Unicorns & Fairytales
Nelsons speelboek - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops Boeken Doeboeken Fantasie moederschap My life Spelen

3 leuke activiteiten uit het Nelson boek om samen met je kind te doen

Toen ik het Nelsons speelboek thuis in de bus kreeg werd ik helemaal vrolijk. 52 weken lang ideetjes om samen met je gezin te spelen en te bewegen. Eigenlijk ravotten of relaxen en dat is nou net wat wij zo graag doen. Spelvormen voor twee (of iets meer) : jij en je kind. Het boek bevat zorgende spelletjes, duw -en trekspelen en samenwerkingsopdrachten. Allemaal goed voor het evenwicht, de vormspanning, ruimtelijke oriëntatie en concentratievermogen. Ik koos 3 leuke spelletjes uit om samen met de kinderen te doen. De rest van de spelletjes kan je ontdekken in het boek.

Nelsons speelboek

Het Nelsons speelboek is een stevige kalender die 52 weken aan leuke spelletjes bevat die je samen met je kind kunt doen. Ze worden daarbij uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen, oplossingen te bedenken voor onverwachte situaties en out of the box te denken. We like! Kortom, het is een boek om samen plezier te beleven en ontwikkelingskansen te creëren. Je kan kinderen wel iets vragen om te doen, maar als ze het zelf spelen of ervaren, dan begrijpen ze het meestal beter. In dit boek kan je 5-minuten spelletjes vinden waarbij je je volledig richt op je kind. Alle aandacht gaat naar hem. Met dit boek en deze spelletjes heb je amper materiaal nodig. Je hebt voldoende aan elkaar en dat is fijn. De makkelijkere opdrachten staan wat meer vooraan in het boek, de uitdagendere achteraan. Je kan in volgorde werken of gewoon bladeren en kijken wat jullie leuk vinden. Iedereen kiest het zelf.

lees ook: 5x ideetjes om educatief buiten te spelen

Speeltips bij het boek

Nelsons speelboek - unicorns & fairytales

 • Het Nelsons speelboek is pas echt voelbaar voor kinderen vanaf 4 jaar. Dan begrijpen ze het verhaal en gaan ze er helemaal mee in op.
 • Schoenen uit en telefoon aan de kant
 • Kies een zachte ondergrond
 • Prijs inspanningen in plaats van resultaat
 • Zorg dat jij er ook blij van wordt
 • Als je met muziek werkt, probeer dan goed naar de muziek te luisteren (er staan tips in het boek)

lees ook: Leg de smartphone even weg en doe iets samen

3 activiteiten uit het Nelsons speelboek

De Roofvogel

“Nelson woont vlak naast een dennenbos. Boven op de toppen ziet hij soms een roofvogel, traag cirkelend met wijd gespreide vleugels. Nelson vindt het prachtig. “

Jij start dan in ruglig. Je kind staat naast de oren van mama of papa. Ze schept zijn oksels op met haar voeten en tilt zijn enkels op tot haar armen gestrekt zijn. Je kind vliegt met wijd gespreide vleugels. Hij speurt als een roofvogel naar een lekkere prooi. Dit doe je best op een zachte ondergrond en met losse kleren en blote voeten. Vince vond deze leuk maar spannend tegelijk! Je bent meteen ook goede buikspieren aan het kweken met deze oefening!

Nelsons speelboek - unicorns & fairytales

De afstandsbediening

“Nelson vindt het heerlijk om te kijken hoe anderen dansen. Soms wou hij dat hij even kan terugspoelen of op pauze kon drukken. Dat brengt hem op een idee. Misschien kan hij papa of mama wel besturen met een afstandbediening als ze dansen?”

Je kan een afstandsbediening afdrukken op de Facebookpagina van Nelson en op een kartonnetje kleven. Samen kies je een liedje uit waarop je gaat dansen. Eerst bedient je kind de afstandsbediening, daarna jij. Laat hen hardop verwoorden wat ze willen doen. Kan je zelf ook nog knoppen bedenken? Wij gebruikten woorden en onze eigen afstandsbediening. Vince vond het leuk om ons iets te laten doen.

Nelsons speelboek - unicorns & fairytales

Kleien

“Elke zondag gaat Nelson op bezoek bij opa. Dan knutselen ze samen aan zijn grote, houten, keukentafel. Soms maken ze samen een groot schilderij. Af en toe boetseren ze een kunstwerk van klei. Maar het allerleukste is het als Nelson met de klei mag spelen. “

Je kind rolt zich op tot een bolletje klei. Jij voelt voorzichtig aan de klei: stevig maar toch zacht. Je kantelt het bolletje klei op zijn rug en rolt het open tot een lange slappe worst. Beetje bij beetje boetseer je een jongen uit de klei. Tien vingers, tien tenen, twee voetzolen, twee benen, een neus… Alles wordt met veel zorg gemaakt. Dan strijk je het beeldje glad, tot er een mooie stralende jongen (of meisje) ligt. Dit is een ideale relaxatieoefening.

Dan maak je de jongen levend: Je legt de hand op de bewegende buik van je kind. Je sluit je ogen en je deint met je handen mee zoals golven op de zee zodat jullie ademhaling hetzelfde wordt. Vince moest zich inhouden om niet te lachen maar je voelde hem rustiger worden naarmate de oefenen vorderde.

  

lees ook: Tijd voor kunst! Hoe vergoot je de creativiteit bij kinderen (en jezelf) ? 10 tips.

Andere boeken van Nelson

Nelsons speelboek - unicorns & fairytales

Sommige leuke oefeningen komen uit de andere boeken van Nelson: het ninjaboek, acrobatenboek, dansboek of yogaboek! Ook zeker de moeite waard als je op zoek bent naar leuke één op één oefeningen met je kinderen. Voor uren plezier samen. Ik vind dit ook een ideaal Sinterklaas-, kerst-, of verjaardagscadeau.

Qualitytime met je kinderen is het mooiste cadeau dat je kunt geven

 

[bol_product_links block_id=”bol_5daea54e0d683_selected-products” products=”9200000016499875,9200000045338497,9200000074890508,9200000064259911,9200000107493352″ name=”nelson boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”750″ cols=”3″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Win ook een Nelsons Speelboek

Nelsons speelboek - unicorns & fairytales

Wil jij graag een exemplaar van het Nelsons speelboek winnen en zo ook leuke quality time met je kinderen hebben? IK MAG NAMELIJK 3 EXEMPLAREN ZOMAAR CADEAU DOEN!  Dus heb ik besloten om zowel hier als op Instagram exemplaren weg te schenken. Wat je moet doen is eenvoudig… Vertel me in de comments waarom jij dit boek zou willen thuis hebben. Of als je hem cadeau wil geven: waarom jij deze zou willen schenken.

Het zou wel fijn zijn moest je op Facebook iemand Taggen zodat die ook kans hebben om mee te doen.

WINNAARS ZIJN KAREN, ELS en EVI

 

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

17 Comments

 • Reply
  Evi
  29 oktober 2019 at 06:50

  Ben ik nu echt de eerste die reageert? 😂 Ik heb 2 wilde jongens (4 en 1,5) die mij vaak als speeltuig/klimrek gebruiken. Die gaan dit boek geweldig vinden. En ik ook denk ik. En anders geef ik het aan de dochter van 7, dan mag die turnen met haar broertjes. 🤸‍♂️ Veel succes iedereen!

 • Reply
  Els Vandenbulcke
  29 oktober 2019 at 06:56

  Wauw wat ziet dit er een leuk boek uit !
  Perfect voor wat quality time samen met mijn zoon.
  Je zou er deze mama (en haar zoon) heel blij mee maken.
  Alvast bedankt voor deze leuke blog,. Al superveel nieuwe spullen, uitstapjes, etc leren kennen door jou ! <3

  • Reply
   Annelies
   29 oktober 2019 at 07:16

   Wat lijkt mij dat een super leuk boek. Geweldig om hier mee te starten in de winter. Ik ben nogal Hygge gericht en wat zou dit boek perfect passen bij de gezellige herfst en winteravonden en natuurlijk nadien ook. Misschien staan er ook wel activiteiten in die bruikbaar zouden zijn voor een beweeghoek bij mijn kleuterklasje. Kortom wat zou het geweldig fijn zijn om te winnen en misschien zelfs een leuk extra verjaardagscadeau dat onze meisjes aan mama en papa kunnen geven want wij zijn begin november beide samen jarig, yeppie zelfs op dezelfde dag 🙂 We duimen alvast om kans te maken om dit super leuke boek te winnen. Een fijne dag aan iedereen!

 • Reply
  Anna Wienen
  29 oktober 2019 at 07:01

  Ik doe heel graag mee.. zou echt iets voor mij en mijn dochter zijn.. quality time is sowieso de belangrijkste tijd… ❤️

  • Reply
   Fien van steenberghe
   30 oktober 2019 at 07:39

   Ik wil (zoals alle andere) heel graag winnen. En waarom? Ik “tjol” heel graag met ons zoontje (gooien, draaien, dansen, kriebelen, …) en dit zou ons “tjollen” naar een hoger level brengen 🙂

 • Reply
  Tamara
  29 oktober 2019 at 07:04

  Heel gaaf! Onze oudste zoon vraagt sinds de geboorte van zijn broertje veel aandacht, vask negatief. Met deze spelletjes kunnen we op een positieve manier met hem aan de slag. Hij houdt van gek doen, dus zou hier zeker van genieten.

 • Reply
  Tania
  29 oktober 2019 at 07:56

  Onlangs heb ik dat boek geleend uit de bib en ik vond het echt een fijn boek. Misschien een ideetje om op ons nieuwjaarslijstje te zetten 😉

 • Reply
  bé vermeiren
  29 oktober 2019 at 11:20

  Oh neen, deze geef ik niet weg, maar hou ik lekker zelf. Mijn dochter heeft geen zittend gat, dus die gaat dat helemaal geweldig vinden. En als ik goed getraind ben is’t aan mijn zoon.

 • Reply
  Lieke van Veen
  29 oktober 2019 at 15:08

  Wat een interessant boek.
  Ik maak graag kans voor mijn neefje.

 • Reply
  Ingrid De Hertogh
  29 oktober 2019 at 15:28

  Interessant boek waar mijn kleinkinderen veel plezier aan zullen beleven. Dus ik waag mijn kans voor hen.

 • Reply
  glenn herssens
  29 oktober 2019 at 16:11

  Heel leuk om samen wat te ravotten met ons acrobaatje 😀

 • Reply
  charles nuyts
  29 oktober 2019 at 16:13

  wat een super cadeau voor kleindochter en opa
  samen genieten van de leuke dingen die opa’s zo graag doen
  met hun kleine oogappel hé .

 • Reply
  goormans lilly
  29 oktober 2019 at 19:22

  zo leuk om aan m’n kleindochter te geven voor haar en haar kindje zodat ze
  meer en meer quality time samen zouden krijgen hé
  dat is super goed voor hén beide .

  • Reply
   Karen
   30 oktober 2019 at 08:06

   Dit zou een perfect boek zijn voor mijn gevoelig kereltje die het ‘s avonds vaak moeilijk heeft om alle prikkels uit zijn hoofdje te zetten. Dan ratelt en tatert hij honderduit over dingen die ik zelfs niet gezien of gehoord heb en is het moeilijk om rust te krijgen in dat hoofde. Ik kende de boekjes nog niet dus het zou super zijn om er eentje te winnen.

 • Reply
  Jennifer Mintjens
  29 oktober 2019 at 20:29

  Heel graag! In alle drukte af en toe de pauzeknop met de jongens doet zo’n deugd!

 • Reply
  Marian B
  29 oktober 2019 at 21:03

  Ik ben er eg benieuwd naar. Een leuke manier om met de kinderen bezig te zijn. Goed voor de band en vertrouwen, en het lijkt me erg leuk om samen te doen.

 • Reply
  Stefanie T
  30 oktober 2019 at 08:46

  IK ben me heel bewust hoe kostbaar tijd met je kinderen is. Je zit in de rush van het werk, huishouden, schoolwerk,… maar het liefste wat ze doen zijn zotte kuren en gewoon samen fantaseren en spelen. Dit boek lijkt me ideaal en een super tip om er nog meer bij stil te staan.

Leave a Reply