Unicorns & Fairytales
Activiteiten & workshops cadeautips My life Op stap uitstappen uitstappen in openlucht

Wij gingen zelf onze bloemen plukken op moederdag

In België en Nederland bestaat er zoiets als CSA boerderijen. CSA ofwel Community Supported Agriculture betekent letterlijk ‘landbouw gedragen door gemeenschap’. Dat wil zeggen dat zowel de consument als de boer ervoor kiezen om rechtstreeks met elkaar te handelen. Via deze verkorte keten kan de boer een correct loon verdienen en is hij niet afhankelijk van onzekere landbouwprijzen. Je kan dit met groentjes en fruit doen maar dus ook met bloemen. Wij gingen naar een zelfpluktuin. Een cadeautje voor mijn mama en bomma en tot de laatste meter wisten ze niet wat er ging gebeuren.

Zelfpluktuin

Ik was al langer benieuwd naar de werking van een zelfpluktuin. Dit omdat ik ten eerste bloemen enorm duur vind als je ze gaat kopen in de winkel en ten tweede omdat ik benieuwd was naar de werking en dit natuurlijk ook aan jullie wil vertellen. Ook is het milieuvriendelijker en dat is héél belangrijk. Alle beetjes helpen en dit initiatief MOET gewoon in de kijker gezet worden. Uiteindelijk is het een win win situatie voor zowel de boer als voor jezelf want je betaalt een seizoensabonnement en kan wekelijks een vers boeketje (zelf!) gaan plukken. Er zijn zo’n 26 weken dat je kan gaan plukken en als je wekelijks gaat heb je een boeket bloemen aan 5 à 6 euro…. Een abonnement kost bijvoorbeeld bij Grondkleur, de zelfpluktuin in Kontich, 140 euro per persoon voor een heel seizoen.

zelfpluktuin - unicorns & fairytales

zelfpluktuin - unicorns & fairytales

zelfpluktuin - unicorns & fairytales

zelfpluktuin - unicorns & fairytales

lees ook: 10 originele moederdag cadeaus om zelf te maken

Wij gingen de zelfpluktuin Grondkleur in Kontich bezoeken

Op moederdag trokken we in de voormiddag richting Grondkleur, de zelfpluktuin in Kontich. Langs een weggetje tussen de velden kom je het tegen. We werden hartelijk ontvangen door Peter, de uitbater van Grondkleur. Wat een ontzettend lieve man, je kan het niet geloven. Hij gaf ons meer uitleg over de werking, de soorten bloemen die er stonden en stond eventueel klaar voor hulp of tips. Vince was meegekomen en stond te popelen om bloemen te zoeken en snijden. Alle drie gingen we op pad en stelden onze eigen boeketten samen. Ontspannend, leuk en uniek. Dat is wat ik ervan vond. Mijn mama en bomma genoten ook zichtbaar en ik kon geen beter cadeau bedenken op moederdag. Ons mama kon maar niet zwijgen over dat het toch wel erg leuk was en dat ze misschien ook wel groenten en fruit wou plukken. En dat is nou net de bedoeling. Er zijn zoveel redenen om het wél te doen…

 • leuk
 • leerzaam
 • ontspannend
 • lekker
 • zonder pesticiden
 • beter voor de boer
 • beter voor het milieu
 • goedkoper
 • ….

zelfpluktuin - unicorns & fairytales

zelfpluktuin - unicorns & fairytales

zelfpluktuin - unicorns & fairytales

Dit zijn onze zelf samengestelde boeketjes…

Het is de afspraak dat je ongeveer een 20tal stengels mag plukken. Je mag zelf kiezen wat je meeneemt. Ik hou erg van wilde bloemen en wou dus veel verschillende zaken. Uiteindelijk heb ik van de grote bos drie verschillende boeketten gemaakt… Vince heeft mee mogen helpen en ik kreeg van hem de zonnebloem. Een mooi moederdagcadeau, vind je niet?  Ik vond het geweldig.

lees ook: inspiratie voor een leuk juffen -of meestercadeau

zelfpluktuin - unicorns & fairytales

zelfpluktuin - unicorns & fairytales

zelfpluktuin - unicorns & fairytales

zelfpluktuin - unicorns & fairytales

zelfpluktuin - unicorns & fairytales

Geef dit hele gebeuren ‘cadeau’

Je kan ook een abonnement voor deze zelfoogsttuin schenken aan iemand. Volgens mij is dit een heel origineel cadeau. Ze hebben een geschenkverpakking en leveren deze bon binnen de week na betaling. Inbegrepen in het abonnement zijn ook 3 workshops: op zaterdag 16 juni is het thema ‘Wat bloemen doen met mensen’, op zaterdag 7 juli gaat het over ‘de symboliek van bloemen’ en op zaterdag 25 augustus is het gezamenlijk bloemschikken. Ideaal voor bloemenliefhebbers en je hebt élke weer een vers boeketjes. Want ja, de bloemen verwelken sneller, maar dit komt omdat er geen middeltjes zijn opgespoten. Ideaal voor insecten en bijen! Want geloof me, er wordt wat op die bloemen gespoten als je ze bij winkels gaat kopen, nét om ze langer vers te houden en om de bijen en insecten weg te houden. Niet goed voor het milieu denk ik dan…

Deze zelfpluktuin ligt naast de zelfoogstboerderij Grondsmaak (groentjes en fruit)

zelfpluktuin - unicorns & fairytales zelfpluktuin - unicorns & fairytales

zelfpluktuin - unicorns & fairytales

 

Wij hebben genoten van onze uitstap naar de zelfpluktuin en danken Grondkleur voor de uitleg en mogelijkheid om dit uit te testen… Wil jij ook even checken waar de dichtstbijzijnde zelfpluktuin of zelfoogstboerderij bij jou in de buurt is? Ga dan naar de website van CSA. Woon je in de buurt van Kontich? Dan raad ik je Grondkleur aan… for sure! 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply