Unicorns & Fairytales
avondritueel - unicorns & fairytales
moederschap My life Ontwikkeling

Zo ziet ons avondritueel eruit met twee boys van 7 en 9

Al vanaf de geboorte van de kinderen houden wij heel erg vast aan avondrituelen. Wijken we er vanaf dan merken we dat nogal snel. Die rituelen en de routine was nodig. Wij hadden/hebben namelijk zeer moeilijke slapers en zeer gevoelige kinderen. Het ritueel helpt hen de overgang beter te ondergaan.

Bedtijd! Avondritueel!

Onze kinderen hebben baat bij een avondritueel, maar natuurlijk worden ze groter dus verandert de routine soms een heel klein beetje. Vrij subtiel of in onderling gesprek. Toen ze jonger waren zag het er zo uit: Zo ziet ons avondritueel eruit met een kind van 4 en een peuter van 1,5. Er is niet zo heel veel anders… maar toch…

Onze avondroutine begint meestal rond 19 uur tijdens schoolvakanties. Op dinsdag en donderdag gaan onze kinderen naar de ji-jitsu dus dan zijn ze iets later thuis. Alle andere dagen houden we vast aan dit uur. Kinderen van de basisschool hebben nog steeds minstens 12 uur slaap nodig en aangezien onze kinderen vrij vroege vogels zijn hebben ze die slaap best nodig. Tegen 19u30-20u00 slapen ze meestal. Soms heeft V. het wat moeilijk om te verwerken wat er overdag is gebeurd en slaapt hij moeilijker in. Niet altijd even makkelijk, maar we dealen ermee…

Lees ook: Naar bed gaan is gedoe… Bij jou ook?

Samen een boekje lezen als avondritueel

Wanneer het bedtijd is gaan ze meestal eerst even in de douche (en indien ze in bad willen gaan ze vroeger naar boven zodat ze nog speeltijd hebben in bad). Pyjama aan, tanden poetsen, alle knuffels verzamelen en dan gaan we met zijn allen in ons grote bed zitten. Soms met een leesboek, soms met een prentenboek en ook weleens met informatieve boekjes. Het gebeurt ook wel dat we de kinderen zelf ook om de beurt laten voorlezen. Lezen is bij ons al jarenlang een traditie en zal ook steeds zo blijven. Soms mogen ze met hun leeslampje nog een kwartiertje lezen voor ze gaan slapen. Na het lezen kroelen we (ons woord voor knuffelen) en dan gaan de kinderen nog naar de wc en naar hun bedje.

lees ook: Lezen met kleine kinderen & ons avondritueel

Nachtlampje

Onze kinderen willen altijd dat de rolluiken en onze rolgordijnen op maat naar beneden zijn. Toch willen ze niet dat het pikdonker is. Ze hebben beiden een nachtlampje van IKEA. Die wisselen ook weleens jaar per jaar. Momenteel zijn het lampjes die van kleur kunnen wisselen. Ze slapen niet zonder hun lampje. Misschien heb je wel een shutter thuis in plaats van rolgordijnen? Ook mooi!

lees ook: We hebben de slaaptrainer weer boven gehaald voor Lex…

avondritueel met kinderen - unicorns & fairytales

Kusjes geven enzo

En dan dekken we ze onder. Ze stellen altijd. dezelfde vragen: hoe laat gaan jullie slapen? We moeten ze nog onderdekken en een kus geven. Zonder dat gaan ze niet slapen. Ook al zijn we later thuis dan anders, of is het vakantie… Wij houden steeds vast aan deze avondroutine. Zelfs in het buitenland en als we op vakantie zijn. Dat geeft kinderen rust en zorgt voor regelmaat. Kinderen en rituelen… Het is eigenlijk best allemaal normaal !

Ons nieuw voorleesritueel waar de kinderen van genieten

Welk avondritueel heb jij?

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply