Unicorns & Fairytales
recepten met groenten - unicorns & fairytales
avondmaal Food Koken met kinderen lunch My life

Ga ook groentjes plukken zoals Pieter Konijn en maak lekkere dingen! (oh en win iets…)

Wie kent de nieuwe film Pieter Konijn? Misschien wel bekend van de tekenfilmpjes maar nu dus ook in animatiefilm. Het is een leuke film voor het hele gezin. Maar die film heeft me vooral geïnspireerd… en dat komt de lunchbox alleen maar ten goede. Ooit al gedacht aan zelf je groenten en fruit te gaan plukken? Net zoals Pieter Konijn…

Zelf groenten plukken

Ik ga zelf vaak op zoek naar recepten met groenten. Hoe leuk zou het zijn dat je op een veld zelf je groenten en fruit kunt plukken zoals Pieter Konijn (maar dan niet stelen natuurlijk)? Dat je je verder geen zorgen hoeft te maken over de gewassen en het onderhoud ervan? Gewoon plukken, wassen en klaarmaken. Euh, dat bestaat dus hé! Wist je dat? Er zijn in België CSA boerderijen of zelfpluktuinen. Wij zijn bijvoorbeeld al zo’n zelfpluktuin gaan uittesten (een bloemenpluktuin) maar je kan dus ook groenten en fruit gaan plukken. Je geeft dan per seizoen een bijdrage per gezin en je mag elke week gaan plukken. Dat komt véél goedkoper uit dan je groenten en fruit in de winkel kopen. Je handelt rechtstreeks met de boer, zorgt mee voor zijn inkomen én hebt lekkere groentjes en fruit naar keuze. Hopelijk is er eentje in jullie buurt want ik raad het iedereen aan. Geen groene vingers? No worries, je hoeft niets te doen en zelfs je kinderen kunnen mee plukken.

zelfpluktuin - unicorns & fairytales

Recepten met groenten

Volgens mij gaan kinderen dit reuzeleuk vinden! Zo raken ze ook vertrouwd met de manier waarop ze groeien, met verschillende soorten groenten en ben je bezig met seizoensgroenten, wat het milieu ook ten goede komt. Allemaal pluspunten dus… Nadien kan je samen met je kindjes de groenten wassen, snijden en klaarmaken. Lekker! Geef hen alvast een goede eetgewoonte mee. Wij maakten bijvoorbeeld samen deze lekkere eiermuffins boordevol groentjes! Er zijn zoveel leuke recepten met groenten, je moet even snuisteren door boeken en op het internet…

 

Monkeyplatter

Weet je wat lekker is en waarvan je kinderen gaan smullen? Een monkeyplatter ofwel snackschotel. Je kan er eigenlijk eender welk woord aan geven. Het is eigenlijk een bord of schotel waar je allerlei groentjes en snacks op legt en waarvan je kinderen kunnen smullen. Het is uiteraard de bedoeling dat je de monkeyplatter vult met ‘gezonde’ snacks. Ideaal om voor te schotelen tijdens de film Pieter Konijn! Dit hoort zeker in het lijstje van recepten met groenten, je kan er niet veel mis mee doen.

Ik kan er niet veel aan doen, mijn kinderen lusten ook ontzettend graag vlees 😉

Lekkere gezondere pizza boordevol groenten

Lusten jij en je kinderen graag pizza? Probeer dan eens deze makkelijke gezondere versie die ik vond bij Gezonde Drukte  (hier vind je veel recepten met groenten)  Neem een bakplaat met bakpapier en zet wat verschillende soorten toppings op tafel (soorten groenten, sla, vlees, kaas). Neem opengesneden volkoren pitabroodjes en leg ze open op het bakpapier. Besmeer ze met een laagje tomatensaus, leg er een dun schijfje mozzarella op en laat ze naar hartelust garneren. Zet ze 10 minuutjes in een voorverwarmde oven van 200 graden en voila, je hebt heerlijke mini pizza’s! Smakelijk.

Gevulde groenten

Groenten zijn ook leuk om te vullen. Ik maakte 3 recepten om te smullen. Wij gaan ze zeker nog een keertje maken. Bekijk ze door op onderstaande foto te klikken.

recepten met groenten - unicorns & fairytales

En Pieter Konijn?

Tjah, die gaat de groentjes bij de boer stelen en maakt zo vanalles mee. Het is een fijne gezinsfilm om samen met je kinderen te zien. Voorzie lekkere rauwe groentjes met een dip, eiermuffins of de mini pizza’s en geniet ervan! Wil je graag meer weten over deze film dan verwijs ik graag door naar Linda, die er een recensie overs schreef. Je kan onderstaande trailer bekijken én je kan meedoen aan de winactie en de DVD zelf winnen zodat je zelf samen met je gezin een fijne film én snackmoment kan hebben.

 

Win 5x een leuke tas met de DVD en een wortelpen

Ik mag maar liefst 5 mensen kennis laten maken met de DVD (en je krijgt er nog iets leuks bij) dus als je hem graag met de kinderen wil zien, laat het dan in de comments weten samen met jouw ultieme tip om je kinderen groentjes te laten eten 😉

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

35 Comments

 • Reply
  Heidi
  9 september 2018 at 07:14

  Mijn ultieme tip: soep en stoemp. Ze zijn gek op soep en stoemp en eten groenten zonder te beseffen. Misschien moet ik de tip met de gezinde snack schotel eens proberen.

 • Reply
  Melissa Mertens
  9 september 2018 at 07:17

  Top-wedstrijd! De kids vinden de film geweldig… zou dus top zijn om hem thuis ook nog eens te kunnen zien 🥕🐰🥕 Jouw receptjes probeer ik zeker eens uit!!!

 • Reply
  Melissa Mertens
  9 september 2018 at 07:19

  Mijn tip nog vergeten 😉 mix heel veel groenten in allerlei sausen en soepen…. volgens mijn dochter is het dan zonder groentjes 😂

 • Reply
  Lissy
  9 september 2018 at 07:36

  Oh zo leuk! Weer een paar idee’tjes bij.
  Hier gaat alles in de soep of in patattenstoemp. Dan gaat er veel in. Maar ohwee als hij het zo voorgeschoteld krijgt…. Ik denk dat hij problemen heeft met de structuren. Misschien kan Pieter hem wel overtuigen 😉

 • Reply
  Sofie
  9 september 2018 at 07:38

  Verwerk heel wat groenten in koekjes. Zo zijn mijn kinderen zit van mais-courgettenkoekjes en tuinkerswafeltjes! Echte toppers!

 • Reply
  Florence
  9 september 2018 at 07:56

  Ik geef zelf het goede voorbeeld in de klas. Zien eten doet eten!

 • Reply
  isa delaplace
  9 september 2018 at 10:12

  groentjes aanbieden als ze grote honger hebben, bijv als ze thuis komen van school of van de sportclub, jeugdbeweging,…. een potje kerstomaatjes in alle kleuren, worteltjes met een dipsausje , selderstengels met pindakaas-dip, het staat klaar als ze thuiskomen en hier wordt er gretig van gesmuld!!!

 • Reply
  Helena
  9 september 2018 at 14:49

  Wij spelen regelmatig “frituurtje”, de frietzakjes of -bakjes zijn niet gevuld met aardappelfrietjes maar met “frietjes” van groenten en fruit met een couli van groenten en fruit als dipsausje.

 • Reply
  Liesbet Rombaut
  9 september 2018 at 19:15

  Ik heb geen speciale trucjes, ik probeer gewoon vaak te variëren en er geen drama van te maken als ze iets niet lusten.

 • Reply
  glenn herssens
  9 september 2018 at 20:36

  Niet echt een trucje,wij eten gewoon mee en vertellen hoe lekker het wel niet is ook de hmmm lekker ! werkt altijd bij ons prinsesje 😀

 • Reply
  Niels Paredis
  9 september 2018 at 20:42

  Mee laten helpen zodat ze zien heo het werkt. Altijd succes

 • Reply
  Christine Claeys
  9 september 2018 at 21:03

  Hier gaan we voor fruit naar de pluktuin en mogen ze proeven ,dat vinden ze heel leuk . En voor de groeten mogen ze mee met opa naar zijn moestuin om groentjes te halen , altijd feest ,als e maar mogen helpen en geloof het of niet ,maar sinds we het zo doen eten ze alles met plezier

 • Reply
  Wendy
  9 september 2018 at 21:42

  De kindjes zouden héél graag de film van Pieter Konijn willen zien, dus ik waag zeer graag mijn kans.

  Groentjes eten doen ze hier soms ook niet graag. Het lukt uiteindelijk wel als ze het “stiekem” uit de kom kunnen neme, en wij het zogezegd niet kunnen zien. Dan doen we altijd heel verrast van: “Hoe, en waar zijn die patatjes, of worteltjes ineens naar toe?”. En dan zeggen de kids altijd met veel fierheid en een grote glimlach: “in onze buik”.

  Ook de klassiek methode “het vliegtuigje” doet soms ook nog altijd wonderen! 🙂

 • Reply
  Nele
  9 september 2018 at 22:04

  Onze kindjes eten erg graag spaghetti, dus maken wij spaghettisaus met super veel groentjes in. Ze merken het amper en eten er veel van op.

 • Reply
  kathy
  10 september 2018 at 10:04

  Bij ons werkt een verwerking in een saus heel goed, dan is de vorm weg. Of als puree onder de aardappeltjes.

 • Reply
  kim
  10 september 2018 at 10:40

  super! doe graag mee! mijn ultieme tip is het verwerken in soepen en sauzen

 • Reply
  Liesbeth
  10 september 2018 at 10:55

  Leukkkk!!! Ik doe graag mee! Onze zoon is dol op soepjes en pureetjes. Dus groentjes worden hier geplet. Ook stukken gekookte groente uit de hand eten gaat er in als koek!

 • Reply
  Cath Lindekens
  10 september 2018 at 14:25

  Hele leuke actie!! Mijn dochtertje had plots een afkeer van spinazie gekregen, maar toen we haar vertelden dat het groene aardappeltjes waren, vond ze het plots superlekker 🙂

 • Reply
  bé vermeiren
  10 september 2018 at 15:02

  Groentesaus (gemixt) werkt hier goed, vooral bij de pasta. En rauwkost als tussendoortje. En vooral niet aandringen en het goede voorbeeld geven.

 • Reply
  Stef Nagels
  11 september 2018 at 18:31

  Ik waag graag mijn kansje voor onze lieve zoon Vince!

 • Reply
  Els De Wit
  11 september 2018 at 19:44

  Zou super graag winnen🐰🐰🐰

 • Reply
  Eva Van gele
  11 september 2018 at 20:12

  Alle groentjes snijden in de vorm van een konijntje en dan is het peace of cake!

 • Reply
  Ilse Van den Broeck
  11 september 2018 at 20:50

  Groentjes mixen vindt onze Mats maar een vreemd uitzicht, geur en er zitten nog velletjes in of het heeft een rare textuur. Mixen is bij ons een oplossing geweest, maar niet blijvend. Bovendien is zijn eten niet overal gemixt. Ik denk maar aan een restaurantbezoek, eten bij vriendjes en/ of familie,… Dus onze truc is zelf het goede voorbeeld geven en vertellen wat wij voelen in onze mond, hoe het smaakt, op wat het lijkt qua smaak, kleur en geur. Eigenlijk doen we een dissectie van de groente. Er wordt een spannend verhaal van gemaakt, we eten het zelf op en het mondje van onze Mats gaat mee automatisch open. Ik geef toe,… het lukt niet altijd, maar blijven oefenen en proeven is de boodschap! Het is wetenschappelijk bewezen als je je kind laat proeven en je kind en jijzelf houden vol,… op een dag zal je het lusten!
  Wat we soms nog doen is het bordje heel aantrekkelijk maken. Dit doen we aan de hand van mannetjes of diertjes maken met groentjes, maar op restaurant lukt dit niet altijd,… dus de eerste tip is eerder en zeker aan aanrader!

 • Reply
  mahieu marie-anne
  12 september 2018 at 04:57

  de kindjes laten meehelpen om die klaar te maken en dan ronduit vertel ik wie dat allemaal graag eet ! al de tekenfilmfiguurtjes komen dan aan bod !!!! de kleinkindjes kijken dan geinteresseerd toe en smullen alles naar binnen . trucje van oma !!!Mahieu

 • Reply
  mahieu marie-anne
  12 september 2018 at 04:58

  de kindjes laten meehelpen om die klaar te maken en dan ronduit vertel ik wie dat allemaal graag eet ! al de tekenfilmfiguurtjes komen dan aan bod !!!! de kleinkindjes kijken dan geinteresseerd toe en smullen alles naar binnen . trucje van oma !!!

 • Reply
  De Kegel Ingrid
  12 september 2018 at 10:39

  Peter Konijn zo leuk echt heel mooi en zou het zeker wel willen winnen

 • Reply
  laurent kozak
  12 september 2018 at 14:07

  kinderen zelf groenten laten kiezen en in een figuurtje maken of in de lidl de maya tomaten of komkommer kopen.

 • Reply
  Marian B
  12 september 2018 at 17:40

  Een beetje appelmoes erbij 😉 Het is wel weer weer voor een leuke dvd.

 • Reply
  wendy serpentier
  12 september 2018 at 19:53

  ooo wat een geweldige wedstrijd. Mijn zoontje zou het fantastisch vinden deze film te mogen winnen.
  Mijn ultieme tip….
  Telkens hij iets nieuws moet proeven van groentjes, maak ik er een leuk bordje van… een gezichtje of een diertje…
  Wanneer de nieuwe groente niet echt in de smaak valt, ga ik hem ook niet forceren om deze op te eten. Maar ik maak kort erna terug een gerechtje, maar dan met de groente erin verwerkt, zodat het niet echt zichtbaar is.
  Meestal eet hij het dan wel op 🙂
  Dan kan ik hem herinneren aan het leuke bordje en dat de groente eigenlijk net hetzelfde is…
  Meestal, bij het volgende proevertje, is het al een groter succes 🙂

 • Reply
  natascha rogmans
  13 september 2018 at 15:10

  mijn kinderen eten super graag verse spagetti saus (met groeten) !! –> alle groenten mixen en gehakt bruineren en smullen maar…

 • Reply
  Stefanie
  13 september 2018 at 20:38

  Ik ben zelf een moeilijke eter, maar als je er puree van maakt, dan komt dat allemaal goed. 🙂

 • Reply
  Lievens Linda
  14 september 2018 at 15:18

  Mijn kleinzoontjes eten zeer graag mijn verse gemixte soepen waar ik allemaal verse groentjes in doe (ook sliertjes en balletjes willen ze er wel in . Ook allerlei purees gaan er wel in.

 • Reply
  Rita Jansens
  14 september 2018 at 15:52

  Ik doe graag mee voor de kleinkinderen. Soep is de manier om ze groenten te laten eten zonder dat ze deze zien.

 • Reply
  maldoy
  14 september 2018 at 22:29

  één van onze kleinkinderen heeft het nog zeer moeilijk met de groenten maar de soep maakt het al een beetje goed!
  Pieter konijn helpt om de worteltjes te eten.

 • Reply
  Frieda Vandenbussche
  18 september 2018 at 08:34

  Pizza en quiche (met veel groeneten erin verwerkt) lust iedereen! Ook Pieter Konijn!

Leave a Reply