjes? Check eens op tweedehands websites.

https://www.hieppp.nl/verjaardag-kind/space/

37. Ruimtepak knutselen

Zelf een ruimtepak knutselen kan al heel eenvoudig: met twee lege flessen die je zilver spuit en ondersteboven aan elkaar kleeft of kleef er nog een extra kartonnen doos tussen. Maak er riemen aan zodat je dit zoals een rugzak kan aantrekken. Met zijdepapier in geel en oranje, rood kan je vlammen maken. Met lege wasmiddelflessen kom je ook al ver! Maak een helm uit papier maché of bespuit een oude fietshelm.

38. Peg Dolls maken

In winkels zoals action en hobbywinkels vind je blanco PEG DOLLS. Beschilder ze naar keuze en vernis. Zo maak je de leukste popjes om mee te spelen. Ideaal tijdens open ended play!

https://www.instagram.com/congebricole/

39. Boeken

Er zijn zoveel leuke boeken te vinden over de ruimte… Ga naar de bib en leen er uit, gebruik ze tijdens het educatief spelen of maak een boekenhoek (in de klas). Je kan natuurlijk ook toffe exemplaren aankopen.

Hier zijn boeken over de ruimte en heelal

 

40. Speelmannetjes

Gebruik astronauten Playmobil mannetjes of pegdolls. Kinderen gaan er echt superleuk mee aan de slag gaan.

 

Ga jij ook aan de slag met het thema DE RUIMTE? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply