Unicorns & Fairytales
liefde voor boeken - unicorns & fairytales
Boeken jeugdboekenmaand kunst Leesboeken My life Personal wetenschap

Hoe boeken kleur geven aan mijn leven & gezin

Het is bizar, maar ik ben veel vergeten van mijn jeugd. Bewust, onbewust, ik heb geen idee. Wanneer ik in mijn bed lig komen er soms flarden van herinneringen voorbij. Sommige herinneringen zijn pijnlijk omdat ik geliefde mensen al zeer vroeg moest afgeven, anderen zijn mooi, nostalgisch… De liefde voor boeken heb ik al van toen ik zeer jong was. Ik herinner me nog wel bepaalde gevoelens die ik had wanneer ik in de bib kwam en uren in boeken las.

Liefde voor boeken

Mijn liefde voor boeken is waarschijnlijk ontstaan door mijn tante. Tajan (= koosnaam) . Ze voedde me samen met nonkel Freddy (die er niet meer is) en mijn ouders op. Als klein kindje verbleef ik daar heel veel en ging ik ook gewoon overal mee heen. De wekelijkse uitstap naar de ‘boekerij’ (Antwerps) of in het Nederlands “de bibliotheek”, was ook voor mij zeer prettig. Ik herinner mij enkel nog de kinderboeken afdeling. Heerlijk. Die geur van boeken, die stilte én al die boeken die ik wou lezen. Duizenden… Zo spannend vond ik het. Een uitstap naar de bib en dan 5 (5!!!!) nieuwe boeken mogen kiezen. Die verslond ik op een week tijd. Hoe dikker hoe liever. Samen lazen we. Gezellig. Stilte. Maar vooral het inleven in de personages en het gevoel dat ik had bij sommig boeken, geeft mij herinneringen. Ik kon me echt helemaal inleven en ik was even op een andere planeet.

In alle geuren en kleuren

Het klink misschien raar, maar de geur van boeken, de omslagen, de verschillende soorten boeken, maakten mij gelukkig. Nog steeds… De liefde voor boeken is nooit weggegaan. Lezen is hetgeen ik elke dag doe. Net voor ik ga slapen. Vroeger was dat mijn verslaving. Je vond me steeds verdiept in een boek. In het middelbaar kregen we een boekenlijst en per maand moeten we één of twee boeken lezen. Ik las er 20 per maand. Maar nu gebruik ik boeken ter inspiratie om leuke artikels te maken, ik gebruik boeken in de klas om lessen boeiender te maken en ik leer nog steeds heel veel uit boeken.

lees ook: Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) wat nou klimaatverandering is en wat we kunnen doen….

Lezen is kennis vergaren

Van lezen leer ik veel. Ik kies boeken en tijdschriften zoals Flow en Kiind. Psychologische boeken, informatieve boeken en opvoedboeken. Alles soorten, in geuren en kleuren. Ik leer elke dag, ik krijg nieuwe inzichten en ideeën als ik lees. Creatieve ideeën komen vaak ook voort uit het bladeren in kunstboeken, doeboeken en prentenboeken. Je kan boeken echt wel verweven in boeiende lessen. Mijn liefde voor boeken geef ik zeker door aan mijn kinderen, dat vind ik echt wel belangrijk.

lees ook: Werken rond kunstenaars met kinderen: ideetjes, creatips en boekentips

weetjesboeken voor kinderen - unicorns & fairytales

Digitaal… not so me and alSO me

Boeken… Ik zou niet zonder kunnen. Voor mij ook absoluut geen e-reader. Het is misschien handiger en compacter en je kan er veel meer boeken op kwijt, maar ik zit al zoveel achter een computer en de liefde voor papieren boeken is zo groot dat ik enkel échte boeken wil hebben. Ook geen digitale agenda voor mij. Ik schrijf liever alles op. Ik kan er niets aan doen… het is zo… Mensen schrikken vaak als ik dat zeg, omdat ze mij natuurlijk kennen als iemand die veel orde computer doet en met sociale media bezig is.

lees ook: Zo wordt lezen écht leuk!

Lezen & boeken, zo leerrijk

Ik heb mijn liefde voor boeken zo vroeg mogelijk doorgegeven aan mijn kinderen en dat merk je. Elke avond lezen we een verhaal voor en ze kunnen ook niet zonder. Ze gaan niet slapen voor ik een boekje voorlezen heb en ik zou het ook niet anders willen. Het is echt zo ontzettend gezellig om dicht tegen elkaar aan te kruipen en gezellig samen in een boek te lezen, naar de prentjes te kijken en samen verwonderd te zijn. Geen idee of het daardoor ook is dat ze gevoel voor taal hebben en een rijke woordenschat hebben, maar het zal er onwaarschijnlijk wel een positief effect op hebben.

lees ook: 10 tips voor een gezellige leeshoek + inspiratie

Boekenhoekjes

Vroeger kon ik helemaal wegdromen in een boek. Lekker op de zetel, in mijn bed, of ergens waar ik rustig zat. Daarom vind ik het wel belangrijk dat mijn kinderen in een gezellige boekenhoek kunnen vertoeven, zodat lezen nog leuker wordt. Of dat er mogelijkheden zijn om zich helemaal weg te stoppen. Er zijn veel mogelijkheden om lezen leuk te maken. Misschien kan je eens kijken tussen deze 126 mogelijkheden om (begrijpend) lezen leuk te maken.

 

Hou jij ook zo van lezen en boeken? Ga dan zeker eens kijken naar de winacties op mijn blog tijdens de jeugdboekenmaand. Je kan een hele maand, tot midden april, erg mooie boeken winnen. Voor thuis of voor in de klas. 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Mykidsmycity
    11 maart 2020 at 20:09

    Wij houden ook echt van boeken lezen. De komst van de kindjes en de slapeloze nachten maakten dat lezen hier veel te lang op een laag pitje stond. Maar deze zomer verhuizen we (verbouwing eindelijk gedaan) en ik droom nu al over gezellige avonden in de zetel met een boek en een echt leesplekje voor de kindjes…

Leave a Reply