Unicorns & Fairytales
bodypositivity - unicorns & fairytales
beauty Gezondheid / Health My life Personal

Waarom heeft iedereen altijd commentaar op hoe iemand eruit ziet?

Er is veel te doen rond bodypositivity tegenwoordig en dat is langs de ene kant héél goed, het steunt mensen die het nodig hebben, maar langs de andere kant ga je (misschien onbewust) mensen in een hokje beginnen duwen. Want het moet maar eens gedaan zijn met al die dunne , onechte mensen. Echte vrouwen hebben rondingen, échte vrouwen zijn niet dun, échte vrouwen… en ik kon enkel maar denken: maar wat is “echt”? En wat is “normaal”? Het is zeer gevaarlijk iets te verheerlijken.

Bodypositivity

Vorige keer kon ik niet meer zwijgen over het topic bodypositivity en postte ik op Instagram een foto met mijn mening erover. Gelukkig kwam de positieve boodschap die ik ermee wou bedoelen bij de meesten zeker over. Er heerst nogal wat onzekerheid bij ons, de vrouwen (en mannen ook…) Volgens mij moet het begrip gaan over dat je positief bent over je eigen lichaam. Volgens Wikipedia: Positiviteit van het lichaam is een sociale beweging die is geworteld in de overtuiging dat alle menselijke wezens een positief lichaamsbeeld moeten hebben, terwijl ze de manieren waarop de maatschappij het fysieke lichaam presenteert en bekijkt, moeten uitdagen. Kan je natuurlijk best ruim interpreteren. Dat uitdagen bedoel ik dan…

Verkeerde reacties

Maar volgens mij wordt er soms verkeerd op gereageerd, op die bodypositivity posts. Sommige mensen beginnen plots van de daken te schreeuwen dat echte vrouwen rondingen hebben, alsof je dan pas ECHT bent. Als ik ga zitten heb ik ook rolletjes. Ieder zijn rolletjes zijn anders by the way. Ik heb een vriendin die super slank is en er is geen grammetje vet te zien…ook niet als ze gaat zitten. Eerder een put 😉  Maar wees maar zeker dat ze een echte vrouw is hoor. Geen robot… Ik heb ook een vriendin die klein is, dik is (ja, dik is geen scheldwoord, het is een lichaamstype), groot is, ooit een jongen is geweest enz…

Bron foto

Verheerlijk het ene niet

Maar wat ik dus over bodypositivity wil zeggen is het volgende: overheerlijk het ene niet want dat gaat sowieso het andere in een slechter daglicht zetten. Praat niet over wat écht is maar vergeet de boodschap niet: BE POSITIVE ABOUT YOUR OWN BODY AND OTHERS. Ben ik heilig en heb ik nooit gezegd: “wow, die persoon is dik?” Tuurlijk wel. Net zoals ik al zei: “Wow, die is mager” en ‘oh, die is mooi”… Maar misschien is dat net iets wat je beter kunt denken. Want hoe dan ook gaan mensen er een tegenreactie op hebben, positief of negatief”. Ik besefte van mezelf dat ik net zoals iedereen een mening had over anderen, maar dat ik het beter kon richten op de inhoud van mensen. En dan nog… je hoeft echt niet van de daken te schreeuwen hoe iemand in jouw ogen eruit ziet. Je bent gewoon hoe je bent, uniek… Laat ons gewoon in interactie gaan met elkaar. JUST LIVE.

Focus op positieve eigenschappen

Waarom maken we ons druk in hoe een ander, die we vaak niet kennen, eruit ziet? Wat stoort ons? Of doen we dat om onze eigen tekortkomingen even te vergeten? Ook ik oordeel, iedereen heeft meningen over iets. Ook soms over het uiterlijk, dat is natuurlijk wat het oog meteen ziet. Maar ik probeer vaak te focussen op positieve zaken. Laatst was ik ergens en we werden bediend door een jongen die wel erg leek en deed zoals een vrouw. Hij had prachtige wenkbrauwen en lang haar in een hoge staart. Ik kon het niet laten om hem erover aan te spreken. Hoe mooi ik zijn wenkbrauwen vond en dat ik dat ook wel zou willen. Hij straalde de hele avond. Hij was ook heel vriendelijk en duidelijk tevreden met wie hij was. En al wat ik kon denken was: wauw, dat zou eigenlijk ook best een mooie vrouw zijn. Good for him / her. Positieve vorm van bodypositivity. Be who you want to be.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Alicia Keys (@aliciakeys) op

Are you happy? Healthy? Okay then…

Ben je gelukkig met hoe jij eruit ziet? goed zo. Ben je niet gelukkig? Dan moet je een manier zoeken om dat wel te zijn… of proberen. Dan vind ik het alvast heel erg want ik weet hoe dat voelt. Ik ben al heel mijn leven niet altijd gelukkig met mezelf. Ik had ooit een eetstoornis, ben ook gepest geweest en vind, ondanks dat ik slank ben, mezelf ook niet altijd mooi. Ik heb een heel slecht zelfbeeld. Maar ik probeer steeds wel. Ik dans in de spiegel, probeer naar de goede dingen te kijken en probeer vooral een goed mens te zijn, die vriendelijk en lief is voor anderen, hoe ze er ook uitzien. Ik reageer meestal op hoe anderen tegen mij doen. Zijn ze niet lief of doen ze dingen die niet kunnen, dan is dat de reden waarom ik iemand minder graag heb. Zeker niet omdat ze er “anders” uitzien. En dan nog… anders dan wat? Wat is de norm? Waarom willen wij alles normaliseren?

Standaarden en normen

Waarom moet er overal een standaard zijn? Wie heeft normen bedacht? Als het over mensen hun uiterlijk gaat, dan is dat toch echt wel raar? Hoe zou een normaal mens er dan moeten uitzien? ZO bizar. Wie weet er hoe de eerste mensen er écht uitzagen? Vanaf het eerste moment dat er mensen op de planeet waren, zagen die er waarschijnlijk ook allemaal anders uit. Dus komaan mensen, wees lief tegen iedereen die voor jou staat. Don’t judge them by their look. Bodypositivity, be positive about the body!  Dun of dik, met of zonder striemen, met of zonder rolletjes, vlekjes, whatever… JUST BE YOU… en laat andere mensen zich ook gelukkig voelen door jouw positieve blik en woorden.

 

Nah, en nu zwijg ik over bodypositivity en probeer ik het gewoon te zijn. En wat is jullie mening?

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Isabel
  11 juli 2019 at 10:23

  Het is heel mooi geschreven en zeker waar. Maar soms moeilijk om niet te oordelen op basis van wat je ziet, en we trappen allemaal wel eens in die val. Als ik kijk naar jouw lijf denk ik WAW terwijl je zegt er niet zo tevreden mee te zijn. Zo zie je maar hoe relatief alles is of kan zijn. Ik denk dat we vooral allemaal wat meer voor de eigen deur moeten vegen, niet alleen wat uiterlijk aangaat. Maar op alle vlakken….

  • Reply
   Nathalie
   14 juli 2019 at 21:47

   Tuurlijk, ik zelf ook hoor. Je ziet natuurlijk meteen het uiterlijk. Maar dat is misschien zo gekweekt. Jammer maar helaas de realiteit. Het is goed dat iedereen zich verdedigd maar het zou niet mogen moeten … rare zin mss hahaha

 • Reply
  Delphine
  13 juli 2019 at 18:18

  Mooi dat je het hierover hebt. Dankjewel! Natuurlijk oordeelt iedereen. Want iedereen wordt beoordeeld. En je projecteert je eigen onzekerheden door een ander te beoordelen (veroordelen?). Dat is zo jammer. Zelf ben ik de laatste tijd ook veel meer van leven en laten leven. Je kent nooit het hele verhaal. Alleen nog een manier vinden om ook minder streng te zijn voor mezelf 😉

  • Reply
   Nathalie
   14 juli 2019 at 21:47

   Moeilijk he hahaha…. ik begrijp je….

Leave a Reply