Unicorns & Fairytales
My life Onderwijs Ontwikkeling Sensopatisch speelgoed Spelen Webshoptips

Laat kinderen hun fantasie gebruiken

Kinderen hebben eigenlijk heel veel fantasie als je ze laat doen en het juiste materiaal aanreikt. Dat merk je eigenlijk al als ze klein zijn en liever met de doos van het cadeau spelen dat je net gegeven hebt. Waarom ook niet? Je kan met bepaalde dingen zoveel meer doen. In samenwerking met speelbelovend ging ik op ontdekkingstocht met hun superleuk houten materiaal.

 

Kinderen en hun fantasie

Eigenlijk hebben veel kinderen een grote fantasie. Wanneer je ze niet teveel beperkt in hun spel ontwikkelen ze dit ook beter. Daarom kan je soms beter kinderen speelgoed of materiaal aanreiken en ze laten doen. Je zal versteld staan van wat ze allemaal kunnen. Ik merk dat vaak in de klas ook. Zelf was ik vroeger heel creatief. Nu nog. Een verhaal verzinnen lukt me vrijwel altijd. Er zijn natuurlijk altijd kinderen die heel weinig fantasie hebben. Wanneer je ze vraagt om een toneelstukje te maken over een bepaald onderwerp met je algauw kinderen op met veel fantasie. Sommigen hebben heel veel en anderen weinig. Maar hoe dan ook… spelen blijft belangrijk.

fantasie - unicorns & fairytales

Wat is Speelbelovend?

Ik vroeg aan Gwen Dumbar om iets meer te vertellen over Speelbelovend. Ik ben er eigenlijk toevallig in contact mee gekomen dus het was leuk om even wat info over hen te krijgen:

“Ons project is in 2005 ontstaan toen onze zoon op de Vrije school zat en er voor cadeautjes Reuzenknijpers gemaakt zouden worden. De ouder die dit alles figuurzaagde had aan 1 kleuterklas al veel werk en aangezien de cnc freesmachine in die tijd net zijn intrede deed en mijn man hiermee bekend was vanuit de luchtvaart, zag hij mogelijkheden. We begonnen in de kelder aan huis, maar al vlug was de productie te groot om zelf te schuren en zo ging hij op zoek naar een dagbesteding, waar men onze knijpers kon schuren. Al gauw zag hij mogelijkheden om de cliënten zelf met behulp van de cnc-machine zelf de gehele productie te laten doen en zo heeft hij een productielijn ontwikkelt. Hieruit is de nieuwe werkwijze bij Sherpa Houtwerk in Eemnes ontstaan. Een meer uitgebreide versie is Bij Multa bedrijven ontwikkeld door de van Boeijengroep. Inmiddels leveren we geregeld aan zo’n 40-50 winkels en webshops in NL en 1 in België. Het bijzondere is dat de cliënten gezamenlijk een volledig en volwaardig product maken, die in gerenommeerde winkels worden verkocht.

Ons speelgoed beoogt alleen het eerste hulpmiddel te zijn bij het spelen.

Een Reuzenknijper alleen is slechts een knijper, maar het kind bedenkt wat hij ermee kan doen, zo ook de zandzakjes, de zandkammen, de speelrekken en de speelkruk. Het poppenkastje is het slechts een raamwerk voor een verhaal en een voorstelling,  de poppenkast kan naar eigen fantasie worden versierd. Met de knoopsterren en breivorken kunnen mooie dingen worden gemaakt en ze geven rust na intensief spelen. De displays zijn nog naar eigen inzicht te versieren als cadeautje of om het eigen werk op tentoon te stellen. Misschien heb je zo een idee over ons kleine merk.”

fantasie - unicorns & fairytales

spelen fantasie - unicorns & fairytales spelen fantasie - unicorns & fairytales

Getest: thuis en op school

Ik wou natuurlijk heel graag weten wat dit speelgoed zou teweegbrengen bij kinderen. Vince was enorm geïnteresseerd in de kruk (hoe klein hij ook is, hij had meteen wel door dat je er nog andere dingen mee kon doen…) en de poppenkast natuurlijk. Hij begon al zelf poppenkast te spelen. Dat gaat een topper worden hier thuis!

Op school bij mijn vriendin (ze is ook juf) ging ik filmen en daar maakte ik een VLOG van. Het plan was om de kinderen het speelgoed aan te reiken zonder meer. We verdeelden het over de ruimte en lieten de kinderen volledig los. Het viel me op dat ze eerst even gingen kijken, experimenteren en dat er dan groepjes werden gevormd met kinderen die met een bepaald stuk speelgoed wilden spelen. Er werd overlegd, gefantaseerd (!) en gespeeld. Geen ruzie! Nu moet ik wel zeggen dat het een flinke klas was maar toch… Het leukste was om te zien dat de kinderen effectief hun fantasie gebruikten: de kruk werd meteen ingezet als kasteel maar later ook als “knikkerbaanhulpstuk”en de poppenkast werd ook eerste gebruikt als poppenkast maar nadien als huis. Ook de zandkammen werden gebruikt om een huis te maken, in het zand! De zandzakjes werden gebruikt als hulpmiddel voor een spel dat ze zelf uitvonden. De knijpers om doeken op te hangen en ook het breivork werd goed ingezet door kinderen die graag creatief bezig waren. Je kan de VLOG bekijken om een beter zicht te krijgen.

 

Waar te koop?

Het houten speelgoed van Speelbelovend wordt verkocht in verschillende winkels. Die kan je online raadplegen op hun website.

 

Wat vind jij van dit speelgoed? Laat jij je kinderen ook fantaseren en ontdekken? 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply