Unicorns & Fairytales
zandkunst lichttafel - unicorns & fairytales
creatief DIY Knutselen knutselen rond een thema knutselen strand My life

Sand Art: betoverende kunst met zand!

Zandkunst is een betoverende en sensorische activiteit die kinderen van alle leeftijden zal fascineren. Deze kunstvorm stimuleert niet alleen hun creativiteit, maar ook hun fijne motoriek en artistieke expressie. Of je nu op zoek bent naar een leuke zomeractiviteit of een regenachtige dag wilt opfleuren, Sand art is een geweldige manier om quality time door te brengen met je kinderen. In dit artikel deel ik leuke tips, ideeën en inspiratie om samen met je kinderen uit te proberen.

Sand art zonder lichttafel

1. Materialen en voorbereiding:

Voordat je begint, zorg ervoor dat je alle benodigde materialen hebt verzameld. Hier zijn enkele basiselementen die je nodig hebt:

 • Verschillende kleuren zand (je kan ook gekleurd zout gebruiken! )
 • Flessen of potten met smalle openingen
 • Trechters
 • Houten stokjes of tandenstokers
 • Papier en potloden voor het maken van ontwerpen

2. Zandkunsttechnieken:

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om prachtige zandkunst te creëren:

 • Laagjes en Patronen: Laat je kinderen lagen gekleurd zand in de fles gieten om mooie patronen te maken. Ze kunnen experimenteren met verschillende kleurencombinaties en laagdiktes. Net zoals vroeger! Nostalgie!
 • Zandtekeningen: Gebruik papier en potloden om tekeningen te maken van wat je kinderen willen creëren. Vervolgens kunnen ze het zand op de tekening strooien om een uniek kunstwerk te maken. Laat ze eerst een laagje lijm smeren .
 • Contrastkleuren: Moedig je kinderen aan om contrastkleuren te gebruiken om visueel aantrekkelijke ontwerpen te maken. Het spelen met kleuren helpt bij het ontwikkelen van hun gevoel voor esthetiek.
sand art zand kunst met kinderen - unicorns & fairytales

3. Thema’s en verhalen:

Geef de zandkunst een extra dimensie door thema’s en verhalen toe te voegen:

 • Onderwaterwereld: Creëer een betoverende onderwaterwereld met zeemeerminnen, vissen en koraalriffen. Gebruik blauwe en groene tinten om de diepte van de oceaan te benadrukken.
 • Reisavontuur: Laat je kinderen hun favoriete vakantiebestemming of droomreis uitbeelden met behulp van zandkunst. Denk aan zandkastelen, bergen en exotische dieren.
 • Dierenrijk: Laat de creativiteit van je kinderen de vrije loop met het creëren van zanddieren. Van wilde dieren tot huisdieren, de mogelijkheden zijn eindeloos.
sand art zand kunst met kinderen - unicorns & fairytales

4. Veelzijdige toepassingen:

Zandkunst kan op verschillende manieren worden gebruikt:

 • Decoratie: De afgewerkte zandkunstwerken kunnen dienen als prachtige decoratiestukken in de kinderkamer of andere ruimtes in huis.
 • Geschenken: Moedig je kinderen aan om zandkunst als geschenk te geven aan familie en vrienden. Het persoonlijke tintje zal zeker gewaardeerd worden.
 • Educatief: Gebruik zandkunst om educatieve concepten te illustreren, zoals het zonnestelsel, het menselijk lichaam of historische gebeurtenissen.

lees ook: Spelen met zand : 8 leuke ideetjes

Zandkunst op een lichttafel

Voeg een extra dosis magie toe aan je zandkunstavonturen door te experimenteren met deze creatieve kunstvorm op een lichttafel! Een lichttafel is niet alleen leuk en intrigerend voor kinderen, maar het biedt ook een unieke en heldere achtergrond voor hun zandkunstwerken. In dit artikel verkennen we de opwindende wereld van zandkunst op een lichttafel, inclusief tips, ideeën en inspiratie om jouw kinderen te betrekken en hun creativiteit te laten stralen.

1. Lichttafel: Een magische achtergrond:

Een lichttafel is een verlicht oppervlak dat een prachtige gloed uitstraalt. Je kan het kopen of je kan zelf ook een lichttafel maken! Ik deelde daar een werkbeschrijving van. Dit heldere oppervlak tilt de zandkunstervaring naar een hoger niveau, waardoor kleuren nog levendiger lijken en de details van de zandcreaties schitterend worden verlicht.

sand art zand kunst met kinderen - unicorns & fairytales

2. Materialen en voorbereiding:

Naast de basismaterialen zoals een lichttafel die we eerder hebben genoemd, voeg je de volgende elementen toe voor je zandkunstavontuur op een lichttafel:

 • Transparante plastic vellen of lagen voor het beschermen van de lichttafel
 • Gekleurde backlight-folies voor extra visuele effecten (optioneel)
 • Kleurrijke LED-lampen voor een aanvullende verlichting (optioneel)
 • zandkammetjes

3. Zandkunsttechnieken op een lichttafel:

Op een lichttafel kun je dezelfde technieken gebruiken als bij reguliere zandkunst, maar met een extra dimensie:

 • Gelaagdheid en Diepte: Dankzij de heldere achtergrond kun je verschillende lagen gekleurd zand nauwkeurig op elkaar leggen, waardoor een diepte-effect ontstaat.
 • Verborgen Schatten: Moedig je kinderen aan om kleine objecten, zoals schelpen of steentjes, in hun zandkunstwerk te verbergen. Wanneer het licht erdoorheen schijnt, worden deze schatten onthuld.
 • Patronen: door met kammetjes lijnen te trekken komen er leuke patronen.
sand art zand kunst met kinderen - unicorns & fairytales

4. Thema’s en verhalen op een Lichttafel:

Voeg een vleugje verbeelding toe aan je zandkunst op een lichttafel:

 • Betoverende Bosscène: Laat je kinderen een sprookjesachtig boslandschap maken met glinsterende bomen, paddestoelen en elfjes die oplichten.
 • Magische Zeemeerminnen: Creëer een onderwaterparadijs met schitterende zeemeerminnen, zeesterren en glinsterend koraal.

5. Veelzijdige toepassingen op een lichttafel:

 • Verhalen vertellen: Gebruik de zandkunst op een lichttafel om verhalen te vertellen. Kinderen kunnen scènes uitboetseren terwijl jij een verhaal verzint.
 • Fijne motoriek: Het creëren van gedetailleerde zandontwerpen op een lichttafel vereist nauwkeurige handbewegingen, wat de fijne motoriek van kinderen versterkt.
 • Wetenschap en ontdekking: Leer kinderen over kleurmenging en lichtbreking terwijl ze experimenteren met verschillende gekleurde lagen zand op de lichttafel.

Zandkunst op een lichttafel is een schitterende en stimulerende sensopatische activiteit die de creativiteit van kinderen naar nieuwe hoogten brengt. De combinatie van zand, licht en kleur biedt een meeslepende en betoverende ervaring waar kinderen dol op zullen zijn. Dus waar wacht je nog op? Zet de lichttafel aan, strooi het zand, en laat je kinderen zich verwonderen over de schitterende wereld van zandkunst op licht!

TIP: Activiteiten uit mijn boek SPEEL!

Heb je mijn boek SPEEL! nog niet in huis? OMG, snel, ga hem halen of bestellen. Met mijn boek gaan jouw kinderen weer kunnen spelen. Met out of the box speelideetjes die je zowel buiten als binnen kunt doen, gericht op zoveel mogelijk zintuigelijke prikkels en net dat tikkeltje educatief… want spelen is leren! Met printables, voorbeelden, extra speeltips en meer.

Hier vind je mijn boek SPEEL!

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply