Unicorns & Fairytales
zwangerschapsdementie - unicorns & fairytales
My life zwangerschap

Zwangerschapsdementie, het bestaat écht!

Oh ja, ik ben zonder twijfel de definitie van zwangerschapsdementie. Nou ben ik al een warhoofd van mezelf maar nu ik zwanger ben heb ik het eens te meer. Manlief wordt er gek van en ikzelf ook eerlijk gezegd. 

 

Heb ik last van zwangerschapsdementie of ben ik gewoon met teveel tegelijk bezig? Ik weet amper waar ik mee bezig ben als ik even opkijk en het niet opschrijf, ik kan niet op mijn woorden komen of benoem iets ‘simpel’ totaal verkeerd. Ik stopte laatst een pamper mee in de was en geloof mij, je wil niet weten hoe de wasmachine en de was eruit zag. De pamper, chapeau trouwens, was nog heel, maar mijn was hing vol met blubber kristallen. Ik kon mijn wasmachine eerst op kookwas laten draaien om nadien de was opnieuw te doen (moest wel elk kledingstuk apart uitschudden). We gingen nadien naar de mutualiteit om dingen te regelen en zoals altijd “vond” ik mijn sleutels niet van de auto. Ik had ze daar laten liggen… Ik geef teveel geld als ik moet betalen en ik kan me gewoon niet concentreren. Ik kan nog zoveel vertellen nu maar ik ga het mezelf besparen of het lijkt wel alsof ik één zootje ben. Maar ik heb een geldig excuus: ik ben zwanger. En zwangerschapsdementie is geen fabel. Het kan dus écht. Wist je dat maar liefst 80 procent van de zwangere vrouwen dit probleem heeft? Nou, ik ben er zeker eentje van.
1. Je geheugen wordt aangetast
Vooral het onthouden van nieuwe feitjes gaat ze slecht af. Ook is het bewezen dat het reactievermogen en het werkgeheugen tijdens een zwangerschap worden aangetast. De zwangerschapsdementie houdt tot wel 32 weken na de bevalling aan. Oeps!
2. Omdat je andere prioriteiten hebt
Vooral de laatste weken richt je geest (en lichaam) zich op de komst van de baby. Daardoor vergeet je andere, minder belangrijke dingen. Wist je dat Einstein steeds zijn sleutels kwijt was (hey, net zoals ik!).
3. Omdat je lichaam progesteron aanmaakt
Je hebt tijdens de zwangerschap een hogere concentratie progesteron in je lichaam. Dit tast het geheugen aan, gezichtsherkenning en heeft invloed op gevoelens.
4. Omdat je baby choline wil
Choline is een voedingsstof die een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van hersendelen in de baarmoeder. Door de baby heb je tijdelijk minder en dat tast het geheugen aan.
5. Omdat je misschien slaapgebrek hebt! 
Als je te weinig slaap hebt dan kan dat ook jouw concentratie en je herinneringen aantasten. Misschien slaap je wel slechter en zeker de eerste maanden na de geboorte van je baby.

zwangerschapsdementie - unicorns & fairytales

Het gaat over!

Yes, oef! Het gaat voorbij. We moeten er wel lang op wachten jammer genoeg. In mijn geval zal dat wel lang duren, dat weet ik nu al. Ik ben ook buiten deze feitjes met teveel dingen tegelijk bezig. Dat zal er ook wel mee te maken hebben. Je moet ook aan zoveel denken. Gelukkig bestaan er post-its en boekjes en lijstjes.

 

Herkenbaar? Of helemaal niet? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Ineke
    5 oktober 2016 at 18:38

    Ik heb het soms zelfs nu nog.. Ik noem het dan wel post zwangerschapsdementie :’)

Leave a Reply