Unicorns & Fairytales
camping de twee bruggen - unicorns & fairytales
Op stap op vakantie TIPS om te reizen met kinderen Travel

Tips voor het plannen van een kindvriendelijke vakantie

Het plannen van een kindvriendelijke vakantie kan een uitdagende taak zijn. Er zijn zoveel factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de bestemming, accommodatie, activiteiten en veiligheid. Deze gids biedt een overzicht van belangrijke tips en ideeën om u te helpen bij het plannen van een vakantie die zowel leuk als geschikt is voor kinderen. Of u nu op zoek bent naar avontuur in de natuur, ontspanning op het strand of educatieve stedentrips, deze gids heeft voor elk wat wils.

Een kindvriendelijke vakantie plannen met deze tips

 1. Kies een kindvriendelijke bestemming
  Bij het kiezen van een bestemming is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften en interesses van je kinderen. Zoek naar bestemmingen met kindvriendelijke attracties, parken, musea en recreatiemogelijkheden. Enkele populaire kindvriendelijke bestemmingen zijn pretparken, strandresorts, nationale parken en familievriendelijke steden.
 2. Accommodatie
  Kies een accommodatie die geschikt is voor gezinnen. Veel hotels bieden speciale voorzieningen voor kinderen, zoals kinderbedjes, speelruimtes en kinderzwembaden. Overweeg ook het huren van een vakantiewoning of appartement, zodat u meer ruimte en een keuken tot uw beschikking heeft. Misschien is een luxe campingvakantie wel iets voor jullie?
 3. Reisdocumenten en verzekeringen
  Controleer of alle reisdocumenten van uw kinderen up-to-date zijn, zoals paspoorten en visa. Misschien heb je wel een reispas nodig? Vergeet niet om een goede reisverzekering af te sluiten die de gezondheidszorg en eventuele annuleringen dekt.
 4. Vervoer
  Als u met het vliegtuig reist, controleer dan de regels en voorzieningen voor kinderen bij de luchtvaartmaatschappij. Reserveer indien mogelijk stoelen dicht bij elkaar en neem entertainment mee, zoals boeken, spelletjes of een tablet. Voor lange autoreizen, zorg voor voldoende snacks, drinken en activiteiten om de kinderen bezig te houden.
 5. Gezondheid en veiligheid
  Zorg ervoor dat je voldoende medicijnen, zoals pijnstillers, insectenwerende middelen en EHBO-benodigdheden, meeneemt. Raadpleeg indien nodig een arts voor specifieke reisadviezen. Houd altijd een oogje in het zeil voor de veiligheid van je kinderen, vooral in drukke toeristische gebieden.
 6. Activiteiten en bezienswaardigheden
  Onderzoek van tevoren de kindvriendelijke activiteiten en bezienswaardigheden op je bestemming. Zoek naar parken, dierentuinen, musea, speeltuinen en themaparken die geschikt zijn voor verschillende leeftijdsgroepen. Maak een flexibel reisschema om voldoende tijd te hebben voor ontspanning en rust.
 7. Eetgelegenheden
  Kies restaurants met kindermenu’s en kinderstoelen. Als uw kind speciale voedingsbehoeften heeft, zoek dan naar restaurants met opties voor allergieën of dieetbeperkingen. U kunt ook overwegen om een picknickmand mee te nemen voor een gezellige maaltijd in de buitenlucht.
 1. Betrek de kinderen bij het planningsproces
  Laat uw kinderen meedenken en beslissingen nemen over de vakantiebestemming en activiteiten. Dit zal hen enthousiast maken en hen het gevoel geven dat hun mening wordt gewaardeerd. Overweeg ook om hen een reisdagboek of camera te geven, zodat ze herinneringen kunnen vastleggen.
 2. Rust en flexibiliteit
  Zorg voor voldoende rusttijd en flexibiliteit in uw reisschema. Kinderen hebben regelmatige rustpauzes nodig om bij te komen van alle opwinding. Plan ook wat vrije tijd in, zodat u kunt inspelen op onverwachte situaties of spontane activiteiten die uw kinderen interesseren.
 3. Maak van leren een avontuur
  Vakanties kunnen educatieve kansen bieden. Bezoek educatieve musea, historische bezienswaardigheden en interactieve tentoonstellingen om uw kinderen nieuwe dingen te leren. Maak van het verkennen van de natuur een avontuur door samen dieren en planten te ontdekken.
 4. Kinderopvang en oppas
  Als u af en toe wat tijd voor uzelf wilt hebben, zoek dan naar hotels of resorts die kinderopvangdiensten aanbieden. Informeer vooraf naar de mogelijkheden en regelgeving, en controleer de referenties van de kinderopvangfaciliteit.
 5. Wees voorbereid op het onverwachte
  Neem extra kleding, snacks, water en entertainment mee voor het geval er vertragingen optreden of er onvoorziene omstandigheden zijn. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn essentieel bij het reizen met kinderen.

Enkele handige tips als je gaat reizen met kinderen…

Vliegen met kinderen: enkele handige tips + gratis printable!

30 travel essentials die het verschil maken

Een autovakantie met kinderen overleven + handige printables & winactie

Nog meer leuke tips & spelletjes om je kinderen bezig te houden tijdens een lange autoreis, treinreis of vliegreis


Het plannen van een kindvriendelijke vakantie vereist enige voorbereiding, maar het kan een onvergetelijke ervaring zijn voor het hele gezin. Door rekening te houden met de behoeften en interesses van je kinderen, het kiezen van de juiste bestemming en accommodatie, en het plannen van kindvriendelijke activiteiten, kan je een vakantie creëren waar iedereen van kan genieten. Vergeet niet om te genieten van de tijd met je gezin, want vakanties zijn bedoeld om herinneringen te maken die een leven lang meegaan.

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply