Unicorns & Fairytales
prentenboeken op rijm - unicorns & fairytales
Boeken Boekentips van de maand Prentenboeken

5 wondermooie boeken : prentenboeken op rijm

Rijmen en dichten, dat kunnen we zonder ons gat op te lichten, zeggen ze vaak. Wel … rijmen is leuk en leerrijk. Kinderen houden van prentenboeken en verhalen die rijmen en het is nog eens goed voor hun taalontwikkeling ook! Dus laten we eens kijken naar deze superleuke prentenboeken op rijm, waar ook een verhaal inzit. Geen losse gedichtjes. Ideaal tijdens de poëzieweek! 

Prentenboeken op rijm 

Er bestaan duizenden prentenboeken op rijm, ik weet dat wel. Maar… deze prentenboeken op rijm hebben WIJ zelf thuis en daarvan kan ik dus zeggen of ze de moeite waard zijn. En of ze de moeite waard zijn. Zeker tijdens de poëzieweek , doe jij ook mee? Kijk je meteen even mee? 

1. Meneertje Prot

prentenboeken op rijm - unicorns & fairytales

De titel is gewoon al kei leuk. Het verhaal nog leuker. Wedden dat de kinderen in een deuk gaan liggen wanneer je dit aan het voorleest? Een verhaal over een jongetje dat niet bij de pakken blijft zitten en van zijn nadeel een groot voordeel maakt.
Meneertje Prot kwam ter aarde met een knal. Het knaapje was geboren en uit zijn kontje was direct een protteke te horen. Ze noemden hem soms schattebout, soms poepje en soms scheetje. Hij was een echte protkampioen. Ze vlogen uit zijn reetje. Maar toen hij groter werd, moest hij spelen in z’n eentje, want de wind uit zijn buikje maakte hem een buitenbeentje … 

Het is een verhaal over een jongen dat niet bij de pakken blijft zitten, ook al heeft hij een probleem. Na het lezen van dit boek kan er een gesprek aangegaan worden met de kinderen over wat ze ervaren als een probleem bij zichzelf. Wie weet, komen ze tot een leuk inzicht… 

Je kan het boek hier vinden

 

2. Wat rijmt er op stoep? 

prentenboeken op rijm - unicorns & fairytales

Een supergrappig verhaal waarbij de kinderen zelf rijmwoorden mogen zoeken. Vaak gaan ze de meest voor de hand liggende woorden gebruiken (in hun ogen misschien wat vieze woorden) maar als je de bladzijde omdraait is de auteur  er toch in geslaagd andere woorden te gebruiken. Wedden dat je samen hard gaat lachen? Het verhaal gaat over een jongen die een verjaardagsrijm wil maken voor zijn oma. Onderweg naar oma maakt hij een heel avontuur mee. Als hij dan bij zijn oma aankomt en het verhaal vertelt… lijkt het erop dat zijn oma waarschijnlijk dezelfde gedachten had als jullie hahaha. 

Je vindt het boek hier

 

3. Er was eens…. (8 bekende sprookjes op rijm) 

prentenboeken op rijm - unicorns & fairytales

‘Keizers en dochters, wie kent ze nu niet? Er zijn zo veel sprookjes waarin je ze ziet!’  Hiermee begint dit toffe boek vol oude sprookjes van Andersen, de gebroeders Grimm en 1001 nacht. Het bevat veel humor op rijm. Veel van deze originele versies zijn bijna vergeten. Wist je bijvoorbeeld dat er helemaal geen fee is in de oorspronkelijke versie an Assepoester? En dat Belle uit Belle en het beest twee verwende zussen heeft? Uiteraard vraagt de gemene koningin wél aan de spiegel wie de mooiste van het land is, en roept de roverhoofdman Sesam te hulp om de grot te openen. Maar hoe sommige sprookjes in het écht aflopen, was je zeker vergeten! Deze klassieke sprookjes zitten in een nieuw jasje. Sprookjes op rijm, twee vliegen in 1 klap! 

Je kan het boek hier vinden

 

4. Gertje Gans deelt uit 

prentenboeken op rijm - unicorns & fairytales

Dit boek is een prima inleiding wanneer je gaat werken met de tafels van vermenigvuldiging en delen. Gertje Gans vindt twintig twintig graankorrels in de schuur. Maar dan komt de haan en hij heeft ook veel trek. Ze verdelen de graankorrels. Allebei hebben ze er nu tien. Telkens als Gertje net wil gaan eten, komen er nieuwe dieren binnen die ook wel een beetje van het graan willen. Samen wordt alles eerlijk verdeeld. Zo oefen je spelenderwijs met tellen tot twintig en leer je net zo goed delen als Gertje!

Je kan het boek hier vinden

 

5. Er lag een trommeltje in het gras 

prentenboeken op rijm - unicorns & fairytales

Een wondermooi verhaal op rijm, over een trommeltje dat een jongetje, genaamd Bad, vroeger gevonden heeft. Hij werd een meneer en daarna een opa. En het trommetje was eerder van Lien, die nadien een oud vrouwtje werd. Met dit prentenboek stap je mee in de tijd. Je leert dat oude spullen een eigen leven hebben. Dat iemand deze spullen ooit gehad heeft. Ideaal om eens op zoek te gaan tussen de spullen van jouw oma en opa… Interessant voor kinderen die meer willen weten over alle spulletjes. Tof om in de klas te gebruiken als inleiding voor lessen over geschiedenis. 

Je kan het boek hier vinden

 

Nog meer poëzie

mooie poëzieboeken voor kinderen - unicorns & fairytales

/ Poëzieweek/ Tips en ideetjes om creatief aan de slag te gaan met poëzie

/ Poëzieweek / Fijne poëzieboeken voor kinderen 

Filosofische boeken en spelletjes voor kinderen

 

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply