Unicorns & Fairytales
voorleesritueel kinderen - unicornis & fairytales
Boeken jeugdboekenmaand moederschap My life Ontwikkeling

Ons nieuw voorleesritueel waar de kinderen van genieten

Het is weer voorleesweek! De Voorleesweek loopt van 16 tot 24 november 2019 en staat deze keer in het teken van ‘voorleesrituelen’.  Wij hebben net ons voorleesritueel een beetje aangepast. Af en toe doen wij dat. Omdat de kinderen ouder worden of omdat we het samen zo gezelliger vinden. hebben jullie dat ook?

Ons voorleesritueel

Voorlezen is enorm belangrijk en leuk en daarom houden wij ook enorm van ons voorleesritueel. Elke avond lezen we aan onze kinderen voor en dit al vanaf hun prille begin. Ook aan baby’s kan je voorlezen, wist je dat? Dat is goed voor hun taalontwikkeling. We zijn eigenlijk begonnen met voorlezen aan Vince, voor het slapengaan. Beneden, op de zetel, met zijn papje. Dat is eigenlijk altijd ongeveer ons avondritueel geweest, maar nu Lex wat groter is en ook een grote jongensbed heeft en eigenlijk best een gezellig leeshoekje heeft, hebben we na een aantal keren uitproberen besloten om het een beetje anders aan te pakken. Samen met de jongens kozen we een nieuw voorleesritueel en dat ziet er als volgt uit:

Tijdens baddag (om de dag gaan ze in bad) spelen ze eerst een beetje samen in bad. Dat is meestal supergezellig. Soms maken ze wel eens ruzie maar tegenwoordig hebben we zoveel leuks om in bad mee te spelen dat het minder voorvalt. Nadien gaan ze gezellig in hun pyjama in ons voorleesboekje zitten. We hebben een canopy en daaronder een matras gelegd met veel kussens en een schapenvelletje. Ook een lampje erbij en zo wordt het natuurlijk heel gezellig om voor te lezen! Enkele dagen geleden waren ze verstoppertje aan het spelen en is de canopy even tijdelijk buiten gebruik en in herstel… Maar ook nu is het hoekje nog steeds fijn. Kinderen willen maar al te graag dicht tegen je aan komen zitten.

Tips bij het voorlezen

voorleesritueel boekenhoek - unicornis & fairytales

Ik heb al enkele artikels geschreven over lezen en voorlezen (die kan je onderaan dit artikel zeker vinden) maar om het voorleesritueel heel leuk te maken heb ik enkele tips:

  • zorg voor een vast tijdstip (voor het slapen, tijdens de middag, na het eten, …)
  • maak een gezellig boekenhoekje , leeshoekje of waar jij het leuk vindt om voor te lezen
  • Zorg dat de kinderen mee kunnen volgen in het prentenboek
  • Gebruik boekjes van de juiste leeftijd
  • Zorg ervoor dat je verschillende soorten boeken aanreikt (bekijk de categorieën op mijn blog voor boekentips)
  • Zet de boekjes op een zichtbare plek, dat is altijd fijn
  • Praat duidelijk, niet te snel, gebruik een juiste uitspraak en acteer een beetje
  • Zorg dat je zelf plezier beleeft aan het voorlezen

Meer weten over lezen, voorlezen enz?

Dat lezen en voorlezen (en dan natuurlijk ook een voorleesritueel hebben) een ware must is voor de ontwikkeling van kinderen is geen onbekende meer. Het is goed voor allerlei zaken maar ook vooral voor jullie band. Geloof mij maar. Wil je meer weten, meer tips lezen, dan kan je onderstaande artikels raadplegen.

AVI-lezen, niveaulezen, aanvankelijk lezen?

StorySign, dé app voor dove kindjes dat lezen van hun lievelingsboek mogelijk maakt

Zo wordt lezen écht leuk!

Interessante artikels over lezen, voorlezen, dyslexie en meer!

Boekentip | Al zingend een boek voorlezen

En natuurlijk de 100 boekentips vind je bij mijn CATEGORIE BOEKEN op mijn blog. Happy surfing!

Hebben jullie een voorleesritueel ? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply