Unicorns & Fairytales
My life Personal

Zo probeer ik mindful te zijn de laatste tijd

Ik voelde op een bepaald moment aan heel mijn lichaam en geest dat ik veel te gespannen was. Ik ben een bezige bij die geen 5 minuten pauze neemt om eens gewoon NIX te doen en dat weegt op een bepaald moment wel. Onbewust… maar het is er wel, ervaar je stress en ga je dat op bepaalde manieren voelen of uiten. Er kwam bij mij een kleine ommekeer afgelopen zomer en er zijn een paar zaken die ervoor zorgen dat ik rustiger ben. Het is een proces van jaren, rouwen, boeken lezen over bepaalde onderwerpen en inzichten krijgen. Ik wil je graag vertellen hoe ik ‘mindful’ probeer te zijn en wat mij helpt om rustiger te worden. 

1. Inzien wat me stress geeft

Mindful zijn. Ik las er veel over en het heeft lange tijd geduurd voor ik wist wat het voor mij betekende. Het helpt om in te zien waarvan ik ongemakkelijk word of wat me stress geeft. Dat is niet gemakkelijk. Maar het helpt wel om stappen te kunnen zetten. Een van de zaken waar ik enorme stress van kreeg was Instagram op een bepaald moment. Dat lijkt nou echt hét stomste ding ooit om stress over te hebben (en dat is een beetje zo ook), maar ik deed dit wel als beroep. Sociale media, mijn blog, is mijn halftijds inkomen. Het kon me ongelooflijk storen (en nu nog, maar ik kan het beter plaatsen) dat er mensen zijn die in pods zitten om elkaar likes te geven, waardoor hun visibiliteit omhoog ging en daardoor meer opdrachten kregen of meer geld verdienden. Terwijl ik het erg serieus opneem, elke dag artikels post, 265 dagen per jaar, mijn beroep ervan maakte (en dan ook nog eens heel plichtbewust ALLES aangeef en daardoor maar de helft van de inkomsten uiteindelijk verdien). Of mensen die uit eigenbelang dingen gingen doen enz… Ik voelde mij er slecht bij, Ik begreep niet waarom ik (met hard werk en eerlijkheid) eerder achteruit leek te gaan. Waarom mensen mij niet hielpen en anderen wel. Het zorgde voor stress, in mijn hoofd, thuis en waarom? Waarom eigenlijk? Ik dacht… ik moet uniek zijn, ik ben uniek en wat wil ik ermee bereiken?

Ik wil in de eerste plaats mensen inspireren. Dingen veranderen. Dus… ik dacht… laat ons dat gewoon doen, wat komt komt er wel!

Ik kan nu zeggen dat ik mij minder met anderen vergelijk en dat het mij een hele hoop stress scheelt. Pas op, ik kan nog steeds erg teleurgesteld zijn als ik eens een opdracht misloop, maar het blijft niet meer kleven.

Er zijn natuurlijk veel meer dingen die mij stress geven, dit is gewoon een klein voorbeeld van iets dat je makkelijk kunt omdenken. Want uiteindelijk “is het maar Instagram”, right? En dat zie ik in… Dus … inzien dat iets je onnodige stress geeft is al stap 1.

2. Bepaalde triggers vermijden

Dingen die mij stress bezorgen vermijd ik momenteel graag. Dat is niet altijd mogelijk, maar het kan wel als je je triggers weet. Ik word bijvoorbeeld gek van de commentaren te lezen bij krantenartikels en dan zéker over leerkrachten. Ik ben ermee gestopt ze te lezen. Ik stop ermee. Ik wou in het verleden mij ook vaak mengen met bepaalde situaties om te helpen. Soms krijg je zelf het deksel op de neus of word je hulp verkeerd begrepen. Dus ik ben daar voorzichtiger in geworden. Je kan de aard van een beestje niet zomaar veranderen, maar toch… ik ga er niet meer zoveel in op.

3. Opgeruimd staat netjes

Ik werd vaak gek van al de rommel in mijn huis. Dat is nog steeds zo, zeker als de kinderen er zijn, maar ik probeer op tijd en stond grondig op te ruimen, leuk te decoreren en al zeker de plekjes waar ik graag vertoef. Het geeft een rustig gevoel als je je dag begint met even opruimwerk en nadien in een netjes opgeruimde woonkamer aan de slag te gaan. Of ‘s avonds, vooral als ik alleen ben en de kinderen slapen, steek ik wel eens kaarsjes aan, zorg ik dat alles opgeruimd is en geniet ik van een thee onder een zacht dekentje.

