Unicorns & Fairytales
kids musthaves moederschap My life Ontwikkeling

Zelfstandigheid vergroten bij kinderen : enkele tips!

Kinderen kunnen vaak meer dan je denkt. Alles start met het goede voorbeeld en routine. We proberen steeds dezelfde routine te behouden en meestal werkt het wel. Ze weten goed wat er komen gaat als ze na het eten nog even mogen spelen en dan in bad gaan. Bedtijd is dan niet ver meer af. Maar ‘s ochtends kan het wel eens zijn dat ze het ‘vergeten’. Kinderen die nood hebben aan hulpmiddelen kunnen misschien baat hebben bij de checkpad van Gezinnig. Zo kan je hun zelfstandigheid vergroten. Er zijn nog zo van die dingen die wij doen om de avond -en ochtendroutine te vergemakkelijken.

Checkpad

Geen idee wanneer ik dit voor het eerst tegen kwam maar ik denk tijdens het zoeken naar informatie over routine brengen en zelfstandigheid vergroten bij kinderen. Merk je zelf ook soms dat je 100 keer moet vragen om hun tanden te poetsen, zich aan of uit te kleden enzovoort? Of misschien heb je wel ondervonden tijdens de corona crisis dat je kinderen nood hebben aan structuur en voorspelbaarheid? Wanneer je kind het systeem onder de knie heeft kan het zijn taakjes makkelijk zelf afvinken en ze vinden dat nog leuk ook. Het kan best zijn dat de aandacht voor de checkpad na een tijdje weer weg is. Dat gebeurde bij Vince. Ik heb hem dan een tijdje weggelegd, zeker tijdens de vakantie en nam hem na een tijdje terug. Dat werkte dan weer terug. Op de duur zijn die taakjes een routine geworden en hoef je het zelfs niet meer te zeggen.

Je kan deze checkpad hier vinden

Weekplanner

Dit was nieuw voor ons. We wilden dit eens proberen omdat Vince wel vaak vraagt hoe lang het nog slapen is voor we ‘iets’ gaan doen. Hij is ook met de dagen van de week bezig. Ik weet dat dit voor sommige kinderen ook zeker een houvast kan bieden. De weekplanner is een kleurrijk planbord voor één kind, vanaf ongeveer 3 t/m 10 jaar. Het planbord wordt geleverd inclusief basisset van 80 magneetjes met pictogrammen. De ronde magneetjes zijn voorzien van eenvoudige illustraties die symbool staan voor verschillende activiteiten of personen, zoals naar school, vrije dag, mama, papa, sport, zwemles, gamen, boterhammen eten, oppas. De blanco magneetjes zijn om zelf op te tekenen, het ‘fotolijstje’ om een pasfoto te plakken. Ook is er een magneet met een pijltje dat je boven de dag van vandaag kunt plakken. Het bord is beschrijfbaar met een whiteboardmarker. Dit kan ook de zelfstandigheid vergoten omdat ze zelf mee kunnen zien wanneer iets gaat gebeuren.

Je kan de weekplanner hier vinden

zelfstandigheid vergroten bij kinderen - unicorns & fairytales zelfstandigheid vergroten bij kinderen - unicorns & fairytales

Boekentip: elke dag opnieuw

Dit boekje is leuk omdat het erg herkenbaar is voor kinderen. Er staan dagelijkse activiteiten in die bij de meeste gezinnen ook wel gebeuren. Zo kan je de dag overlopen of de routine. Zoals we gewend zijn van Clavis… altijd top en op maat van de kinderen.

Lees ook: Zo zorg je ervoor dat je kind zich zelfstandig gaat aankleden

Zelfstandigheid vergroten

Vanaf een bepaalde leeftijd kan je je kinderen mee betrekken in het huishouden. Nu moet je het niet zo ver drijven dat je aan kinderarbeid doet maar samen de tafel dekken of ze ook een poetsdoekje geven kan zeker geen kwaad. Je zorgt alleen maar dat hun zelfstandigheid vergroot wordt. Ik schreef nog niet zo lang geleden een blog over welke taakjes je aan kinderen van een bepaalde leeftijd kunt geven.

zelfstandigheid vergroten bij kinderen - unicorns & fairytales

 

Hoe ga jij aan de slag om zelfstandigheid bij kinderen te vergoten?


XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

32 Comments

 • Reply
  Fe Ingrid
  4 september 2018 at 06:51

  Dit zou super handig zijn voor onze kleine kapoen. Die moet aftellen wanneer hij naar papa of mama of oma en opa gaat slapen. Hij helpt ook al vaak met kleine taakjes als driejarige.

 • Reply
  Manon Laurier
  4 september 2018 at 06:54

  Wat super handig. Mijn dochtertje is bijna vier en ik herken heel veel in je verhaal. Het lijkt me dan ook te gek om hier mee met haar aan de slag te gaan. Heel graag in de kleur blauw!

 • Reply
  Lissy
  4 september 2018 at 07:01

  Nu mn kleine schat voor het eerst naar schook gaat, verloopt de ochtend wat gedrilder. Het ontbijt moet al op zijn, iets minder tijd om alles op t gemak te doen zoals hij graag wil. Ik denk dat dit wel kan helpen om hem aan te zetten toch verder te doen. Hoop ik…

 • Reply
  Jennifer
  4 september 2018 at 07:04

  Ik doe mee voor Bazel. Hij wil net niet alles zelf doen en laat het allemaal graag gebeuren. Hij is wel erg visueel ingesteld dus misschien kan de checkpad helpen om hem te stimuleren meer zelf te doen..

 • Reply
  Isa Delaplace
  4 september 2018 at 07:08

  Superhandig ! Want idd al die kleine taakjes samen eijn er best veel om in de gaten te houden ! jas ad kapstok, boterhamdoos uithalen, koelje wegstoppen, waterflesje vullen, blaadjes uithalen, pyama aandoen, alles.klaarleggen.voor de volgende dag, ….. zou leuk zijn als ze er een paar zelf kunnen afvinken.met de checkpad !! Blauw is prima !!

 • Reply
  Rebecca
  4 september 2018 at 07:48

  Leuk voor de zelfstandigheid in de klas te vergroten. Misschien kunnen we met dit exemplaar een proefperiode doen om er daarna te bestellen voor de hele kleuterklas…

 • Reply
  Lisavv
  4 september 2018 at 07:49

  O heel leuk zeg, dit kende ik nog niet. Ons zoontje Skip (4 jaar) is heel erg bezig met de dagen en wat hij wanneer allemaal moet doen. We moeten ook steeds alles 10x zeggen haha, zo ook dat hij zijn jas moet pakken, moet aankleden etc. Stress in de ochtend 😉 Ik denk dat bij de checkpad geweldig vind.

 • Reply
  DreamingmMom (Muriel)
  4 september 2018 at 08:01

  Eindelijk niet meer honderd keer hetzelfde moeten herhalen, een droom komt uit! En laat rood nu net het lievelingskleur van mijn Lotte zijn!! Dan zijn we allebei happy

 • Reply
  Tina
  4 september 2018 at 08:36

  Oooh deze willen wij wel winnen. Mini me gaat naar school nu en heeft nood aan structuur. Broertje volgt na kerst dus dan zou ze broer kunnen tonen hoe het moet. Tijdswinst voor de mama! Oh en onze lievelingskleur is het blauw van onze dochter haar ogen. Moeilijk te reproduceren dus blauw is goed. 😂

 • Reply
  Anna
  4 september 2018 at 08:38

  Ik doe graag mee voor mij en mijn dochter. We kunnen soms wel een steuntje gebruiken. Kleur maakt niks uit..

  Facebook: An Na

 • Reply
  Marianne V
  4 september 2018 at 08:44

  Dit zou hier heel handig zijn! Ik ben zelf een chaoot en dan is het al iets moeilijker om de dochter structuur bij te brengen 😉 zo’n planner zou voor ons beiden dus een goed hulpmiddel zijn. En de goed georganiseerde papa die zou hier een gat in de lucht springen! Bovendien zie ik dat de planner niet te groot is en perfect op de frigo kan hangen. Ideaal dus!

 • Reply
  Debbie
  4 september 2018 at 08:45

  Heel handig voor mijn oudste. Hij heeft last van faalangst en juist daarom werken wij heel hard aan zijn zelfstandigheid. Dit geeft hem extra zelfvertrouwen. Maar de keren dat hij dan iets vergeet is hij heel boos op zichzelf. Hiermee kan hij even “spieken” en het zelf weer oppakken. Kleur maakt ons niet uit. Alhoewel… Geen roze 😅

 • Reply
  Nele V
  4 september 2018 at 09:01

  Ik doe graag mee voor de Checkpad Blauw.
  Mijn zoon is nu bijna vier en ik moet elke dag zo hard zagen om er iets van gedaan te krijgen; tanden poetsen, kleren uitdoen, naar wc gaan, … ik moet alles 10 keer herhalen. Lijkt mij superhandig dat hij zo een plannertje heeft waarop hij zelf kan aanduiden dat hij iets gedaan heeft en ik niet meer moet zagen 🙂

 • Reply
  Delphy
  4 september 2018 at 09:32

  Wauw! Wat een handig instrument. Meedoen met wedstrijden doe ik niet snel, maar dit is echt een topper van formaat.
  Zo handig om te hanteren in de klas voor een kindje die extra structuur vraagt. Dit handige instrument kan ik meegeven met de ouders zodat ze zelf structuur kunnen brengen in hun dag en dat we op school hierop verder bouwen. Zo hoeven ook de ouders in het o zo drukke leven niet zelf voor alles te kijken en is er een samenwerking tussen school en klas. Kleur kies ik rood 😀

 • Reply
  Joni Junes
  4 september 2018 at 09:40

  Lewis is ‘s ochtends echt een treuzelaar… En hoewel hij veel dingen al zelf kan, doet hij ze toch niet 🙂 Zeker tandenpoetsen durft hij al eens te vergeten en dan moeten we hem echt bijna “dwingen”. In november gaat hij naar school en ik ben bang dat het dan voor ons nog meer stressen gaat zijn om hem op tijd klaar te krijgen. Ik zou heel graag de checkpad eens willen testen, want ik ben ervan overtuigd dat die heel goed kan helpen!

 • Reply
  Andy E
  4 september 2018 at 09:41

  Mijn zoon van 5 is zo een warhoofd en is altijd zo bezig in zijn hoofd dat hij vergeet wat hij nu weer moest doen ondanks een vaste ochtendroutine. Ik denk dat deze checkpad hem hier wel zou bij kunnen helpen. Ik denk dat hij de rode de leukste zou vinden.

 • Reply
  Stephanie Vandervorst
  4 september 2018 at 09:49

  Oh dit zou ik wel fijn vinden. Ik had het ook al tegengekomen op het wereldwijde web, maar toch nog niet gekocht.
  Dit zou de hectische ochtendrush en avondrush toch al vergemakkelijken, zo kan mijn zoon zelf opvolgen wat er hem nog te doen staat.

 • Reply
  Marthe
  4 september 2018 at 10:08

  Zou héél nuttig zijn voor mijn zoontjes van 4 en 6. Momenteel echt inspanningen aan het doen om hen zelfstandiger te laten worden, dit is een fantastisch en mooi hulpmiddel! Gezinnen heeft zulke leuke spulletjes! Blauw draagt mijn voorkeur weg.

 • Reply
  iris
  4 september 2018 at 10:38

  ja graag! Ik ben enorn benieuwd of dit iets doet voor mijn dochter en later zoon

 • Reply
  Betti scheringa
  4 september 2018 at 11:12

  Waarom ik moet winnen? Zodat de ochtenden en avonden beter verlopen met onze oudste. Zo kan ze dan beter overzien wat nog moet gebeuren en scheelt hopelijk een heleboel drama en voelt ze zich zelfstandiger want ze wil wel alles zelf kunnen en voelt zich al erg groot met haar 5 jaar
  Graag de blauwe

 • Reply
  Sam
  4 september 2018 at 11:50

  DIT is ideaal. Al jaren ben ik de papegaai in huis. Dit zou ik kunnen gebruiken voor mijn 9 jarige dromer. Die liever iets anders doet dan wat er hem wordt gevraagd 🙃. Dit zou de morgen en avond rush kunnen verminderen.

 • Reply
  Kim
  4 september 2018 at 17:57

  Wat ontzettend leuk dit! Onze zoon vindt t lastig met wat hij wel/niet moet doen. Ik hoop dat met deze checkpad het duidelijk wordt en meer structuur geeft voor hem.

 • Reply
  Niels Paredis
  4 september 2018 at 19:33

  Graag kleur blauw. Zou heel praktisch zijn voor mij.

 • Reply
  Femke
  4 september 2018 at 19:40

  Ik doe graag mee voor een rode checkpad.
  Mijn oudste heeft de blauwe en nu wil de middelste ook een en wel handig dat ze ze uit elkaar kunnen houden

 • Reply
  Joyce van dorp
  4 september 2018 at 20:14

  Lijkt me erg handig voor mijn 2 dochters. Vooral voor de oudste voordat ze naar school gaat en ook wanneer ze naar haar vader gaat. De blauwe vindt zij het leukste (toch een beetje een frozen kleur ☺️😅)

 • Reply
  Coco
  4 september 2018 at 22:56

  Graag doe ik ook mee voor de blauwe checkpad, rustgevende kleur tov rood denk ik.
  Voor onze zoon die het moeilijk heeft met ritme en structuur vinden…

 • Reply
  Xobi
  5 september 2018 at 09:00

  Ik doe graag mee voor een rode mij. Zoon heeft echt wat meer begeleiding nodig en hopelijk helpt dit

 • Reply
  Lynn Mahieu
  5 september 2018 at 21:32

  Die had ik nog nooit gezien maar lijkt me heel handig! Ik doe graag mee voor een blauwe versie.

 • Reply
  Marian B
  6 september 2018 at 17:13

  Voor mijn zoontje zou dit denk ik ideaal zijn. Duidelijkheid en structuur daar vraagt hij om. Ook wil hij altijd graag weten wat er gaat gebeuren en wat hij moet doen. Ben benieuwd. We gaan voor de blauwe kleur.

 • Reply
  Helena
  8 september 2018 at 15:49

  Voor ons ventje, zit duidelijk met zijn hoofd in de wolken wat betreft onthouden van taken uitvoeren, het zou hier veel gebruikt worden. Als ik win zou ik graag de blauwe ontvangen

 • Reply
  Linda Raaijmakers
  11 september 2018 at 10:14

  Ik doe mee voor een blauwe voor onze tweeling Lucas en Eva nu ze me zo goed willen helpen elke dag. Zo zien ze precies wat er moet gebeuren 😀

 • Reply
  Wendy
  11 september 2018 at 23:44

  Wij zouden graag de rode checkpad winnen voor ons meisje. Ze heeft wat structuur nodig, en deze checkpad zou toch wel haar zelfstandigheid vergroten én de ochtend- en avondroutines versoepelen.

Leave a Reply