Unicorns & Fairytales
instapklas - unicorns & fairytales
moederschap My life Onderwijs Ontwikkeling

De instapklas | ministers, maatschappij, overheid, mensen, doe er iets aan!

Naar aanleiding van de aflevering van Pano, waar ze de dag van een kleuterjuf of meester van de instapklas uitlichten, kon ik het niet laten om zoals vele anderen te reageren. Als juf zijnde maar ook als mama zijnde. Want het is schrijnend, heel schrijnend en de manier waarop sommigen reageren nog schrijnender. Ministers, maatschappij, overheid, mensen, doe er iets aan! Wie het niet gezien heeft kan misschien moeilijk volgen, tenzij je zelf een kleuterjuf bent. Je kan nog wel de fotoreportage zien en lezen maar als je de beelden niet gezien hebt komt de realiteit niet aan.

 

Het filmpje

Bekijk het filmpje 

 

Naar school vanaf 2,5 jaar?

Hier in België gaan de kinderen naar school vanaf 2,5. Nou ja, dat beslis je natuurlijk een beetje zelf. De meeste kinderopvang stopt wel vanaf 3 jaar dus moet je een oplossing zien te vinden. Ofwel kies je om thuis te blijven. Je bent dan zogezegd een thuisblijfmama en wordt, in vele gevallen, vies bekeken omdat je niet werkt. Toch vind ik zelf dat dit niet te onderschatten is en heel waardevol kan zijn voor kinderen. Enige nadeel: je verdient dan wel niets en dat is voor sommige gezinnen geen optie. Bummer. Jammer maar helaas, ze worden verplicht om de kids naar school te doen. Soms wel van half 8 tot 6 uur ‘s avonds!!

 

Maar ze zijn er klaar voor

Ja klopt, veel kinderen zijn klaar voor iets nieuws, iets uitdagender. Ook Vince. Hij gaat trouwens na de herfstvakantie naar school. Maar… is 30 instappers dumpen bij één juf dan wel zo interessant? Nee, ik denk het niet. Ten eerste: wat doe jij die juf of meester aan?! Herken je het gevoel als je kind een lastige bui heeft van: pfff het zal goed zijn als hij straks in zijn bed ligt? Wel, zet er 30 bij elkaar. Ik hoop dat de meeste mensen de beelden hebben gezien maar je zou er zelf bij beginnen bleiten. Soms is er een kinderverzorgster. Ik spreek dan over een luttele paar uurtjes per week. Komaan mannen, hoe kan dit nu? Hoe kan dit nu dat hiervoor GEEN GELD is? Misschien eens aan de voetbalbond vragen om te sponseren? Want die mannen verdienen toch teveel om in hun leven op te kunnen doen. Maar goed dat laatste ter zijde… De kleuterjuf moet ook wel tijd hebben om de activiteiten te begeleiden. Maar als je alleen bent… hoe kan je dat 20 of 30 kindjes in de gaten houden? Zeker als de kids nog niet zindelijk zijn.

Niet zindelijk

Ik vond dat de psychologen en urologen groot gelijk hadden:

Onze instellingen zijn gemaakt voor kinderen vanaf 2,5 en ze MOETEN zindelijk zijn, maar kinderen worden pas zindelijk tussen 2 en 6 jaar. Dat is een constructiefout.

Inderdaad… Maar dat zou géén probleem zijn als er enkele kinderverzorgsters mee IN de klas staan. Dan moeten die kinderen niet geforceerd worden om zindelijk te worden en dan hebben ouders die druk thuis niet. Dan zou de juf tijd hebben voor de ‘pedagogische activiteiten’.

Want zoals je ook kon zien heb je altijd zo van die ouders die zeggen: “dat is een taak van de school”.  Dat zag je in deze reportage ook. Je zag de onwetendheid zo van het mens haar gezicht afdruipen. De onverschilligheid, het gebrek aan respect. Ik zou haar zo graag eens in die klas zetten. Oh ja, iedereen die het een luxejob vindt trouwens. Respect is ver weg bij sommigen.

Aan de andere kant is het van juffen/meesters en Hilde Crevits ook verkeerd om iedere ouder over dezelfde kam te scheren. Ik ben zelf juf, ik wéét hoe lastig het is dat er kinderen zijn die nog niet zindelijk zijn en toch was het ook voor mij moeilijk om Vince zindelijk te krijgen. We zijn er bijna, maar ik zou er niet van verschieten moest hij nog enkele ongelukjes hebben…Ik zou dat zo erg vinden. Voor Vince zelf vooral.

 instapklas - unicorns & fairytales

School is gratis

Dat school gratis is en dat het daarom is dat mensen voor deze optie kiezen (vanaf 2,5 naar school)  is volgens mij niet de reden bij iedereen. Dat kan wel bij sommigen die het moeilijk hebben zijn. Ikzelf bijvoorbeeld had daar nog niet bij stilgestaan.  Het is ook de onwetendheid van hoe het er effectief in zo’n klas aan toe gaat. Want ook ik, als juf zijnde, zou graag met de juf na school een praatje kunnen doen. Of ‘s morgens. Moesten er meerdere juffen in zo’n klas staan zou dat mogelijk zijn en zou de welzijn van ieders kind erop vooruitgaan. Vele mensen denken ook dat het de normale gang van zaken is. Vanaf 2,5 gaan ze naar school. Punt. Ook ik dacht eigenlijk dat dit ‘normaal’ was. Dat het zo hoorde. Maar na deze reportage…

Scholen hebben al eventjes een minimumfactuur. Omdat school gratis moet zijn. Wel, moest de kleuterschool geld vragen naargelang het inkomen, niet zoveel als kinderopvang AUB, dan zou ik dat zeker willen. Want van de overheid zullen we precies niet teveel moeten verwachten, anders hadden ze er al lang iets aan gedaan. Dan is er misschien geld voor extra mensen en een slaapklas. Mensen die dit niet kunnen betalen? Ja, dan hebben die de minimumfactuur of de minimumbijdrage of geef het een naam. Is het welzijn van onze kinderen niet belangrijker?

Geen geld, geen middelen om een slaapklas te hebben

Dat kinderen van 2,5 nog slaap nodig hebben, dat is ZEKER. Niet elk kind. Maar da zo’n drukke voormiddag… JA… Maar er zijn dus in vele scholen geen geld of geen middelen om een slaapklas te kunnen runnen. Want ook dat is geen lachertje. Krijg al die kleuters maar eens tegelijk in slaap. Sommigen vallen als een blok in slaap en sommigen huilen, missen hun ouders enz… Er zou in elke school voor de instapklas en kleuterklas de mogelijkheid moeten zijn om te gaan slapen, met een vaste juf of vrijwilliger die de kindjes vertrouwen.

Halve dagen naar school

Ze raden aan om halve dagen naar school te komen. Maar hoe is dat voor iedereen mogelijk? Niet… Door werk of door gewoon luiheid (want ja, ik denk dat er vele mensen ook blij zijn dat hun kinderen naar school gaan en dat ze even rust hebben)  Ik ga het de eerste weken wel proberen bij Vince. Tot we merken dat hij het aankan. Maar wat zijn er ongelooflijk veel kinderen die ‘s middags hun boterhammen niet kunnen opeten omdat ze gewoon TE moe zijn en ter plekke in slaap vallen. Zielig.

instapklas - unicorns & fairytales

 

Ministers die steeds wisselen

Maar ja, hoe kan het ook anders. Steeds wisselen ze van minister. De minister van openbaar vervoer of weet ik veel welke positie wordt plots minister van onderwijs. Heeft die ooit in een klas gestaan? Heeft die ervaring? Weet hij of zij hoe het er effectief aan toegaat of zien ze enkel cijfers en besparingen? Wel, sorry, maar dat op zich vind ik al een misser.

Steeds meer druk op de maatschappij, steeds meer burn outs

Moet ik hier een tekening bij maken? We leggen ons en anderen gewoon teveel druk op. Het is bijna onmogelijk om te kiezen voor je huishouden en opvoeding van je kinderen. Financieel is het onmogelijk. Toch voor de meeste mensen. Maar ook mensen onderling. Wanneer je zegt dat je niet werkt maar huismoeder bent dan word je al vies bekeken. Momenteel ga ik een jaar thuis blijven. Zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof. Een hele hap uit mijn loon want dat wordt nog minder dan de helft van je huidige loon betaald. Ik ben eens benieuwd hoe het eraan toegaat als ‘thuisblijfmoeder’.

Misschien moeten we gewoon allemaal een stapje terugnemen…

instapklas - unicorns & fairytales

Wat vinden jullie ?

X0X0 Nathalie

 

 

 

 

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Nele
  28 oktober 2016 at 11:22

  Hey Nathalie,

  Fijn dat je hier ook reageert op de reportage.

  Ik heb me blauw geërgerd eerlijk gezegd … het leek wel een promotiefilmpje voor Hilde Crevits en haar gefrustreerde uitspraken.

  Eerlijk gezegd snap ik niet van waar ze het haalt. Er bestaan ongetwijfeld ouders die uit pure onverschilligheid en nonchalance de zindelijkheidstraining enkel aan de kleuterjuf overlaten. En warempel, bleken de reportagemakers er toch geen gevonden te hebben in betrokken schooltje zeker?

  Het gros van de ouders die ik ken ploetert zich echter plichtsbewust door de zindelijkheidstraining. Netjes geconcentreerd in de maanden die voorafgaan aan de eerste schooldag. Alleen is zo’n kleuter geen hond noch machine en lukken sommige zaken gewoon écht niet. Die verdomde erezaak die je op je conto dacht te schrijven ten spijt.

  Ik wil zeker niet beweren dat we het dan maar moeten overlaten aan de juffen vanaf 1 september. Ik pleit wel voor een volledige hervorming van het kleuteronderwijs waarin ze gestimuleerd worden in wat hen dagelijks bezighoudt. Mijn kleuter hoeft in de eerste week echt nog niet alle kleuren te kennen. Liever vraag ik dat ze in haar algemene ontwikkeling gestimuleerd wordt en dat iemand met een pedagogische achtergrond haar eens uitlegt wat kaka en pipi bijvoorbeeld zijn. En waarom je het precies op het potje doet. Zelf slaag ik daar namelijk, na uren en dagen en weken proberen, helaas niet in.

  Vermoedelijk was zo’n structurele hervorming ook waar de pedagogen in kwestie op aasden. Helaas vond ik dat zij te weinig aan bod kwamen in het programma. Hopelijk worden ze wel geconsulteerd als men ooit aan de broodnodige veranderingen begint …

  Tot slot nog een pluim voor alle kleuterjuffen die zich net door de eerste maanden hebben geploeterd.
  Hopelijk kunnen ze vanaf morgen allemaal genieten van een meer dan noodzakelijke herfstvakantie!

 • Reply
  Anneke
  28 oktober 2016 at 11:37

  Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat er gewoon iets moet veranderen aan het systeem zelf. Het ‘modder gooien’ dat ik de laatste dagen al heb gezien in de actualiteit en de media brengt ons niks verder. Het moet aangepakt worden aan de basis.
  Ik begrijp de beide partijen, zowel ouders als juffen (zoals ik ook ik mijn stukje beschreef 😉 ). Maar het is de overheid die er iets aan gaat moeten veranderen, de rest roeit maar met riemen die hij heeft en het is duidelijk dat dat niet werkt.
  Heel veel respect voor zowel leerkrachten als ouders die wel moeite doen om hun bengels op tijd zindelijk te krijgen!

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  28 oktober 2016 at 12:56

  Ik heb altijd gevonden dat de opvoeding mijn taak als ouder is, dus ook zindelijkheidstraining. En dan hebben de juffen en meesters de handen vrij om les te geven.

 • Reply
  Jess
  28 oktober 2016 at 13:02

  Helemaal gelijk. Het ligt aan de basis. De (meeste)ouders doen wat ze kunnen en de juffen doen wat ze kunnen om hun kind zindelijk te krijgen. (Maar als ze er niet klaar voor zijn, zijn ze er niet klaar voor)

  Het probleem ligt ook niet bij de ongelukjes, want zo zie ik het: ongelukjes! Maar hoe wij ze als juf moeten opvangen. Wij hebben bijvoorbeeld geen toilet of wastafel in de klas, wat dus wil zeggen dat wij x aantal minuten uit de klas zijn. Dat je met 1 kind op he toilet zit en 25 andere alleen in de klas. (gewoon ook niet verantwoord!) Zoals je zelf zei. Kinderen hebben soms een emotionele dag en zet er zo 30 bij elkaar. Dat redt je niet alleen.

  Ik ben benieuwd of er effectief iets zal gebeuren.

  • Reply
   Sofie van mamaABC
   28 oktober 2016 at 21:23

   Phoeh inderdaad niet handig!
   Bij ons op school hebben elke peuter en kleuterklas een toiletje vlakbij. Super handig dat, maar niet zo makkelijk in te plannen natuurlijk in een al reeds bestaande structuur.

 • Reply
  Carine Ruys
  23 november 2016 at 21:05

  Volkomen gelijk heb je! Ik ben zelf al 16 jaar kinderverzorgster op meerdere scholen. Want wij moeten inderdaad meerdere scholen doen om aan onze uren te geraken. Ik werk 23u per week maar wel op 3 scholen. Op één daarvan slechts 3u per week. Véél en veel te weinig als je ziet hoeveel pampertjes er zijn enhoeveel ongelukjes er nog gebeuren bij de jongsten. De kleuterjuffen zijn altijd enorm blij dat wij hun even kunnen ontlasten van de verzorgende taken zodat zij zich kunnen bezighouden. Helaas kunnen al die juffen veel te weinig op onze hulp rekenen! Ik pleit er al een tijdje voor om op elke school waar vele peuters zijn een full time kinderverzorgster te zetten. Al gemaild naar Mevr. Crevets, via de nieuwsdienst gemaild, een forumgroep opgericht , groep op Facebook…niks helpt! Na de uitzending is gebleken dat onze minister het probleem idd niet ziet. Er zijn nu eenmaal kleuters die niet zindelijk geraken op 2,5 jarige leeftijd…er zijn peuters die nood hebben aan een dutje na de middag…en ook dit zouden wij kunnen oplossen door er te zijn om hen in bed te leggen en wakker te maken na een uurtje…maar helaas zijn we er dan niet. Wordt hoog tijd dat er iets aan gedaan wordt!!!

 • Reply
  Lien
  3 maart 2017 at 08:03

  Hoi ,

  Toen noa in oktoker 2,5 jaar werd kreeg ik de maand ervoor een brief van de stad dat hij zou uitgeschreven worden want hij moest naar school. Er was plaats nodig voor nieuwe baby ‘s. Akkoord , er zijn ook opvangplaatsen tekort. Maar niemand heeft mij ooit gevraagd of hij er wel klaar voor was !
  Kindjes worden veel te vroeg aan hun lot overgelaten op school, juffen hebben idd geen tijd om naar alle 20 of zelfs meer kleuters te kijken, hoe hard ze ook soms hun best doen ! Respect voor de kleuterleidsters !

 • Reply
  Niki van buijnderen
  6 maart 2017 at 19:48

  Dat is er boenk op ! Ik heb de reportage niet gezien maar ik begrijp helemaaaaaaaal wat je bedoelt !!! echt waar !!! Het is zo frustrerend !! X

Leave a Reply