Unicorns & Fairytales
duurzame relatiegeschenken - unicorns & fairytales
cadeautips duurzaam kopen Duurzaamheid

Verantwoorde (duurzame) afscheidsgeschenkjes of relatiegeschenken

Zelf geef ik les in het laatste jaar van de basisschool en heb ik natuurlijk mijn blog. Het is fijn dat je de kinderen op het einde van het schooljaar een afscheidscadeau van de school kan geven en ook dat ik hier en daar eens duurzame relatiegeschenken kan geven. Het zou leuk zijn om een balpen of potlood met mijn logo op te kunnen uitdelen. Daar ga ik sowieso eens over nadenken. 

Duurzame relatiegeschenken

Ik wil natuurlijk wel inzetten op duurzame relatiegeschenken met degelijk materiaal. Met zijn allen proberen van de CO2 uitstoot te verminderen, afval te reduceren en water te besparen. Ook in je onderneming kun je hieraan meedoen, op meerdere gebieden. Zo ook in je marketing en communicatie. Daarvoor zijn duurzame relatiegeschenken in het leven geroepen. Met een duurzame werkwijze help je niet alleen het milieu, maar je toont ook betrokkenheid bij de wereld. Mensen zullen je vaak waarderen omdat velen het toch wel een belangrijk aandachtspunt vinden.

Maar hoe vind ik nu duurzame relatiegeschenken?

Kijk naar het materiaal

Relatiegeschenken worden veel gegeven. Ook die kun je duurzaam inzetten. Hoe? Bijna voor alles is een duurzaam alternatief te vinden. Voor zowel standaard geschenken als specialere zijn gave en innovatieve oplossingen. Zo kun je duurzame notitieboekjes geven. Veel webshops voor relatiegeschenken hebben een speciaal filter of een speciale categorie voor dit thema. Zo vind je direct je duurzame relatiegeschenken. Is dit niet zo, dan kun je altijd kijken naar het materiaal waar het product van gemaakt is. 

Afbreekbaar en recyclebaar

herbruikbare schrift - unicorns & Fairytales

Een voorbeeld van een duurzaam materiaal is bamboe. Een mooi alternatief voor onder meer plastic. Er zijn koffiebekers van dit materiaal, om maar een voorbeeld te noemen. Bamboe is een plant die met de verbouwing ervan relatief weinig grond en water nodig heeft. Het kan meerdere malen in het jaar geoogst worden. Daarnaast is er tegenwoordig biologisch afbreekbaar plastic. Verder is materiaal dat gerecycled is of kan worden ook onder ‘duurzaam’ te plaatsen. Laat bijvoorbeeld balpennen bedrukken die van karton zijn gemaakt en recyclebaar zijn. Hetzelfde geldt voor notitieboekjes. Ook tassen zijn een veelgebruikt relatiegeschenk waar een milieuvriendelijke alternatief voor is. RPET is een materiaal dat veel in deze producten wordt verwerkt en dat bestaat uit gerecyclede PET flessen!

lees ook: Duurzame musthave: een herbruikbare notitieschrift

Let the sun shine!

Er zijn veel solar producten verkrijgbaar. Neem bijvoorbeeld powerbanks die zichzelf opladen door middel van zonlicht. Dit is een erg innovatief product. Ook rekenmachines werken vaak op deze manier. Tof zijn douchetimers. Dit zijn bovendien leuke, kleinere geschenken die je ook per post kunt versturen. Deze timer hang je aan de muur onder de douche. Wanneer je gaat douchen, draai je deze om en dan gaat de zandloper lopen. De timer geeft na een paar minuten aan dat het tijd is om te stoppen met douchen. Want zeg nu zelf: hoeveel tijd heb je eigenlijk nodig onder de douche? Niet zo veel. Het scheelt jou een hoop kosten voor water en je bespaart ook. Met dit soort duurzame relatiegeschenken maak je duurzaamheid leuk en maak je de wereld een stukje beter.

Nog een keer gebruiken

Nog een categorie duurzame relatiegeschenken: herbruikbare geschenken. Ja, recyclebaar valt daar eigenlijk ook onder. Maar je hebt ook spullen die je normaal gesproken na 1 keer gebruiken weggooit, maar die nu zó zijn gemaakt dat je ze vaker kunt gebruiken. Dat scheelt een hoop afval! Neem bijvoorbeeld een rietje. Die zijn er van plastic, voor eenmalig gebruik. Maar nu zijn ze er, speciaal als bedrukte weggever, ook van siliconen. Dat is sterker en maakt dat het rietje na gebruik af te wassen is en opnieuw te gebruiken is. En natuurlijk zijn drinkflessen om deze reden ook sowieso al een duurzaam geschenk. Ze reduceren het gebruik van single-use plastic flesjes!

lees ook: Zeg nee tegen plastic (water)flessen en gebruik een BRITA

Is het aantrekkelijk?

herbruikbare schrift - unicorns & Fairytales

Wat ik ook belangrijk vind aan duurzame relatiegeschenken is het feit of het aantrekt om het effectief ook te gaan gebruiken. Vaak krijg ik gadgets in een goodiebag waarvan ik denk: waarom zou ik dit nou willen hebben? Een duurzame brooddoos, koffiemok, tasje, balpen, drinkbus en nog zo van die bruikbare dingen, die kan je zeker gebruiken. Een sleutelhangertje of opblaasbaar ding, een veel t groot t-shirt met logo van een bedrijf (dat je toch niet aandoet) dat vind ik niet echt handig én duurzaam. Dan kan je er beter een leuke quote op laten bedrukken!

Mijn boek SPEEL!

Met mijn boek SPEEL! ga je zeker een schot in de roos hebben. Dit boek is niet alleen ideaal voor ouders en opvoeders, maar ook voor leerkrachten en IEDEREEN die met kinderen werkt. Er staan educatieve speelactiviteiten in met allerlei tips en printables die je kunt downloaden.  Je vindt hem in de Standaard boekhandel maar ook online. Wees maar zeker dat je hen een GROOOOT plezier doet….

Je vindt hem onder andere hier.

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

 

 

Heb jij al wel eens een duurzaam relatiegeschenk gekregen of gegeven? Wat vond jij leuk of minder leuk om te geven/krijgen?

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply