Vaak krijgen kinderen rond hun kleutertijd veel fantasie. Maar bij fantasie horen dus ook spoken en draken en heksen. Ja hoor… dat merkten we ook. Allemaal heel spannend, tot ze in hun bedje gaan. Dan komt de angst boven en slapen ze slechter. Dromen en angsten bij kinderen is erg normaal maar niet altijd even makkelijk om ermee opm te gaan. Ik vroeg Lien De Vleesschauwer (opvoedingscoach) om raad.
Dromen en angsten bij kinderen
Dromen en angsten bij kinderen is heel normaal. Ouders vertellen me vaak dat hun lieve oogappels plots minder goed slapen, angstig wakker worden, huilen, in paniek zijn… Dat komt omdat vanaf ongeveer de leeftijd van 3 jaar kinderen zich bewuster beginnen zijn van gevoelens, emoties en angsten. Dit heeft het voordeel dat je als ouder wat meer inzichten kan krijgen in hoe jullie schat zich voelt en waar hij of zij mee bezig is op emotioneel vlak. Dit maakt het echter ook ingewikkelder want ze kunnen nog niet alles benoemen en begrijpen. Daardoor hebben ze het dan weer moeilijker om die negatieve gedachten weg te krijgen.
Dromen en angsten bij kinderen is vaak verwerken van gebeurtenissen. Peuters, kleuters en jonge kinderen krijgen heel veel (nieuwe) input die ze moeten verwerken. Ook minder leuke ervaringen horen erbij! We kunnen er dus als ouder niet voor zorgen dat ze niet meer dromen.
De verwerking van gebeurtenissen (en dus ook dromen) is belangrijk voor de ontwikkeling. We kunnen hen wel begeleiden in hoe ze ermee kunnen omgaan.
Hoe kan je omgaan met een kind dat angsten heeft?
De eerste en belangrijke stap in dit proces is erkenning. Wuif het niet weg, blok het niet af, lach er niet mee. Erken dat slechte of angstige dromen niet fijn zijn. Geef eerst troost, nabijheid en stel ze gerust zonder hen te bombarderen met de vraag: “Wat is er ? Vertel dan wat er gebeurd is ? Wat voel je ?” Want misschien kunnen ze het nog niet vertellen of ze weten het toch niet meer en blijven enkel met een gevoel achter. Misschien is erover vertellen gewoon moeilijk.
Geef hen tijd om hun verhaal te doen. Belangrijk hierbij is dat je luistert zonder te veel interpretaties te maken die misschien niet correct zijn. Luister naar je kind en stap zoveel mogelijk mee in zijn belevingswereld.
Probeer daarna samen op zoek te gaan naar een manier om angsten en slechte dromen te verminderen of te doen verdwijnen. Leg hierbij geen oplossing op maar laat je kind voorstellen doen. Zo creëer je een grotere betrokkenheid. Kunnen ze zelf niets bedenken, kan je uiteraard een aantal voorstellen doen die misschien wel kunnen helpen zoals: een dromenvanger maken, de spoken wegzuigen met een al dan niet zelfgemaakte stofzuiger, een spokenval zetten, …Er zijn ook veel boekjes en verhaaltjes over leuke spookjes (bv. spookje Boe) die je samen kan lezen. Verzin voor het slapen gaan samen een leuk onderwerp om over te dromen en vraag er de volgende dag naar. Bekijk ook eens of je visueel zaken kan veranderen in de kamer die, als het donker is, zorgen voor rare vormen of schaduwen.
Misschien had de droom te maken met iets wat er gebeurd is en waar je op een momentje overdag met hen kan over praten. Laat het geen één richtingsverkeer zijn, vertel zelf ook eens over een droom/angst die je hebt mee gemaakt. Zo voelt het kind dat het niet alleen is met dromen en angsten.
Volg zoveel mogelijk een vast avondritueel. Probeer samen dezelfde aanpak te hanteren, als kinderen bijvoorbeeld ’s nachts wakker worden, zodat door jullie voorspelbaarheid en duidelijkheid ook meer veiligheid wordt gecreëerd. Plotse, moeilijke nachten gaan meestal gepaard met drukke weekends, oververmoeidheid, gebeurtenissen binnen het gezin/familie, start van nieuwe activiteiten zoals een nieuwe school of nieuwe hobby’s, ….
Tot slot: Neem voldoende tijd om te “niksen” met je kind, zo leer je elkaar beter kennen 😉
>>Lien is opvoedingscoach aan huis en helpt je met allerhande problemen. Zij heeft ons geholpen toen we het slaapgedrag van Vince wilden aanpakken. Op een week tijd hadden we een heel ander kind. <<
Ook Vince was plots bang van spoken
We waren ooit bij vrienden en de kinderen waren naar Piet Piraat, de show, aan het kijken. Het ging over een spook. Op het eerste gezicht was er niets aan de hand want het was niet griezelig. Nou ja, in onze ogen was het niet griezelig maar misschien wel voor kleinere kinderen en zeker een kind, boordevol fantasie. ‘s Avonds wilde hij plots niet meer gaan slapen. Hij was bang voor spoken. We probeerden uit te leggen dat spoken niet bestaan maar net zoals Lien aangeeft haalt dat niet veel uit. In hun belevingswereld, op dat moment, bestaan ze wél.
Hoera voor de spokenspray!
Ik probeerde het op een andere manier en zei tegen Vince dat we de spoken konden wegjagen met een spokenspray. Ik vroeg hem of hij het wilde proberen. Beneden ging ik de plantenspuit halen, deed er een beetje water in en nam het terug mee naar boven. Hij mocht een paar keer sprayen en hij zei me dat de spoken weg waren. De spray moest wel in zijn bed blijven staan. De volgende dag heb ik met hem gepraat en uitgelegd dat spoken niet bestaan. Ik geloof dat de spray er nog twee nachtjes heeft gestaan en nadien was het niet meer nodig. Mijn aanpak was dus gelukt.
Knuffelstenen
Wat je ook kan doen zijn magische toverbrouwsels of knuffelstenen maken. Wat zijn dat? Check even mijn instagram OUT OF THE BOX PLAY!! Ze komen ook in mijn nieuw boek!
Dit bericht bekijken op Instagram
Hoe gaan jullie om met angsten en dromen bij kinderen? Tips? Ervaringen? Heb je iets aan dit artikel?
XOXO Nathalie
No Comments