Unicorns & Fairytales
wasbare luiers - unicorns & fairytales
Baby musthaves Gezondheid / Health moederschap Musthaves Webshoptips

10 vragen over wasbare luiers + uitdaging!

Enkele maanden geleden was ik op de Babyboom beurs en kwam ik Grace is Green tegen. Een Eco-shop met wasbare luiers. Ik wou die wel eens testen. Ik kreeg van haar de Bumba luier mee, maar ik bleef het een beetje uitstellen en stelde haar eerst 10 (soms kritische) vragen. Ik ga de uitdaging aan om ze eens te testen en geef ook daarna mijn eerlijk maning. Dit zijn mijn 10 vragen aan Grace is green over wasbare luiers.

Wasbare luiers

Wasbare luiers…het heeft altijd een beetje raar geklonken in mijn oren. Maar ja, als je bedenkt dat enkele generaties terug de mensen niet anders deden dan van doeken luiers maken… Ik wil het wel eens proberen. Ik kreeg de wasbare Bumba luier mee om te testen en ben zeer benieuwd. Want het klinkt allemaal wel mooi maar ik heb schik van de dingen die er bij komen zien en of je die luiers wel proper krijgt. Maar goed, eerst zien en zelf ontdekken. En oh ja… 10 vragen aan Grace is Green.

Hoe gebruik je de Bumba luier?

De bumba wasbare luier is makkelijk in gebruik. Je doet hem aan en uit net zoals bij een wegwerpluier. Indien gewenst kan je gebruik maken van een inlegvliesje (dat is afbreekbaar en bestaat meerendeel uit houtpulp). Als je dit aan de achterkant van de luier legt dan houdt dit het meeste tegen. Dit kan samen met grote boodschap in het toilet worden gegooid. De plakstrips van bij de wegwerpluier zijn vervangen door velcro en de houtpulp en gel door biokatoen die absorptie geeft dus geen uitdroging van de huid. De buitenkant van de Bumba luier is waterdicht, net zoals bij een wegwerpluier,  maar is ademend waardoor deze veel koeler zijn in de zomer. Ook zien ze er leuker uit met die print. De binnenkant van de wasbare bumba luier heeft 2 flappen omdat deze dan grondig gewassen kan worden en heel snel kan drogen en je er dus geen droogkast voor nodig hebt. Het andere voordeel is dat je de absorptie kan aanpassen voor een jongen door de voorste flap dubbel te vouwen of voor een meisje gewoon open te laten. Nog een ander voordeel is dat je de fleece kant langs boven kan leggen om een droog gevoel te geven aan de baby zodanig dat die goed slaapt maar naar verloop van tijd mag de zindelijkheidstraining beginnen en dan leg je de katoenen kant langs boven.

wasbare luier - unicorns & fairytales

Is het niet vies wanneer ze grote boodschap hebben gedaan?

Na 3 kindjes vind ik de grote boodschap nog altijd een vies werkje, zowel bij wegwerp als bij wasbare luiers!  😛 Bij wasbaar maak je dan gebruik van inlegvliesjes die de meerderheid van de luier makkelijk in het toilet laat deponeren. Daarna een goede wasroutine.

Moet je ze elke keer wassen? En op hoeveel graden?

Ja in plaats van ze in de vuilbak te doen, gaan die gewoon in de wasmachine. Even koud spoelen en daarna altijd op 60 graden. Geen wasverzachter of bleekmiddellen gebruiken en geen grote dosering van waspoeder. Gaat de vlek er niet uit van rode bieten of zo? Laat de zon zijn werk doen. Gebruik geen bleekmiddelen zoals vanish en dergelijke want dit eet aan je waterdichte laag.

Blijven ze niet naar urine stinken?

Als dit zo is, is je wasroutine niet goed.

wasbare luiers - unicorns & fairytales

Wat zijn de voordelen van een wasbare luier?

Goedkoper
Sneller zindelijk
Gezonder voor de billen
Ecologischer

En natuurlijk mooier!

Wat als je op uitstap gaat?

Gewoon zoals je wegwerpluiers zou meenemen. Het enige verschil is dat je dan geen rolletje plastiekzakjes nodig hebt maar 1 waterdichte luiertas met een mooie print om de vuile luiers in te bewaren.

Hoeveel wasbare luiers heb je minimum nodig zodat je er genoeg hebt?

Dat is afhankelijk van leeftijd maar 18 stuks voor in het begin lijkt me aan te raden. Dan moet je maar om de 2 dagen wassen, na verloop van tijd had ik genoeg aan 10 stuks om om de 2 dagen te gaan wassen.

Zijn er ook nadelen waarmee je rekening moet houden?

Ja, je mag niet vergeten om de luiers te wassen natuurlijk. Maar over het algemeen is dit geen probleem omdat ik veronderstel dat je ook geen ontelbare grote kleerkast hebt en je op regelmatige tijdstippen wast. Een ander nadeel dat sommige mensen ervaren is dat de kindjes een dikker pakje rond hun billen hebben maar mijn ervaring zegt me wel dat deze Bumba luier toch wel smal tailleert uit de vele verschillende wasbare luiers dat ik ken en dat de kindjes daar geen last van hebben, noch beperkt het hun beweeglijkheid.

Kost het veel?

Het alles-in-een model zoals de Bumba luier is het duurste dat er op de markt is maar ook het makkelijkste in gebruik is en vooral geliefd door papa, grootouders en creches Deze kost 24,99 per stuk. Een tweedelig systeem , waarbij het waterdichte gedeelte en het absorberende gedeelte van elkaar zijn komt goedkoper uit.

Heb je nog tips?

Wasbare billendoekjes, oefenbroekjes en zwemluiers zijn dan natuurlijk producten die dit gamma opvolgen en eventueel de borstvoedingscompressen, het wasbare maand- en kraamverband of de divacup. Tja, als je dan toch een luierwasje doet, kunnen al die producten er ook bij en heb je een volle wasmachine, ook ecologsch natuurlijk. Toch een halve wasmachine luiers die gedraaid moet worden, dan kan je na de koude spoeling, de rest van je was erbij doen.

 

lees ook: attitude worry-free products

 

Wij zijn klaar om de Bumba luier te testen… het verslag mag je volgende week verwachten! 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Liesbeth
  11 augustus 2017 at 21:52

  Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen!

 • Reply
  Luieracties.nl
  31 juli 2019 at 20:29

  Zelf echt een hekel aan wasbare luiers. Het mag dan wel geld schelen, het blijft een naar klusje!

Leave a Reply