Unicorns & Fairytales
spelenderwijs omgaan met geld - unicorns & fairytales
Boeken Leesboeken My life Onderwijs Ontwikkeling

Spelenderwijs omgaan met geld bij kleuters: 10 leuke tips

Wanneer we vragen aan onze kinderen waarom mama en papa moeten werken dan zeggen ze zelf: “Om centjes te verdienen zodat we eten en kleren kunnen kopen en ons huisje kunnen betalen”. Maar beseffen ze eigenlijk wel wat ze zeggen? Deels… Echt begrip van de waarde van geld komt pas vanaf 7 jaar ongeveer. Maar je kan spelenderwijs omgaan met geld samen met je kleuters.

Spelenderwijs omgaan met geld

Kinderen hebben nog geen besef van de waarde van geld. Maar je kan wel al spelenderwijs omgaan met geld, ruilen, iets kopen en verkopen. Naarmate ze ouder worden kunnen ze gerichter omgaan. Ook in school leren ze dan de waarde van geld, getallen enz… Dan kan je beginnen met zakgeld. Dit kan vanaf de leeftijd van 7 jaar ongeveer.

In tijden van betalen met QR-codes en onze cashless society is het belangrijker dan ooit dat jonge kinderen leren over geld en de impact ervan op ons leven. Op 21 maart 2022 start in België de zesde Geldweek. Deze nationale themaweek is een initiatief van Wikifin om scholen aan te moedigen om financiële educatie aan bod te laten komen, en om aandacht te schenken aan het belang ervan op jonge leeftijd.

Financiële geletterdheid (de kennis van financiële begrippen en producten en de vaardigheid om deze kennis aan te wenden om financiële beslissingen te nemen) bij kinderen staat hoog op de educatieve agenda. In 2015 is uit het internationale PISA onderzoek bij 15-jarigen in 15 landen/regio’s gebleken dat in Vlaanderen 12% van de jongeren het basisniveau van financiële geletterdheid niet halen. Om het tij te keren moet er al vanop jonge leeftijd op een graduele manier aan financiële opvoeding worden gedaan. Schaap hoopt hieraan een pootje bij te dragen.

spelenderwijs omgaan met geld - unicorns & fairytales

1. Winkeltje spelen

Wij hebben thuis een winkeltje. We kochten het bij Lidl. Maar je kan natuurlijk ook zelf een winkeltje maken met dozen of planken. Iets gaan kopen en verkopen in het winkeltje is ook al spelenderwijs omgaan met geld en het besef dat je geld nodig hebt om iets te kunnen kopen is al een goed begin. Het plezier is enorm. Kinderen doen dat graag. Ik moet vaak iets komen kopen van de kindjes.

lees ook: Montessori look-a-like en open einde speelgoed bij Lidl: onze favorieten!

vilten kerstboom - unicorns & fairytales

2. Schaap zoekt poen

Een leuk boekje om te lezen samen met je kinderen is ‘Schaap zoekt poen’ van Eef Rombaut en Emma Thyssen. De boeken hebben allemaal dezelfde opbouw en hebben alledrie (er zijn 3 verschillende boeken van Schaap) een bepaald thema. Schaap begroet telkens een dier en het verhaal gaat in stripvorm verder onderaan de bladzijde. Vince en Lex kunnen makkelijk volgen en jij kan leuk voorlezen. Op de prenten staan hier en daar nog leuke bijschriften die het heel humoristisch maken.

spelenderwijs omgaan met geld - unicorns & fairytales

In Schaap zoekt poen gaat Schaap op zoek naar geld. Hij vraagt raad aan de rode hond, de prijsduif, de geldwolf, het spaarvarken, het luipaard en andere dieren. Hij wil zo graag dat Nachtvlinder hem leuk vindt en wil haar een diamant cadeau geven, maar is dat iets wat hij überhaupt kan kopen? Het boek opent het gesprek rond de eerste vragen over de zoektocht naar geld en geluk, en biedt tegelijk ook al antwoorden. Via de personages komen thema’s als werkloosheid, invaliditeit, topsport, ondernemerschap, webwinkels … aan bod – maar het boek draait ook om de waarde van vriendschap. Bij elk boek krijg je een vouwbare spaarpot.

Ter gelegenheid van de verschijning van Schaap zoekt poen worden ook de eerdere delen in de reeks heruitgegeven. En die zijn EVEN leuk!!!

3. Knutselen en kleuren

Spelenderwijs omgaan met geld kan ook creatief zijn. Je kan op de Nederlands website weekvanhetgeld.nl leuke kleurplaten downloaden. Maar je kan ook een spaarpot knutselen. Neem een kartonnen doos, maak er een gleuf in en je hebt al snel een upcycling project! Lekker goedkoop en je kan meteen beginnen sparen. Wie het grootser wil aanpakken kan ook een spaarvarken uit papier maché maken en wie echt geen creatieveling is, maar wel kan versieren die koopt toch gewoon een spaarvarken om te beschilderen?

4. Muntjes of centjes verdienen

Laat je kinderen kleine taakjes doen waarbij ze centjes kunnen verdienen. Ik zou dit wel niet altijd doen maar bijvoorbeeld zeggen dat je eens een week gaat ‘leren sparen’. Helpen ze mee de tafel af te ruimen, te poetsen, boodschappen doen enz… dan krijgen ze een centje. Die kunnen ze dan sparen. Na die week kunnen ze er iets leuks mee kopen (activiteiten, een filmavondje, ….) Ik zou het wel niet belonen met speelgoed. Maar dat is mijn mening natuurlijk. Zo kan je wederom spelenderwijs omgaan met geld.

lees ook: Welke (huishoudelijke) taakjes kan je aan je kinderen geven?

5. Rekenen met Raaf

Er zijn ook leerrijke filmpjes voor kleuters op SchoolTV, nl. Rekenen met Raaf, waar ze leren tellen en begrippen leren. Met hulp van animaties, liedjes en versjes wordt de leerstof door Moffel en Piertje nogmaals uitgelegd.

  • Veel en weinig
  • Meeste en minste
  • De telrij heen en terug van 1 t/m 10
  • Het zoeken van groepjes;
  • De vijfstructuur
  • Het koppelen van hoeveelheden aan cijfers

6. Nepgeld

Kinderen kunnen ook spelenderwijs omgaan met geld door gebruik te maken van nepgeld dat wel erg lijkt op ons écht geld. Zo leren ze al een beetje het verschil in biljetten. Je kan hen duidelijk maken hoeveel iets kost door in je winkeltje dingen te leggen waar de (échte) waarde opstaat aan de hand van kleine symbooltjes. Ze kunnen dan met hun eigen nepgeld spullen gaan kopen en kijken hoeveel iets kost door te kijken naar de symbolen.

nepgeld uitprinten met deze PDF

7. Met bonnetjes betalen

Wanneer je ergens bent waar ze met bonnetjes of een speelkaart moeten betalen kan je de kinderen dit zelf laten doen. Zo beseffen ze dat wanneer ze iets willen, ze iets moeten geven. Denk maar aan een kermis, feestje of schoolfeest.

10 geboden peuter - unicorns & fairytales

8. Zelf eens iets laten betalen in de winkel

Ik laat Lex en Vince ook wel eens betalen in een winkel. Dan geven ze het geld aan de mensen achter de kassa en mogen ze het wisselgeld aannemen. Zo krijgen ze toch ook al mee dat je voor spullen moet betalen. Want vaak denken ze dat je alles NU gewoon kan kopen. “Mama, ik wil een grote trein, gaan we dat nu kopen?”.

9. Een spaarpotje aanleggen

Je kan ook een spaarpotje aanleggen. Zowel Lex als Vince hebben een spaarvarkentje gekregen toen we een rekening gingen openen voor hen. Ze mogen daar af en toe eens een centje in steken en ook wanneer ze centjes voor hun verjaardag krijgen mogen ze dit erin stoppen. Je kan een doorschijnend potje nemen en ze nepmuntjes erin laten stoppen die ze kunnen verdienen Laat hen er iets mee kopen dat ze echt willen. Of laat hen sparen.

10. Activiteiten om in de klas (of thuis) te doen

Zoek je nog leuke activiteiten om in de klas te doen of wil je liever thuis spelenderwijs omgaan met geld?

Lesideeën op de Nederlandse website : Week van het Geld 2019

Leuke lesideetjes voor het lager onderwijs vind je ook op: Wikifin

 

Nog meer educatief met geld omgaan…

Gratis printable: het zakgeldspel van Yongo (+ tips!)

Educatieve tips voor thuis en in de klas over omgaan met geld

Leer door OSMO PLAY op een speelse manier met geld omgaan + WIN

Zo leren wij onze kinderen sparen en leren we ze de waarde van geld!

 

 

Hoe gaan jullie spelenderwijs omgaan met geld bij kleuters? Of vinden jullie dat niet nodig? 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply