Unicorns & Fairytales
IMG 1789 2 - Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer
Interieur moederschap

Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer

Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer zijn altijd nuttig en handig. We willen tenslotte allemaal het beste voor onze kinderen. We staan er vaak niet bij stil (ik ook niet hoor) maar het is toch belangrijk voor de gezondheid. Zeker wanneer jij of je kind allergieën heeft. Hopelijk kan ik jullie met deze tips een beetje helpen.

1. Op tijd inrichten tegen schadelijke stoffen

Ik wil jullie graag tips voor een gezonde en veilige kinderkamer meegeven… Nieuwe meubels kunnen schadelijke dampen bevatten door het inpakken. Tweedehands meubels die lang opgeborgen zijn kunnen dan weer huisstofmijt of schimmels bevatten. Was ze daarom heel goed af en begin zeker 26 weken voor de geboorte aan de inrichting van een geheel nieuwe babykamer. Als zwangere kan je best ook niet teveel in de ruimte vertoeven en al zeker niet als je net geverfd of behangen hebt. Zet de verwarming hoog zodat de schadelijke stoffen vrij komen en ventileer tegelijk , zo kunnen die dampen sneller weg.

2. Ventilatie

Ventileren is echt belangrijk. Zeker een half uur per dag met ramen en deuren open. Je kan ook een permanente ventilatie regelen door middel van een rooster of ventilatiesysteem. De ramen openzetten elke ochtend is dan ook aan te raden.

32681633 FA9C 4122 88A8 E4655CD72CC6 A9827E81 0BB5 4B9D BEE5 A810FA8B0FC7 768x1024 - Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer

3. veilige plekjes

Plaats het bedje van je kind nooit te dicht tegen de verwarming, een stopcontact of bij koorden van gordijnen. Daar kunnen ze in verstikt geraken. Scherm stopcontacten af met een speciaal knopje om in stopcontacten te kunnen stoppen. Wij hebben thuis in alle stopcontacten een beveiliging steken. Vince kwam maar al te graag met zijn vingertjes aan de stopcontacten. Zorg dat meubels goed vast staan. Baby’s en peuters klimmen graag overal op.

4. Ideale temperatuur

De ideale temperatuur in een kinderkamer zit tussen de 16 en 20 graden. Gemiddeld 18 graden is prima! Probeer je dekbed af te stemmen op de weersomstandigheden. Bij hitte volstaat het vaak om je kindje te laten slapen in een romper en een licht lakentje. Bij kouder weer kan een slaapzak en dekbed oplossing bieden. Je kan altijd in het netje voelen van je kind. Voelt het te warm of te koud of goed op temperatuur? Handjes en voeten kunnen kouder zijn.

5. Wassen

Kledij, matrashoezen en lakentjes, dekentjes en dekbedden was je best zo goed mogelijk. Ook knuffels en speelgoed kan je wassen. Steek ze in een kussensloop. Kijk altijd goed naar de etiketten in de knuffels en dekbedden zodat je weet op welke temperatuur je moet wassen. Pas op voor wasverzachter als je kind een gevoelige huid heeft. Was je kind ziek of waren er luizen? Dan was je best op 60 graden zodat alle bacteriën gedood worden.

6CAE37DB E5A5 4E5D 965C 344CBF21669A 768x1024 - Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer

6. Verf en behang

Gebruik in de kinderkamer ecoverf in plaats van synthetische verf. Ze bestaan uit plantaardige of minerale grondstoffen en zijn bovendien milieuvriendelijker. Ook kan je vinylbehang of behang van kunststoffen vermijden. Er zijn zeker alternatieven op de markt.

7. Vloeren

In de kinderkamer is het ideaal om vloeren van natuurlijke mineralen te gebruiken zoals kurk, linoleum en hout. Verkies je hout, let dan op het FSC-PEFC label. Vermijd tapijt, dat is een stoftrekker!

47F07016 8CFC 4552 979F 8BEC304701A7 2 768x1024 - Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer

8. De juiste matras

Een goede matras is zeer belangrijk. De rug wordt nog gevormd en een goede houding is super belangrijk. Een matras van koudschuim of traagschuim is hier een goede keuze. Neem indien mogelijk ook een matras met een wasbare hoes die je eraf kan ritsen. Zo kan je die van tijd tot tijd goed wassen. De matras van Lidl is heel goed. Onlangs ontvingen ze van Test-Aankoop 2x het label ‘Beste Koop’ op onze matrassen. Wij hebben voor Vince en Lex een matras gekocht bij Lidl.

  • Meradiso Pocketvering Matras (90×200 cm): Deze matras zorgt voor een hoog niveau van comfort en een rustgevende slaap. Met zijn comfortschuimlaag en 7 comfortzones bestaande uit 360 individuele pocketveren, biedt de matras een optimale en precieze ondersteuning voor het hele lichaam. Bovendien is aan beide zijden van de matras een gewatteerde hoes met een ademende klimaatvezel aangebracht, die zorgt voor een optimale luchtcirculatie tijdens het slapen.
  • Meradiso Koudschuim Matras (90×200): Ook de koudschuimmatras zorgt voor een hoog ligcomfort en een rustgevende slaap. De schouderzone geeft een flexibele ondersteuning dankzij speciale inlays, welke ervoor zorgen dat de schouders zachtjes wegzakken wanneer men zijwaarts ligt. De 7 comfortzones zorgen voor een optimale ontspanning van het lichaam. De gewatteerde hoes met ademende klimaatvezels is ook bij deze matras inbegrepen.

1B512B95 DF5B 4BE5 9BC2 70DADFAFCD8D E7ECC501 43F8 45E6 9F2E A10A7107405E - Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer

9. Zuiverende planten

Wist je dat er zuiverende planten bestaan die je in het kamertje kan zetten? Ik denk dat aan dwergbanaan, krulvaren en Aloë Vera. Dit zijn volgens Intratuin de top 10 beste luchtzuiverende planten voor in je woonkamer/bureau…De lepelplant is bijvoorbeeld een sterk luchtzuiverende plant die rijk bloeit en makkelijk te verzorgen is – ideaal op het bureau of in de woonkamer. Varens stralen gezondheid en rust uit en zorgen ook voor een schone lucht, vooral de krulvaren is een goede keuze.

1. Chamaedorea palm (Chamaedorea)
2. Areca palm (Chrysalidocarpus)
3. Drakenbloedboom (Dracaena ‘Janet Craig’)
4. Drakenbloedboom (Dracaena Massangeana)
5. Ficus alii (voorheen: Ficus longifolia)
6. Rubberplant (Ficus elastica)
7. Klimop (Hedera)
8. Krulvaren (Nephrolepis)
9. Canarische dadelpalm (Phoenix canariensis)
10. Lepelplant (Spathiphyllum)

10. Dubbel glas

Kies voor dubbel glas. Dat houdt de temperatuur constant, zowel in de zomer als in de winter. Ook voor het geluid is dit het beste.

11. Houten speelgoed

Houten speelgoed is ecologischer, duurzamer en gezonder. Er komen geen schadelijke stoffen vrij. Wil dat zeggen dat ik geen plastic speelgoed heb? Neen, zeker niet hoor. Maar… wil je graag een beetje “groener” worden? Dan is dit wel één van de tips.

IMG 8999 768x1024 - Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer

12. Vermijd stoftrekkers

Stoftrekkers zoals tapijten en dikke gordijnen kan je het beste vermijden. Wanneer je wel fan bent van tapijten, dan kan je ze vaak stofzuigen of even buiten hangen en laten verluchten.

 

Hebben jullie nog handige tips? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply