Unicorns & Fairytales
prentenboeken rond het thema bijen - unicorns & fairytales
Boeken Informatieve boeken My life Onderwijs Prentenboeken wereldoriëntatie

Informatieve prentenboeken rond het thema bijen + lestips

Het thema bijen is ideaal zo tijdens de lente en de week van de bij! Naast al die educatieve tips & tricks wou ik toch ook enkele fijne educatieve prentenboeken rond het thema bijen verzamelen voor jullie. Die kan je inzetten tijdens je lessen, thuis bespreken en gebruiken om moeilijkere aspecten aan te kaarten. Deze boekentips zijn dan ook mijn favorieten, getest en goedgekeurd. Ik zet de boeken in volgorde van leeftijd voor kinderen.

Informatieve prentenboeken rond het thema de bij

Een les of thema starten kan vaak vanuit een educatief prentenboek, in dit geval het thema ‘de bij’. Kinderen prikkelen en nieuwsgierig maken is één van de belangrijkste dingen wanneer je met je les begint. Het biedt jou ook de kans om eens af te toetsen wat ze al van het onderwerp weten en wat ze graag nog zouden te weten komen. Het is zeer belangrijk om hier ook rekening mee te houden. Ik zette bij de meeste boekentips enkele suggesties.

1. Hé beestjes in de tuin

Dit kleine kartonboekje gaat niet alleen over bijtjes maar eigenlijk over allerlei kriebelbeestjes in de tuin en past ideaal bij het thema insecten. De tekstjes zijn vrolijk en ook rijmend. Ze brengen bepaalde bewegingen en geluiden van dieren weer in deze tekstjes.

LESTIP: omdat de tekstjes uitnodigen tot bewegen is dit een ideaal boekje om samen met jonge kinderen te bewegen en te zingen. We wiegen in de wind (kinderen wiegen heen en weer), de vlinder vliegt (vliegen in de ruimte) , de mier kruipt… Je kan er dan ook muziek bij betrekken en de kinderen deze bewegingen laten uitvoeren in de ruimte op een bepaald soort muziek. Als de muziek stopt dan stoppen ze ook. Je kan spelen met het ritme of er emoties aan koppelen. Snelle muziek is snel bewegen, trage muziek is trager bewegen. Kinderen moeten zo het ritme en de snelheid aanvoelen.

Je kan het boekje hier vinden

2. Blij met een bij

Dit boekje is een deel van de serie Klimaatjes van uitgeverij Clavis. Ze behandelen topics rond het klimaat en milieu op een laagdrempelige manier. Het verhaal gaat over Egel die bezorgd is omdat er geen appels aan de boom groeien, enkel bloemen. Samen met zijn vriendjes gaan ze op onderzoek uit. Ze ontdekken dat de grond te droog is, er te weinig zon schijnt en dat er bijen nodig zijn om te bestuiven. Op een leuke manier wordt dat tijdens het verhaal uitgelegd. Ze gaan op zoek naar bijen en proberen te ze lokken. Ze planten bloemen en bouwen een hotel.

LESTIP: achteraan in het boekje staat een stappenplan hoe je zelf bloemen plant en een bijenhotel kunt maken. Dit is zeer uitnodigend om samen met de kinderen te doen. Je kan natuurlijk ook zaadbommen maken met de kinderen! Ook leuk!

Je kan het boekje hier vinden

3. Kijk binnen in de bijenwereld

Een kartonboekje met flapjes waar boordevol waardevolle informatie onder staat. Kinderen krijgen antwoorden op vragen zoals: Wat eten bijen? Steken bijen? Waar komt stuifmeel vandaan? Waarom ruikt een bloem zoet? En nog tal van andere vragen. Kinderen kunnen de antwoorden dan lezen onder de flapjes en dat is op zich altijd al boeiend voor hen.

LESTIP: je kan kinderen stimuleren om zelf een informatieve poster of boekje te maken met flapjes. Het is een soort van LAPBOOKING. Zo oefenen ze de leerstof en zetten het vast door ermee bezig te zijn en te noteren. Ze verwerken de leerstof creatief.

4. Het begint met een bij

Een prachtig prentenboek met als thema de bij op rijm met mooie prenten die het nut van bijen in de kijker zet! Kinderen leren hoe bijen bloemen bestuiven en zo mee zorgen voor het voedsel in de wereld. Zonder de bijen geen of weinig bestuiving! Dit prentenboek bevat niet teveel tekst.

Lestip: je kan dit boek gebruiken om het thema in te leiden. Wat zien we? Wat voelen we? Wat hebben we gehoord? Wat is er speciaal aan de tekst?

Je kan het boek hier vinden

5. De Imker

In dit kinderboek over de imker leren kinderen wat deze bijenboer allemaal doet. Het is een zeer educatief prentenboek over bijen. Het pak dat ze dragen, de handelingen die ze doen en hoe bijtjes bloemen verstuiven. Een ideaal boek voor jonge kinderen zoals we van Liesbet Slegers gewoon zijn! Toch leerijk want er hoort wel wat tekst bij.

LESTIP: In het boek staan veel weetjes over het pak, de handelingen enz… Je kan woordkaarten en prenten maken die de kinderen in de juiste volgorde kunnen leggen. ze kunnen hier ook hun woordenschat mee uitbreiden. Match woorden en prenten of stempel/maak de woorden na.

Je kan het boek hier vinden.

6. Bijenboek

boek over bijen

Een mooi vormgegeven boek waarin je meer te weten komt over bijen en waarom deze beestjes zo goed zijn voor onze planeet. Over hoe ze leven en hoe ze eruit zien. Mooi vormgegeven en op een leuke manier gebracht. Deze is zeker een aanrader om in de boekenkast te hebben staan of op de leestafel in de klas!

Je kan het boek hier vinden

7. Wondere wereld van bijen

Wij vinden ze soms irritant, maar wist je dat bijen enorm belangrijk zijn voor het leven? Zonder bijen zou heel het ecosysteem plat liggen. In dit boekje leren kinderen meer over bijen: hoe ze eruit zien, wat hun rol is op deze planeet en hoe we ze in stand kunnen houden. Met leuke knutselwerkjes, experimenten en opdrachten leren ze deze beestjes beter kennen. Niet schrikken als er plots een bijenhotel in de tuin staat. Sorry!

Je kan het boek hier vinden

lees ook: Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) wat nou klimaatverandering is en wat we kunnen doen….

8. Kunnen we de bijen echt helpen?

Een zeer informatief boek in de stijl die we van Usborne gewend zijn. Het boek zit boordevol informatie, toch zit er ook een verhaallijn in. Het begint met een groep bijen die hulp komen vragen aan een groep kinderen. De kinderen volgen de bijen en nemen hen mee naar de koningin. Zo leren de lezertjes de stappen die bijen zetten om tot hun nest te komen. Want alleen honingbijen wonen in kasten… Tijdens het lezen ontdekken kinderen meer over de verschillende soorten bijen, hoe ze leven, hoe ze zorgen dat wij eten hebben, wat er zou gebeuren als er geen bijen meer zouden zijn, waarom ze bedreigd zijn en hoe ze kunnen helpen. Onderweg leren ze nog meer over voedselketens, een voedselweb, het milieu en nog veel meer. Het is een waardevol exemplaar om in je boekenkast te hebben.

LESTIP: Met dit boekje kan je veel doen. Je kan bepaalde stukken behandelen en zo dieper op een topic ingaan. Je kan de klas bijvoorbeeld in groepen verdelen. Elke groep bestudeert het thema en presenteert dit aan de klas. Je kunt starten bij een probleem waarop de groep een oplossing moet bedenken. Je zou ook gezamenlijk plannen kunnen bedenken om het schooldomein, je tuin of omgeving bijvriendelijk te maken… je kunt dieper ingaan op voedselketens en kinderen zelf ketens laten maken van andere diersoorten etc…

Je kan het boekje hier vinden

9. Van Honingbij tot hagelslag

activiteiten rond bijen - unicorns & fairytales

Van honingbij tot hagelslag laat in woord en beeld zien wat de oorsprong is van ons dagelijks voedsel, namelijk: de plant. Van zaadje tot kiem, via stengel en blad naar uiteindelijk een bloeiende en vruchtdragende plant. Maar ook de wortels, knollen en bollen worden niet vergeten en de cyclus is weer rond als we vervolgens weer de grond induiken voor de schimmels. Dit boekje gaat niet meteen rechtstreeks over de bij maar kan wel een leuke aanvulling zijn.

Je kan het boek hier kopen

10. Kijk binnen in een bijenkorf

Dit leuke flapjesboek is ideaal voor peuters en kleuters die je wil laten kennis maken met de bijen. Supermooi geïllustreerd met veel informatie. Een zeer leerrijk boekje met leuke opdrachten voor onze kleine nieuwsgierige kids.

Je kan het boekje hier vinden

11. Het bijenboek

Dit boek is een soort van encyclopedie en is allesomvattend. Van geschiedenisweetjes tot hedendaagse aspecten… Wat je wil weten over bijen vind je in dit boek. Met prachtige illustraties! Het is eigenlijk een allesomvattend boek over de bij: Hoelang vliegen er al bijen rond op aarde? Welke soorten bijen bestaan er en wat is hun functie? Hoe ziet een bijenkorf er vanbinnen uit? Hoe communiceren bijen? Welke rol speelden bijen in de geschiedenis? Wat doet een imker? Hoe wordt honing gemaakt? En nog veel meer! Voor jong en oud zeer interessant en waarheidsgetrouw.

LESTIP: met dit prentenboek kunnen kinderen van een bepaald thema een mindmap leren maken. Als alle kinderen een ander onderwerp kiezen kunnen ze het nadien aan elkaar uitleggen.

Je kan het boek hier vinden

Zijn er nog interessante boeken over bijen? Zet ze in de comments :))

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply