Unicorns & Fairytales
leerkrachten - unicorns & fairytales
Onderwijs

10 dingen die je moet weten over leerkrachten

10 dingen die je moet weten over leerkrachten… Behalve dat we wéér vakantie hebben. Wat hebben die leerkrachten toch een heerlijk leven, krijgen we binnenkort waarschijnlijk weer te horen..

 

Ik geef al 10 jaar les in het basisonderwijs en al 10 jaar ben ik tegen de vooroordelen en negatieve reacties van deze job aan het vechten. Collega’s zeggen me vaak dat ze het opgegeven hebben om steeds op al die negatieve commentaar in te gaan, maar ik niet, ik blijf protesteren tegen mensen die ons werk niet waarderen. Ik schreef eerder al een blog over het aantal uren dat wij presteren op een week en ook over de veranderingen die gaan komen door het M-decreet. Ik schreef ook al een blog over de vooroordelen.  Ik geef jullie vandaag 10 dingen mee die jullie moeten weten over leerkrachten….

 

1. Wij zijn toch een belangrijk stuk uit het leven van je kind. Ja, wij zijn een puzzelstukje van het geheel, van hoe ze deels worden, van wat ze later gaan doen en wie weet hebben wij door dat ene positieve zinnetje jouw kind mee gestimuleerd om zijn dromen waar te maken.

2. Voor en na de schooluren zitten wij te bedenken hoe we lessen zo aangenaam mogelijk maken zodat ieder kind geboeid blijft. En ja, soms zal jouw kind thuiskomen en zeggen dat het niet leuk was, of dat het saai was, omdat hij bijvoorbeeld tijdens de rekenles moest leren cijferen… Nou, in het leven zal niet alles leuk zijn dus laten we vooral ook de schijn niet hoog houden. Soms moeten we jammer genoeg dingen doen die we minder leuk vinden.

3. Wanneer we winkelen houden we steeds 1 oog open voor leuke spulletjes om te gebruiken tijdens lessen of voor de kinderen. Af en toe nemen we ook eens een traktatie mee of verloten we eens een leuk prijsje. En ja, dat betalen we zelf, maar met veel liefde en plezier.

4. Kinderen zijn soms stout of onbeleefd (echt waar!) en hebben duidelijke grenzen nodig. Wanneer ze straf krijgen zal dit 9 van de 10 keer met een goede reden zijn. Wanneer jullie dit thuis minimaliseren of over ons praten op een negatieve manier zal je kind geen respect leren en dat duidt meestal ook niet van respect naar ons toe. We doen dit niet voor het plezier maar om waarden en normen bij te brengen en om fatsoenlijke mensen op te voeden.

5. Wij bekijken de leerlingen niet als objecten. Jullie kinderen zijn ook een beetje onze kinderen en we zien ze graag. Ja, ook al doen ze eens iets dat niet mag… Wanneer we boos zijn zal dit na enkele minuten alweer voorbij zijn. Wij zijn trots op de kinderen zoals jullie ook trots zijn op hen.  Eigenlijk zijn we een team…

6. Regels zijn er om het leefbaar te maken. Ook al vinden sommige mensen regels als: geen koek , enkel fruit… Of geen korte broekjes, … dom. Slik het in, denk het even maar hou je aan de regels. Zeg dit ook tegen de kinderen. Regels moet je naleven , punt. Thuis doe je wat je wil. Mag je kind daar wel koeken met chocolade of cola? Top…maar niet op school. Het is ook een vorm van respect.

7. Wij werken echt wel meer dan de uren die op papier staan. Wanneer je kindjes thuis komen zijn wij vaak nog bezig met onze klas op orde te zetten, te poetsen, te verbeteren, schoolfeest voor te bereiden of te vergaderen. Ho, da’s waar, wij hebben ook nog een gezin… Dus als jullie het lastig vinden om ‘s avonds om 18u naar een oudercontact te komen, bedenk dat eens dat wij dit soms meerdere keren per jaar doen tot laat in de avond. Dat hoort erbij, dat weten we wel hoor 😉

8. Ja, wij zijn best moe als we thuiskomen. Niet vergeten dat we een hele klas onder ons hoede hebben. Vind jij je eigen kinderen soms vermoeiend? Nou, beeld je dan maar een klas met meer dan 20 kinderen in…hihi.

9. Ja wij vinden het erg irritant dat brieven niet gelezen worden, de agenda niet getekend wordt, de kledij niet genaamtekend wordt (en zo de stapel verloren voorwerpen groter wordt), mensen niet komen opdagen op oudercontacten enz…

10. De meeste leerkrachten onder ons geven les met passie. Ik in ieder geval wel. Ik schreef ook al een blog over de leuke dingen van ons beroep. Je krijgt enorm veel voldoening als je ziet dat kinderen door jou iets kunnen of zich goed voelen. Wanneer ze komen vertellen dat ze je gaan missen of dat je ze veel bijgeleerd hebt. Wij zijn trots op wat we doen. Misschien is die vakantie wel om de batterijen op te laden en ervoor te zorgen dat wij met evenveel passie de volgende lading kids kunnen verwelkomen… is dat niet belangrijk?

 

Wat vinden jullie van leerkrachten? 

 

xoxo Nathalie

You Might Also Like...

11 Comments

 • Reply
  Mamafien
  30 juni 2015 at 13:14

  Niets dan respect voor leerkrachten en dan vooral die in kleuter-en basisonderwijs! Je doet me met je blog soms twijfelen om toch terug te keren naar het beroep, alleen heb ik dan pubers of (jong-)volwassenen onder mijn hoede.

 • Reply
  Elise
  30 juni 2015 at 17:53

  Je slaat de nagel op de kop! Ontzettend herkenbaar wat je allemaal schrijft. Maar toch doen we het graag he 😉

 • Reply
  Miss Pixie
  30 juni 2015 at 22:36

  Zo herkenbaar!!
  Ik denk dat ik de eerste die mij een opmerking in de aard van “weeral vakantie” geeft serieus moet oppassen 😉
  Ik las afgelopen week ergens: grote vakantie is compensatie voor alle overuren en dat is helemaal waar! En zelfs in de grote vakantie nemen we nog een heleboel werk mee naar huis (Nieuwe zorgvisie schrijven, beleidsplan updaten, PVA’s uitschrijven, .. ) en dat onbetaald.
  Jaja, een schoon leven eh die leerkrachten 😉
  Fijne vakantie!!

 • Reply
  Priscilla
  8 juli 2015 at 09:26

  Ik heb heel veel respect voor wat jullie allemaal doen. Ik zou het echt niet trekken. Knap hoe leerkrachten alle die kinderen in het gareel kunnen houden! Laatst was ik wat langer na schooltijd op school staat de juf van mijn zoon nog even heel de gymzaal te poetsen. Nou echt mijn klomp brak.. alsof ze al niet genoeg had gedaan die dag. Ik zou nog geen dag overleven met zo’n groep kinderen onder mijn hoede.

  • Reply
   Nathalie
   8 juli 2015 at 19:02

   Dat is fijn om te lezen, echt waar!!! Leuk dat er nog mensen zijn die ons beroep appreciëren

   • Reply
    Klaartje
    2 juli 2017 at 18:43

    …. maar deze mensen behoren stilaan tot een uitstervend ras. Vreselijk om te ervaren wat voor tegenkanting en respectloosheid je soms krijgt van ouders. En dan vragen wij respect van hun kind? De appel valt vaak niet ver van die vervelende, zeurende, neerkijkende boom. We doen nog zo ons best…

   • Reply
    Klaartje
    2 juli 2017 at 18:45

    …. maar deze mensen behoren stilaan tot een uitstervend ras. Vreselijk om te ervaren wat voor tegenkanting en respectloosheid je soms krijgt van ouders. En dan vragen wij respect van hun kind? De appel valt vaak niet ver van die vervelende, zeurende, neerkijkende boom. We doen nog zo ons best. Ja, dag in dag uit! Mét liefde!

 • Reply
  Joyce
  8 juli 2015 at 14:26

  Herkenbaar allemaal! Ik denk dat mijn vriendinnen ondertussen al doorhebben dat ik de ‘weeral vakantie’ opmerkingen niet echt apprecieer 😛

  • Reply
   Nathalie
   8 juli 2015 at 19:00

   hahahaha inderdaad mijn vrienden ook !

 • Reply
  Esmeralda
  8 juli 2015 at 14:39

  Alleen maar respect voor leerkrachten, wat als ze er niet zouden zijn?

  • Reply
   Nathalie
   8 juli 2015 at 18:59

   ja inderdaad! hahaha, dan zou iedereen zichzelf moeten onderwijzen… komt goed hihihi

Leave a Reply