Unicorns & Fairytales
sinterklaas - unicorns & fairytales
Hoogsensitiviteit moederschap My life

Vol spanning klopt hun hartje… Komt de Sint niet teveel bij jou thuis?

Zijn jouw kinderen de laatste tijd oncontroleerbare stuiterballen? Kunnen ze zich niet inhouden, slapen ze slechter of moet je 100 keer zeggen: “Pas op want de Spiekpietjes zien het dat je gedrag niet fijn is hé!” Grote kans dat jouw kinderen last hebben van de spanning. Zeker hooggevoelige zieltjes. Daar kan ik van meespreken. Maar… is er ook een manier om die spanning een beetje minder te laten zijn.

Stuiterballen

Spanning voor de komst van Sinterklaas, het is elk jaar weer van dat. Op school zijn kinderen druk, thuis zijn het stuiterballen en kan het wel eens zijn dat ze moe of prikkelbaar zijn en zelfs meer huilbuien hebben. Niets van te merken? Goed zo. Niet alle kinderen zijn hetzelfde. Toch merken wij thuis wel dat onze lieverds plots niet altijd even lief zijn. Het stressniveau bij mama en papa schiet dan meteen ook de lucht in. Hoe zou dat nu toch komen vroeg ik me af.. Ook in school merken mijn collega’s en ik op dat sommige kinderen nu al “op” zijn en ik denk dat ik één van de oorzaken al wel gevonden heb.

Hij komt, hij komt… té veel!

Back in the days, toen ik klein was, kwam de Sint 1 keer. Gewoon, op 6 december. In Nederland komt hij op 5 december en hebben ze een pakjesavond. Ik zette mijn schoen, wat lekkers voor het paard en de Pieten en ik maakte mooie tekeningen of schreef een brief. Ik knipte als een gek speelgoed uit en ik telde af naar 6 december. Maar tegenwoordig hoor en zie ik dat kinderen NU al hun schoen zetten, dat de Sint af en toe al eens lekkers komt brengen, of een cadeau in de schoen krijgen. Nou, als kind zou ik gewoon elke dag spanning hebben, niet meer slapen want misschien hoor ik hem wel eens… Ik vraag me ook oprecht af waarom de Sint weken aan een stuk iets in de schoen zou moeten komen leggen. Wat een drukte, de Sint zou op 6 december voor minder een burn out krijgen.

Bij ons thuis komt Sint gewoon 1 dag en als aanloop naar… knutselen we, schrijven we brieven en maken we tekeningen. Maar no way dat ik mijn nu al zenuwachtige kinders nog meer prikkels ga geven met de gedachte of hij al dan niet geweest is, al een maand op voorhand.

wiebelpietjes knutselen voor Sinterklaas - unicorns & fairytales

Ontprikkelen

Het is prima om samen in verbinding te gaan en activiteiten te doen rond Sint, het huis te versieren, een brief te schrijven, te kleuren, te knutselen voor Sinterklaas… Maar ik raad, als mama én leerkracht, écht af om de Sint al meerdere keren te laten komen. Misschien lijkt het niet zo, maar je kind krijgt daar spanning van. Let maar eens op het gedrag. Zijn ze drukker? Slapen ze niet zo goed meer? Huilen ze snel? Zijn ze druk?

Ook al zet jij maar één keer het schoentje, de andere 10 kinderen in de klas die vertellen dat bij hen de Sint wél al geweest is, kan ook zorgen voor verwachtingen en spanning.

Probeer een goede routine te houden, wees zelf rustig (moeilijk, ik weet het, ik moet mezelf hier ook even terug op instellen…), zorg voor ontspanning (TIP: Enkele tips om te ontprikkelen na een drukke schooldag ) en leg je kinderen op tijd in bed. Vertel hen over de Sint en de Pieten, dat ze maar 1 keer een cadeautje komen brengen, of dat ze enkel dat weekend komen. Overlaad ze niet met het Sint gedoe en zeg niet voortdurend: “Als je niet flink bent komt de Sint niet hoor…”.

Het zijn maar tips en het is mijn persoonlijke mening. Iedereen mag doen wat hij wil, het is echter wel aan te raden om gewoon eens stil te staan bij wat het doet voor kinderen, die spanning en de verwachtingen. Misschien klopt hun hartje wel té veel vol verwachting…

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply