Unicorns & Fairytales
boekjes gevoelens bij kinderen - unicorns & fairytales
Boeken Hoogsensitiviteit moederschap My life Ontwikkeling

Boekjes die kinderen helpen hun gevoelens te benoemen + ademhalingsoefeningen

Wij hebben allerlei soorten gevoelens. Ze leren herkennen en benoemen is al een kunst op zich. Mijn hoogesensitief mannetje worstelt vaak met allerlei gevoelens en ik denk dat hij soms zelf niet weet wat hij nu net voelt. We zijn volop op zoek naar tools om hem rust te bieden of hulpmiddelen waarbij hij zelf rust kan vinden. Deze boekjes zijn herkenbaar en bieden ademhalingsoefeningen.

Wat Viktor voelt

‘Wat Viktor voelt’ is een serie kleine boekjes met een eenhoorn in de hoofdrol met als thema gevoelens van kinderen. Wanneer hij zich ‘gewoon’ voelt en er is niets aan de hand dan heeft hij manen in regenboogkleuren. Maar zijn manen veranderen van kleur naargelang zijn gevoelend. Zo worden zijn manen blauw als hij verdrietig is, rood als hij boos is, paars wanneer hij verlegen wordt en groen als hij bang is enz… Er zijn reeds 4 boekjes uitgekomen van deze serie. Telkens wordt er begonnen met uit te leggen wat gevoelens zijn en waarom Viktor voelt wat hij voelt. De situatie wordt geschetst (het zijn vaak herkenbare situaties) en er worden ademhalingsoefeningen voorgesteld om die minder fijne gevoelens weg te blazen.

wat viktor voelt boekjes

Ademhalingsoefeningen om tot rust te komen

In het boek staan oefeningen die de kinderen mee kunnen oefenen om weer rust te vinden. Op deze manier ‘blazen’ ze de negatieve gevoelens weg. Ik ben al langer aan het denken om Vince eens mee te nemen naar een yoga sessie. Dat wordt dus zeker vervolgd!

DIY : een gevoelensmeter maken

Gevoelens en kinderen, soms een moeilijke combinatie. Wil jij op een laagdrempelige manier praten over de gevoelens van je kind? Dat kan je een emotiemeter of gevoelensmeter maken. Dat is niet zo moeilijk. Je kan bijvoorbeeld een draaischijf maken en de prenten van deze boekjes gebruiken. Vraag aan je kind hoe ze zich vandaag voelen en vraag hen om de wijzer op het symbool te plaatsen. Wanneer de kleuren en hun gevoelens van Viktor gekend zijn kan je hen ook vragen wat ze voelen.

Klik op de afbeelding om meer te weten over deze leuke DIY! 

gevoelensmeter maken - unicorns & fairytales

Omgaan met gevoelens bij kinderen

Het is niet altijd even gemakkelijk om om te gaan met de grillen van kinderen. Het is als ouder zoeken, falen, succes hebben en blijven proberen met heel veel liefde. Soms zullen bepaalde dingen wel helpen en andere zaken niet. Deze artikels kunnen je misschien ook verder helpen:

Praten rond gevoelens met kinderen, hoe begin je daaraan?

Mooie prentenboeken over gevoelens

Moeilijke thema’s bespreken met kinderen, thuis en in de klas

Wanneer je kind vaak huilt maar niet kan uitleggen waarom…

gevoelens bij kinderen - unicorns & fairytales

 

Wat Viktor Voelt serie kopen

Wil jij deze toffe boekjes ook kopen? Je vindt ze onder andere bij bol.com door op de onderstaande boekjes te klikken. (Aurélie Chien Chow Chine – Ballon Media uitgeverij)

 

 

En jij? Denk jij dat deze boekjes iets voor jouw kinderen zijn? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Moederschip
  25 april 2019 at 13:05

  Oh dat zou echt iets zijn voor mijn vierjarige dochter. We hebben onlangs samen twee keer een sessie ouder-kindyoga gedaan en dat was super!

 • Reply
  Leonie
  25 april 2019 at 21:41

  Louane is alvast fan van de boekjes!

 • Reply
  Hanneke van Miltenburg
  26 oktober 2023 at 14:17

  hallo ,
  kan ik de boekjes viktor is boos ,viktor is bang en viktor is verdrietig bestellen.? zijn in NL niet meer te verkrijgen

Leave a Reply