Unicorns & Fairytales
plaspoort Kind & Gezin - unicornis & fairytales
moederschap Ontwikkeling

Wat vind jij van het Plaspoort?

Kind & Gezin stelt vast dat kinderen steeds later zindelijk worden en dat ouders niet goed weten wanneer ermee te beginnen. Om hen te ondersteunen ontwerpen ze het Plaspoort. In mijn ogen gewoon een leuk boekje dat je kan meegeven naar de opvang, oma, opa en naar alle andere mensen waar jouw kind vaak naartoe gaat. Geen slechte zaak ik mijn ogen, er verandert bij ons niet veel. Sommige andere mensen vinden dat een kind een kind mag zijn. Er komen negatieve en positieve reacties. Al doet dit boekje niet veel aan het ‘niet-kind’ zijn denk ik, het ondersteunt gewoon de ouders die er sowieso aan willen beginnen…

Zindelijkheidstraining

Bij Vince verliep het zindelijk worden eigenlijk moeiteloos, hij zou geen “plaspoort” nodig gehad hebben denk ik. Hij was wel een beetje ‘lui’ want hij kon het wel maar plaste gewoon in zijn luier. Hij moest bijna naar school dus ik dacht, ik ga eens even testen of hij het zonder kan en na twee keer plassen op de grond ging hij vlot op het potje en zelfs tijdens uitstapjes was het geen probleem meer. We hebben (bijna) nooit ongelukjes gehad. Misschien wel de ideale situatie… Het betekent natuurlijk ook dat Vince er klaar voor was. Dubbel hoera.

Bij Lex zijn we net begonnen eigenlijk het het gaat best vlot. Ze gaven op de crèche aan dat hij er wel klaar voor was en trekken we dat dus door naar thuis toe. Lex “vergeet” wel eens op tijd naar het potje te gaan als hij druk aan het spelen is maar hij begint meer en meer zelf te zeggen dat hij moet plassen. Hij kan het dus wel inhouden tot aan zijn potje. Toch heeft hij meer ongelukjes dan Vince had. Maar dat wil net zeggen dat elk kind anders ontwikkeld. Voor hem zou zo’n plaspoort misschien wel handig zijn, zodat we het kunnen meegeven naar oma en opa. Zo heeft iedereen een houvast en doet iedereen hetzelfde. Want voor een kind is het best ingewikkeld wanneer iedereen iets anders doet.

plaspoort Kind & Gezin - unicornis & fairytales

Plaspoort?

Ik volg écht wel de redering van Kind & Gezin hoor. Ze willen mensen ondersteunen. Toen ik voor het eerst op de radio hoorde over het plaspoort en hoe het in de media gebracht werd was ik minder enthousiast, maar toen ik effectief zelf even ging lezen over wat de bedoeling was van het plaspoort van Kind & Gezin viel dat echt wel goed mee. Het is niet meer dan een hulpmiddel, iets leuks om samen in te vullen, met leuke tips hoe je er leuk aan kan beginnen. In mijn ogen niets negatiefs of verplichtend. Het is inderdaad een taak van alle verzorgers van het kind om aan dezelfde kant te staan. Het heeft geen zin om in de opvang potjestraining te doen wanneer het kind thuis gewoon een luier aanhoudt of andersom. Als er mensen zijn die graag wachten tot hun kind vanzelf hun luier uitdoen en zeggen dat ze zindelijk zijn, dan is dat allemaal goed. Iedereen zal zijn kind wel zelf kennen zeker… (alhoewel er toch veel mensen écht niet weten hoe ze eraan moeten beginnen, and you can’t blame them)

plaspoort Kind & Gezin - unicornis & fairytales

Hoe begin je aan zindelijkheidstraining?

Rond hun 18e maand en naar de twee jaar toe kan het zijn dat ze interesse tonen in het potje en dat ze beseffen wat er moet gebeuren. Wij hebben toen het potje in het zicht gezet. Op de duur wou hij er zelf op, zonder pamper. Ook gingen we boekjes lezen en hem er af en toe eens opzetten. Ze zijn zo ontzettend trots wanneer ze pipi doen op het potje hahaha. In het plaspoort staan ook handige stappen en uitleg wanneer je kan beginnen met de volgende stap. Het kan dus best een houvast bieden.

Lees hier mijn  ZINDELIJKHEIDS ABC dat ik schreef met allerlei tips en tricks, gebaseerd op eigen ervaringen. 

Mijn conclusie: Moest er geen nood zijn aan een “plaspoort” en “raad” over hoe je begint met potjestraining, dan zouden er ook geen boeken, informatieve brochures en artikels over geschreven zijn. Dan zouden mensen daar ook niet naar zoeken. Maar mensen hebben wél vragen over hoe ze kunnen beginnen aan iets. Dus voor die mensen vind ik dat wel goed. Er staat duidelijk in dat alle kinderen anders ontwikkelen en dat je eerste bepaalde signalen kunt opmerken voor je aan potjestraining begint. Ik heb het alvast gratis besteld om het eens te onderzoeken. Je kan het ook downloaden. Komt dus goed!

zindelijkheidstraining - unicorns & fairytales

* Dit is géén samenwerking met Kind & Gezin, maar wel mijn eigen mening over het onderwerp dat in de media kwam. 

 

Potjestraining? Dit kan interessant zijn…

https://www.unicornsandfairytales.be/zindelijkheidstraining-2/

Wat is jullie mening over het Plaspoort van Kind & Gezin? 

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Moederschip
  23 maart 2019 at 07:12

  Ik snap de hele heisa ook niet. Het is toch keigoed dat ze ouders bewust maken van het feit dat je al vanaf 18m een potje kan introduceren? Dat heeft er hier 2x voor gezorgd dat als het moment er dan was, ze alvast niet meer daaraan moesten wennen. En afstemming met de andere personen die mee de opvang verzorgen, is toch ook alleen maar goed? Ik hoor nergens dat er geforceerd wordt of dat kinderen MOETEN zindelijk zijn als ze naar school gaan.

  • Reply
   Nathalie
   23 maart 2019 at 09:15

   Nee inderdaad… Mensen zijn altijd heel snel met oordelen vind ik…. Er zijn echt wel heel veel mensen die niet weten hoe eraan te beginnen en dan kan dit zeker helpen.

 • Reply
  Stefanie
  23 maart 2019 at 09:34

  Lily is bijna 20 maanden en geeft al wel een tijdje aan als ze “poepoe” moet doen. Pipi nog niet. In overleg met de dames van onze crèche hebben we bewust gewacht met potjestraining omdat ik vorige week ben bevallen van ons tweede kindje en we niet te veel grote veranderingen tegelijk wouden introduceren voor haar.
  Ik ga sowieso het Plaspoort in huis halen. Net zoals met alle info die je ergens krijgt vind ik het fijn om verschillende visies te bekijken en er uit te halen wat voor mij het interessantst lijkt. Tegenwoordig is er op elk klein artikeltje in de media, ongeacht het onderwerp, wel commentaar (vaak op de titel alleen al zonder dat ze het hele ding gelezen hebben zelfs) … Erg dat onze maatschappij tegenwoordig zo negatief ingesteld is.

Leave a Reply