Geurwolkje aroma diffuser en essentiële olie - unicorns & fairytales

4. Selecteren in je keuzes

Ik heb de neiging (en eigenlijk nog steeds) om teveel opdrachten aan te nemen, waardoor ik vaak de bomen door het bos niet meer zie. Ik zeg sneller nee, of roep hulp in, of het kan ook zijn dat ik op voorhand duidelijke afspraken maak over de verdeling van de rollen. Ik noteer alles in een agenda en probeer héél belangrijke zaken niet meer op te schuiven tot het laatste moment. Ook dat is mindful zijn 😉

5. Een wandeling maken

Wat mij de laatste tijd enorm kan doen opkrikken is een wandeling maken. Langs de vaart, blokje om, met de kinderen in het park. Vooral na een drukke dag of na enkele uurtjes werken. Frisse lucht kan goed doen. Ik probeer dan ook op dat moment schermpjes te vermijden, tenzij eens voor een foto als ik iets moois wil vastleggen. Ik neem de omgeving in mij op en probeer iets moois te ontdekken rondom mij. Het doet mij deugd en het werkt. Als ik dan weer thuiskom heb ik een fijn gevoel.

6. Aromatherapie

Raar maar waar, ik ben begonnen met aromatherapie. Ik heb een Geurwolkje in huis gehaald en ook de kinderen vinden het top. Ze willen dit in hun slaapkamer als ze gaan slapen. Ik zeg niet dat dit een wondermiddel is, maar geur en licht werkt wel op de zintuigen en ik kan mij zeker voorstellen dat bepaalde geuren voor ontspanning zorgen. En… heel belangrijk: THE MIND!

7. Ontspullen

Dit is moeilijk… ik heb veel (educatieve) spullen en ik vind het enorm moeilijk om iets weg te gooien. Ik probeer met stapjes dingen te verkopen op Vinted (Nathalie7_dm) en ik probeer zoveel mogelijk buiten het zicht te zetten. Mijn plan is om op een dag nog eens een grote hoop weg te doen, naar het containerpark, naar mensen die het nodig hebben, naar de kringwinkel… Ik merk dat een opgeruimde boekenkast, keukenkast, kleerkast echt wel een fijn gevoel geeft. Nu staat er nog teveel rommel dat ik graag weg zou willen.

8. Me-time inlassen op tijd en stond

Er zijn momenten dat ik gewoon voor mezelf kies. Een goed bad nemen, een wijntje inschenken, muziekje opzetten, in een boek verdwalen, met vriendinnen gaan wandelen… Dat moet ook wel eens. Ik heb het geluk dat ik halftijds werk in het onderwijs en dat ik mijn andere job kan indelen hoe ik het zelf wil. Dat zorgt ervoor dat ik makkelijker me-time kan inlassen. Dat blijft voor mij best moeilijk, want ik bekijk nogal gauw zo’n dingen als ‘verloren tijd’. Tijd waarin ik misschien nog een artikeltje kon maken, of iets kon opzoeken voor school… Maar werk is natuurlijk niet alles. Een gezonde geest in een gezond lichaam is ook erg belangrijk…

9. Goede boeken lezen

Wat voor mij erg ontspannend kan werken zijn boeken en tijdschriften. Ik lees heel graag. Voor het slapen gaan, lees ik bijna altijd een boek waardoor ik beter kan slapen. Ik voel dat mijn ogen dan moe worden en ik ben vrijwel meteen vertrokken als ik het boek naast mij neerleg. Of ik neem een boek mee als ik een bad neem. Zalig!!

10. Een gesprek aanknopen met een coach

Wat ook heel fijn is en zéker aan te raden als je met jezelf in de knoop zit en de nood hebt aan hulp als je vastzit in je denken en doen: een coach. Die kan jouw verhalen aanhoren, op een objectieve manier luisteren en je inzichten geven die je misschien zelf verborgen had. Of het nu gaat over een kleine push om die ene droom te realiseren of meer therapeutische gesprekken… ik raad het iedereen aan. Zo heb ik een fijn wandelgesprek gehad met Ann van Inner Spark Coaching, waardoor ik al na het eerste gesprek op bepaalde dingen een andere kijk had en waarmee ik zelf aan de slag ging. Dit artikel stond al klaar voor ik met haar sprak en gaf me dan ook het duwtje om dit te posten.

11. Positieve dingen blijven zien in situaties

Wat mij eigenlijk altijd helpt is gewoon mijn positieve kijk op zaken blijven hebben. Dat zorgt wel eens voor een erg grote teleurstelling als mijn vertrouwen geschonden wordt, of als het blijkt dat ik een situatie toch niet zo positief had ingeschat. Maar… het zorg wel voor positieve vibes. Je geeft je vibes onbewust en soms bewust door. Aan je kinderen, collega’s, voorbijganger.

12. Yoga

Nee, ik doe niet dagelijks of wekelijks Yoga, al zou ik dat wel willen doen. Ik had een erg goede les gevonden, online, maar die gaat jammer genoeg door op de dag en het uur dat Lex naar het kleuterturnen moet. Ook moet mijn vriend vaak werken waardoor ik geen uurtje Yoga kan doen op een zaterdag. Maar ik ontdekte wel dat het iets voor mij is.

 

Uiteraard zijn er nog veel zaken die ik doe om rustiger te worden. Vooral vrolijk blijven en het goede zien in elke dag, dat noem ik mindful zijn. Er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn in je leven. Er is altijd iets fijns dat je kan zien in een dag. Probeer daar op zoek naar te gaan. Steun elkaar, steun anderen, laat anderen jou steunen en vraag tijdig hulp als je het niet alleen kan. 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply