Unicorns & Fairytales
Baby musthaves Fashion fashion kids fashion musthaves Gezondheid / Health moederschap My life

10 tips bij het kopen van schoenen voor je kind

Schoenen kopen voor je kind is belangrijker dan je denkt. Het is niet zomaar gelijk welke schoenen effectief ‘goed’ zijn. Het is ook niet zo dat de duurste schoenen de beste zijn. Er zijn enkele dingen waarop je moet letten, zeker bij kinderen. Wij proberen toch zoveel mogelijk te letten op deze tips die ik samengesteld heb uit verschillende artikels, geschreven door professionals. Dit wil ik graag onthouden.

Schoenen voor je kind

Wanneer je schoenen voor je kind gaat kopen is dat vaak in teken van smaak. Wat vind je mooi en wat niet? Sneakers zijn stoer en sandalen niet? Ik geef toe, sommige kinderschoenen vind ik aartslelijk. Maar eigenlijk vind je ook wel mooie én degelijke schoenen hoor. Je moet alleen wat zoeken en onderzoeken 😉 Maar een gouden tip: of de schoentjes mooi zijn zou het laatste van je zorgen moeten zijn. Eerst zien of ze goed zijn voor de voetjes van je kind.

kinderschoenen kopen - unicorns & fairytales

10 tips bij het kopen van kinderschoenen

Een flexibele loopzool

De zool moet soepel en buigzaam zijn, zeker wanneer je kind de eerste stapjes zet. Dit zou de ontwikkeling bevorderen en zorgt ervoor dat de schoenen comfortabel zijn om te dragen.

Stevige hielomsluiting

Om stabiel te staan zouden de kinderschoenen de enkel en de voet moeten ondersteunen. De hielomsluiting is daarbij belangrijk en ook om te voorkomen dat je kind gaat schuiven in de schoenen.

Niet te strak

Schoenen mogen niet knellen. Laat ze met hun teentjes bewegen en eens lopen met de schoenen. Ze mogen niet pijn doen. Zorg voor voldoende ruimte.

Natuurlijke, ademende materialen verkiezen

De ideale kinderschoenen zijn gemaakt uit duurzaam leder. Ook wol en katoen zijn goed voor de eerste schoentjes. Maar voor grotere kinderen blijft leder wel optie 1. Ook bij sandalen.

Schoenen zonder gladde loopzool

De zool moet voldoende grip bieden zodat je kind niet gaat uitschuiven. Het mag ook niet teveel anti-slip zijn want anders verliest hij zijn evenwicht.

De juiste maat kiezen

Soms kies je net te kleine of te grote schoenen voor je kind. Dat is geen goed plan. De kinderen voelen vaak nog niet goed of ze nou goed zitten waardoor er wondjes ontstaan of waardoor ze verkeerd gaan lopen. Het allerbeste is een 3D scan laten nemen die ook de breedte en hoogte meet. Maar dat hebben ze niet overal.

Onmiddellijk comfortabel

Bij de geboorte bestaat een voet voornamelijk uit kraakbeen. Vanaf dan begint een verbeningsproces en tot de tijd dat de botten volgroeid zijn kunnen er door knellingen van de schoen kleine vergroeiingen ontstaan. Daarom moeten schoenen meteen goed zitten.

Sandalen

Vooral in de zomer zijn open schoenen erg populair omdat ze luchtig zijn. Ze zitten vaak ook erg gemakkelijk en ze zijn perfect mee te nemen op een uitstap. Omdat sandalen open zijn vooraan, oefenen ze bovendien geen druk uit op de teentjes van je peuter. Er wordt aangeraden minstens 12 mm ruimte te laten vooraan. Door deze extra ruimte wordt vermeden dat de teentjes over de scherpe rand glijden tijdens het stappen.

Altijd beide voetjes meten

De meeste mensen hebben twee verschillende voeten. Dit kan zowel qua lengte, breedte als hoogte zijn.

Elke 3 maanden opnieuw meten

Omdat kindervoeten heel snel groeien en de juiste schoenmaat dragen zo belangrijk is, is het aangeraden om ze elke 3 maand te meten.

Onze zomerschoenen

Wij hebben nieuwe zomerschoenen gekocht voor Vince en Lex. Ik vind het fijn dat we zowel sandalen hebben als sneakers of zo van die instappers. In het zand zijn sandalen veel fijner om te dragen dan sneakers maar als je bijvoorbeeld in een bos of park gaat wandelen waar veel steentjes en takjes zijn zou ik verkiezen gesloten schoenen kiezen…Wij kochten onze kinderschoenen bij Bent en hebben gekozen voor zowel sandalen die goed zitten (en mooi zijn) en gesloten schoenen die sportief zijn voor in de zomer.

schoenen voor je kind - unicorns & fairytales

Voor meer tips: de eerste schoentjes, waarop letten? 

 

Letten jullie op bovenstaande puntjes ?

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Nicole Orriëns
    10 juli 2018 at 10:45

    Jazeker! Ik vond het altijd erg belangrijk dat mijn kinderen goede schoenen droegen. Maar tegelijkertijd vond ik het ook moeilijk om te weten wat nou precies ‘goed’ was.

Leave a Reply