Unicorns & Fairytales
bonen ontkiemen - unicorns & fairytales
activity tray DIY Educatief educatieve activiteiten Educatieve tips knutselen seizoenen My life Onderwijs sensory play

Zonnebloemen en bonen onderzoeken op een educatieve & leuke manier!

Het is bijna weer Lente en dan is het dé ideale tijd om planten, bloemen en dieren te gaan bestuderen. Hoe groeien bonen, planten en hoe passen planten en dieren zich aan hun omgeving aan? Wij gingen alvast aan de slag met zonnebloemen en lieten bonen ontkiemen en ik maakte er een educatieve printable bundel van waarmee je eindeloos aan de slag kunt gaan, ideaal voor kinderen van de kleuterschool en lagere school.

Bonen laten ontkiemen

Bonen ontkiemen is iets dat al heel lang wordt gedaan. Dit kan je doen in een potje, een zakje, reageerbuisjes of zelfs een CD-hoesje. Maak wat keukenrol of een katoenen doek vochtig en plaats de boon erop, tussen het glas en het papier. Zo kan je alles makkelijk zien groeien. Het is echt fascinerend om kinderen hun eigen boon te geven en te laten groeien. Na enkele dagen kunnen ze de eerste wortels al zien verschijnen en zo leren ze bij een experiment geduld op te brengen, de verschillende stappen te noteren en nadien hun besluit te vormen. In de bundel staat hoe ze dit het beste kunnen doen. Erg leuk zijn de reageerbuizen die je bij Smartiest kunt vinden. Ze kunnen dan onderzoeken hoe een boon het beste groeit. 

 

Leren over de zonnebloem

Zonnebloemen zijn een mooie verschijning. Het leek me daarom leuk om het over zonnebloemen te hebben in de bundel. ik maakte een levenscyclus van de zonnebloem die je zelf kunt knutselen, in elkaar zetten of met behulp van woordkaarten in de juiste volgorde kunt leggen.

Met zelfgemaakte speeldeeg kan je met de kleikaarten aan de slag. Om te knutselen, te ontspannen en om te leren als je de educatieve kaarten neemt. Speeldeeg is zo ontzettend veelzijdig. Wij gebruikten een heel nieuw recept dat je binnenkort in mijn boek kunt vinden. Ook mijn andere speeldeeg recepten zijn de max om te proberen.

VIND HIER DE BUNDEL 

bonen ontkiemen - unicorns & fairytales

bonen ontkiemen - unicorns & fairytales

Educatieve printables

In thema van de bonen ontkiemen en de zonnebloem maakte ik een hele bundel, volgens de leerdoelen, waar kinderen van de kleuterschool en lagere school mee aan de slag kunnen. Jij kiest zelf HOE je deze printables inzet. Je kan er zelf cyclussen van maken, je kan er kleikaarten van maken, of gebruiken als onderdeel van een lapbook, een schema enzovoort. Think out of the box. Ze zijn, al zeg ik het zelf, zéker de moeite waard. 

HIER KAN JE DE PRINTABLES VINDEN

bonen ontkiemen - unicorns & fairytales

Leren leren: een lapbook maken

Om je kinderen de leerstof op een leuke en creatieve manier te laten leren kan je ze een lapbook laten maken. Dat is een creatief knutselwerkje waar je door middel van knipsels, notities, foto’s en meer een fijne onthoudmap maakt. Dat kan met een stuk karton, een blad, enzovoort. Het is superleuk en mooi om te doen. Bovendien heel leerrijk. Zeker ook eens in de klas proberen….

bonen ontkiemen - unicorns & fairytales

Zelf zaaien ! 

Bonen ontkiemen is leuk en leerrijk. Zo krijgen de kinderen een beeld van hoe een plantje uit een zaadje groeit. Nadat ze de cyclus van de zonnebloem hebben geleerd, gaan we het zelf eens ervaren. Je kan overal wel setjes vinden om zelf zonnebloemen te planten. Wij kochten een zakje bij HEMA en gingen aan de slag. Hopelijk hebben we snel onze eigen mooie zonnebloemen. De kinderen moeten voor het plantje zorgen. Ook dat is iets wat in het leerplan staat. Je bent dus op een leuke manier, al spelend aan het leren. 

zonnebloemen planten - unicorns & fairytales

 

Nog interessant 

30 educatieve, creatieve en sensory play activiteiten over de ruimte

Meer dan 25 leuke én originele knutseltips tijdens de lente

Educatieve activiteiten & printables met (doe)tips tijdens de lente!

Leuke en educatieve activiteiten over de lente en kriebelbeestjes

Volg je me al via INSTAGRAM voor nog meer out of the box speelideetjes? 

 

Mijn boek SPEEL! 

Nog meer educatieve speelideetjes? In mijn boek SPEEL! staan er honderden! 

VIND HEM HIER

 

 

Veel leerrijk speelplezier! 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply