Unicorns & Fairytales
boeken over de natuur - unicorns & fairytales
Boeken Informatieve boeken My life Onderwijs

Boeken over de natuur, dieren en de mens voor nieuwsgierige aagjes

Er staan op mijn blog al enorm veel boeken voor kinderen die graag veel dingen weten…. Deze boeken gaan over de natuur, dieren of de mens. Met deze boeken kan je ook aan de slag in de klas. Dieren en planten passen zich aan. Heel fijn om daar een informatieve hoek rond te maken! Lekker leerrijk. 

1. Het beestenbinnenstebuitenboek 

Het beestenbinnenstebuitenboek is het volgende boek van Kim Merel. Dit leuke mooie prentenboek staat vol met prachtige illustraties van dieren en hun binnenste. Bovendien lees je ontzettend veel weetjes. Verbaas je over de dieren hun bottenstelsel en laat je verbijsteren over de talloze feiten die deze illustrerende bioloog, of biologe illustrator, aan je voorschotelt.

Ideaal voor kinderen die alles wil weten over dieren. Hoe zit dat bottenstelsel in elkaar? Lijkt het op ons stelsel? Super leerrijk… 

De prenten en teksten verschenen in de loop der maanden in het populaire weetjesblad Zo Zit Dat, waar de binnenstebuitenbeesten van Kim Merel een favoriete rubriek vormden. Nu kan iedereen ze bij elkaar bewonderen.

Je kan het boek hier vinden

 

2. Soortenschat – Kindercanon van de natuur in de Lage Landen

In dit boek leren kinderen planten en dieren van België en Nederland kennen. Met grappige tips en trucjes zodat je ze nooit meer gaat vergeten. Hoe meer soorten planten en dieren je kent, hoe leuker want dan kan je op wandeling gaan met je kinderen en zij kunnen jou allerlei weetjes vertellen. Meer dan 100 soorten uit BE en NL: vogels, planten, insecten, zeedieren, paddenstoelen en meer. Gebruik dit boek thuis en in de klas. Ideaal als je rond dieren en planten werkt in de klas want hier staan verschillende bekende soorten in. Waar je ze kan vinden, met tekeningen, weetjes , kenmerken en meer. Je kan HIER kaartjes printen en uitknippen om de soorten nog beter te leren kennen.

Hier vind je het boek

 

3. Van aap tot Sapiens – het verhaal van de mens 

Een grappig en toegankelijk boek over de geschiedenis van de mens. Ideaal voor kinderen die willen weten hoe de mens geëvolueerd is. In dit boek leer je hoe onze samenleving van nu is ontstaan. Hoe holbewoners veranderden in wijze Romeinen, dappere Vikingen, verlichte wetenschappers en rijke zakenmannen. En hoe we onderweg een hoop belangrijke ontdekkingen en uitvindingen deden: van de eerste man die zich verbrandde aan een vuurtje tot de eerste mens op de maan. Een boek vol striptekeningen, humor en onweerstaanbare weetjes.

Hier vind je het boek

boeken over de natuur - unicorns & fairytales

 

4. Walvissen in de wind

Gekkopleisters, natuurverf, walvissenwindmolens en haaienpakken… In dit prikkelende boek vind je allerlei fantastische uitvindingen, met de natuur als inspiratiebron.

De natuur heeft al veel kunstenaars, uitvinders, architecten en onderzoekers geïnspireerd. Dat zie je bijvoorbeeld terug in mooie schilderijen, in vliegtuigen, superlijm, natuurverf, haaienpakken, walvissenwindmolens en gekkopleisters. Het verhaal van uitvindingen uit de natuur begint vijfhonderd jaar geleden, bij Leonardo Da Vinci. Leonardo hield erg van tekenen, schrijven en van de natuur. Door urenlang in de natuur te zijn en goed te kijken naar alles om zich heen, kreeg hij nieuwe ideeën. Hij bestudeerde vogels en vissen, om erachter te komen wat het verschil is tussen lucht en water. Die kennis gebruikte hij daarna om geweldige bouwtekeningen van vliegmachines te maken. Hij was de eerste mens die dat deed. In dit boek lees je over allerlei uitvindingen, met de natuur als inspiratie. Wij mensen zouden maar wat graag willen vliegen als vogels, zwemmen als haaien of samenwerken als mieren. Wie weet krijg jij na het lezen van dit boek ook een paar superideeën, net als Leonardo da Vinci. Kijk maar eens goed naar de natuur om je heen … – 15 inspirerende voorbeelden uit de natuur – Voor kinderen vanaf 8 jaar – Leer de natuur als inspiratiebron te gebruiken – Met tips voor ouders en leerkrachten 

Je vindt het boek hier

boeken over de natuur - unicorns & fairytales

 

5. Groot weetjesboek over kampioenen van de dierenwereld

Wist je dat sommige dieren zich tegen vijanden beschermen door andere dieren na te doen? Kan een kikker echt verder springen dan jij? Leven de grootste dieren aan land of in het water? En welk dier leeft eigenlijk het langst? Het antwoord op deze vragen en nog vele andere ontdek je in dit vrolijke boek vol dierenkampioenen: de grootste, de sterkste, de snelste, de kleinste… ze komen allemaal aan bod.

Hier vind je nog meer weetjesboeken

 

6. Het verborgen leven van bomen 

Alles over bomen door dé beroemdheid op dit gebied. Wie dit verrassende boek leest, zal nooit meer op dezelfde manier naar bomen kijken!
Slapen bomen ’s nachts? Kunnen ze met elkaar praten? En hoe werkt het Woud Wijde Web?
Dit boek geeft je een kijkje in het verborgen leven van bomen. Want bomen kunnen en doen veel meer dan je zou denken. Ontdek hoe ze vijanden verjagen en waarom ze in de herfst hun bladeren laten vallen. Dat ze zelfs regen kunnen maken en waarom ze niet van straatlantaarns houden. En lees hoe ze samenleven met de dieren in het bos. Voor wie dit boek gelezen heeft, vertelt elke boom ineens een heel verhaal. Voor je het weet roep je: ‘Kijk, een bange boom!’ of: ‘Hé, die boom heeft te veel gedronken.’
Dus neem dit boek mee naar buiten en ontdek hoe bomen, dieren en planten samen een wonderbaarlijke en spannende wereld vormen!

Hier vind je het boek

 

7. Wonderbos 

BEKROOND MET EEN ZILVEREN GRIFFEL 2021

Wie houdt er nu niet van een mooi bos? Bijvoorbeeld tijdens een winterwandeling, op een kraakheldere herfstochtend met prachtig gekleurde bladeren of in de gonzende drukte van de zomer. Er is altijd wat te bekijken.

En dan is er nog zoveel dat we níét zien. Omdat het onder de grond zit, heel klein is of helemaal niet gezien wil worden. Wonderbos laat niet alleen de schoonheid van de bossen zien, maar ook al die dingen die we normaal gesproken missen. Al kijkend, bladerend en lezend ontdek je hoe bijzonder de natuur is. Je ontdekt de spannende geheimen die het bos meestal voor ons verbergt. Daarna zal een boswandeling nooit meer hetzelfde zijn. Als je het bijna uit hebt, kun je het nog een keer doorbladeren. Maar nu als zoekboek. Vind jij alle verborgen dieren?

Hier vind je het boek

 

8. Superdierenkrachten 

In de leerplandoelen van het onderwijs staat dat kinderen moeten ontdekken dat dieren zich aanpassen aan de omgeving. In dit boek ontdekken ze dat alle dieren geëvolueerd zijn en verschillende krachten bezitten om hen te helpen overleven. Een ideaal boekje om dus in de klas te gebruiken. Maar ook nieuwsgierige aagjes kunnen thuis met dit informatief boek aan de slag gaan.  Een beschermend pantser, kunnen zien dankzij geluid, zweven zondervleugels – overal in het dierenrijk zie je dat dieren beschikken over de meest verbazingwekkende superkrachten om hun problemen in de natuur te tackelen. Deze superdierenkrachten zijn zelfs zo handig dat allerlei dieren die niets met elkaar te maken hebben dezelfde talenten hebben ontwikkeld! Maak kennis met de wezens die dezelfde ingenieuze trucjes hebben ontwikkeld om te overleven – van piepkleine insecten tot ellenlange giraffen. Ontdek de wonderen van de evolutie in dit door Viola Wang uitbundig geïllustreerde boek boordevol ongelooflijke feiten van zoöloog Dr. Nick Crumpton. Bloed drinken, ondergronds leven, snelzwemmen, slingeren aan grijpstaarten… Je blijft je verbazen over superdierenkrachten!

Je vindt het boek hier

 

9. Uitvouwbare tijdlijn van de aarde 

Dit boek kan je helemaal uitvouwen. Zo kom je een mooi geïllustreerde tijdlijn tegen en ontdek je de geschiedenis van de aarde. Draai je de tijdbalk om dan staat er informatie over het verleden van onze planeet. Voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar de evolutie van mens, dier en natuur op onze planeet. 

 

10. Hier komen de microben!

‘Hier komen de microben!’ is een informatief en humoristisch non-fictieprentenboek voor nieuwsgierige kinderen over alle soorten microben. Helder en met humor uitgelegd op kleuterniveau, maar wij kunnen er ook nog van leren!

Microben zijn de aller-, aller-, allerkleinste levende wezens die er zijn. Van bacteriën, virussen en schimmels heeft iedereen weleens gehoord. Dat zijn nou microben! Ze zijn stuk voor stuk zo klein dat er wel een miljard op één speldenknop passen. Ze zijn overal om ons heen, van de Zuidpool tot in de brandende woestijn en in de ruimte, én ze wonen in en op ons lijf. Deze onzichtbare en fascinerende wereld komt nu voor kleuters tot leven in ‘Hier komen de microben!’.

Bioloog en docent Emily Grossman legt in toegankelijke taal uit wat microben zijn en doen, en waarom het zo goed is dat ze met zovelen zijn. Algemene informatie én actualiteit komen voorbij. De illustraties van Maggie Li geven het onderwerp de speelse twist die het boek – en alle microben – zo vrolijk maakt.

Je vindt het boek hier

 

 

Nog meer over de natuur 

Natuurkroon, armband en masker maken

Knutselen met natuurlijke materialen in thema herfst

Natuurwetenschappen voor kinderen ? Leuke tips, boeken en ideetjes…

Boeken die jou en je kinderen stimuleren om de natuur in te trekken & creatief aan de slag te gaan

Toffe activiteiten, (les)ideetjes en (boeken)tips tijdens de Week van het Bos

Leuke bos – en buitenactiviteiten die je kan doen tijdens de week van het bos (en op andere dagen)

30+ dingen die je kunt doen tijdens buitenspeeldag (en op alle andere dagen)

Trek naar buiten met je kinderen ! Enkele toffe activiteiten

60 tips & activiteiten tijdens buitenlesdag, ook voor thuis, want leren doen we overal en altijd!

 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply