Unicorns & Fairytales
Montessori speelgoed - unicorns & fairytales
duurzaam speelgoed Duurzaamheid Educatief Houten speelgoed My life sensory play Spelen

Montessori speelgoed? Waar en waarom?

Wanneer ik mijn out of the box inspiratie deel op Instagram, op OUT OF THE BOX PLAY, dan werd ik vaak aangesproken door mensen die vroegen of ik les gaf in een Montessori school. Dat is niet het geval, alleen ben ik wel geïnspireerd en geïnteresseerd door het hele Montessori gebeuren. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen op vele manieren, door te spelen en op eigen niveau en tempo, kunnen leren en ontdekken.

Montessori speelgoed en toebehoren

Montessori speelgoed is duurzaam en gemaakt van natuurlijke materialen. Ze zijn eenvoudig in gebruik en gemaakt voor kinderhanden. Montessori speelgoed voor in de klas is anders dan dat voor thuis. In de klas zullen de kinderen werkjes maken, vooral in de kleuterklassen en thuis gaat het om vrij spelen. Het is speelgoed waar kinderen hun zintuigen bij moeten gebruiken, dat hun fantasie prikkelt en creativiteit stimuleert. Je hoeft in principe geen duur speelgoed te kopen om op een Montessori manier te spelen.

Montessori manieren om te spelen gaat van knutselen en tekenen, muziek , tot taallesjes en werkjes waarbij ze een opdracht kunnen vervullen. Leren met herfstvruchten en houten materialen is een goedkope manier om toch op een andere manier te leren. Zoveel mogelijk échte, heldere en duidelijke zaken. Ook replica’s worden gebruikt om nadien over te stappen op woordkaartjes in plaats van andersom.

Een goed en mooi duidelijk boek is bijvoorbeeld ‘Montessori voor thuis’. van Simone Davies. Daar staan duidelijke voorbeelden, tips en uitgewerkte activiteiten is die je kan doen met peuters.


Je kan het boek hier vinden

Webshop Manine Montessori

Ik kwam Manine Montessori, een Belgische webshop tegen op Instagram, tijdens mijn zoektocht naar Montessori speelgoed. Ik sprong een gat in de lucht dat dit van eigen land was. Zo kwam het weer een stapje dichter bij huis. Ik koos het tracing board om letters te stimuleren en een houten puzzel van de ruimte. Ik was dol op de kleine meubeltjes, maar ondertussen zijn mijn kinderen al een beetje groter en kunnen ze door een opstapje makkelijker aan de gootsteen.

Ook een eigenschap van de Montessori visie is om kinderen al mee te betrekken bij de dagelijkse huishoudelijke taakjes. Je kan er dus kleine emmertjes, vegers en toebehoren vinden. Ook een eigen kledingkastje, wasbakje en meer. Je kan uren scrollen tussen de leuke materialen.

Waarom het mij zo aanspreekt

Ik word sterk door Montessori speelgoed aangetrokken. De materialen, de functies die ze hebben. Alles straalt zoveel rust uit. Kinderen kunnen naar hartelust experimenteren en hun zelfstandigheid vergroten. Het zijn zo’n leuke spelvormen. Natuurlijk kan je met eenvoudige materialen ook fijne zaken doen. Sensopatisch spelen heeft een grote aantrekkingskracht op kinderen en is zeer goed voor de ontwikkeling. Ik ben ervan overtuigd dat een gezonde mix van verschillende invloeden veel baat kan hebben. Onze speelkamer is in ieder geval al een beetje Montessori geïnspireerd.

speelgoed opruimen - unicorns & fairytales

Mijn eigen boek: Speel!

Midden november 2021 komt mijn eigen boek op de markt en in de boekhandels. Het boek gaat over spelen uiteraard. Tips voor ouders, begeleiders, leerkrachten en fijne activiteiten.

SPEEL! staat garant voor:

Sensopathische activiteiten: prikkel alle zintuigen

Plezier verzekerd: proefjes, DIY, knutselopdrachten en meer

Eenvoudig & authentiek: 80% huis-, tuin- en keukenbenodigdheden

Educatief: speel je slim!

Laat het los: trust the process en geniet!

Je kan hem alvast PRE ORDEREN !

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply