Unicorns & Fairytales
boeken voor het slapengaan - unicorns & fairytales
Boeken Doeboeken jeugdboekenmaand Prentenboeken

Leuke boekjes voor het slapengaan

 Als je 9 maart ‘s morgens in je pyjama naar school gaat dan kan je ‘s avonds in je pyjama lekker lezen in boekjes voor het slapengaan. Wij lezen elke avond een boek voor aan Vince en Lex. Meestal prentenboeken.

Boekjes voor het slapengaan

EA1369EF A3DC 49F2 A46A 8C6F9B63B295 - Leuke boekjes voor het slapengaan

Elke avond lezen we boekjes voor het slapengaan. We doen dit al jaren en ook Lex vraagt tegenwoordig een eenvoudig boekje. Zo schattig om te zien. Wanneer manlief thuis is verdelen we het: iemand leest aan Vince voor en iemand aan Lex. Dan komt hij op je schoot zitten en wil samen een boekje kijken. Bij Lex is dat nog wat prutsen en wijzen in de boekjes. Ik gebruik daarvoor de babyboekjes die we hebben. Bij Vince zijn dat al echte leuke verhalen en prentenboeken. We hebben er ontzettend veel en die staan allemaal ‘te neem’. Dat wil zeggen dat we ze in een open kast hebben staan waar Vince en Lex makkelijk bijkunnen. We willen ze stimuleren zoveel mogelijk plezier te beleven aan lezen.

lees ook: 5 leuke boekentips van Vince voor kleuters

Enkele leuke boekjes voor het slapengaan

Uiteraard is bijna elk prentenboek geschikt om ‘s avonds voor te lezen. Je kan al onze boekentips vinden op deze blog. Maar we hebben er weer enkele favorieten van het moment…

lees ook: leuke en mooie boeken voor de winterdagen

 

1>>> Slaap Zacht…

74ECFD57 002A 450C AB12 DA0C5471DA1C - Leuke boekjes voor het slapengaan

Dit boekje (Slaap zacht… – Malika Doray & Annelore Parot – uitg. Klavertje Vier) is een boekje waarbij je zelf kan kiezen hoe lang of hoe kort je het maakt. Het zit vol verrassingen en het blijft telkens opnieuw ontdekken. In het boek zitten gaten waardoor je kan kijken en op het einde een grote uitvouwposter. Het concept is het volgende: wanneer een kind in slaap valt, komt er een hele wereld tevoorschijn. Als alle dromen van alle kinderen samenkomen creëren ze een hele mooie wereld. De kinderen ontdekken de dromen van de kindjes in het boek door telkens verder te bladeren. Het prikkelt de fantasie van de kinderen. Het is een mooi boek met leuke prenten en stevig papier.

tip: laat hen vertellen wat ze allemaal zien. Vraag hen of ze ook wel eens dromen en over wat ze dromen. Laat ze zelf de bladzijden omslaan en genieten van al dat moois…

E160AD13 F0C4 45FF B9F3 752ACB2D90F4 - Leuke boekjes voor het slapengaan BE82A9CF FE9A 44CC 949A B04CE28868EB - Leuke boekjes voor het slapengaan

2A00BF40 CFD1 4FB4 8E58 493B5652E4B6 - Leuke boekjes voor het slapengaan

2>>> Er zit een monster in je boek

380FB38F C64E 43FA 9F87 2E92BDFAA818 - Leuke boekjes voor het slapengaan

Dit superleuke boek (Er zit een monster in je boek – Tom Fletcher & Greg Abbott – uitg. Klavertje Vier) gaat over een klein blauw schattig monstertje dat in het boek zit. Het monstertje zit in het boek en gaat er niet uit. De kinderen worden aangespoord om allerlei dingen te doen: te schudden met het boek, het monstertje te kietelen, het boek schuin te houden, te roepen enz… Dit is een toppertje. Vince is normaal heel realistisch maar hier speelde hij maar al te graag mee. Hij schudde, kietelde, riep alsof het een lieve lust was. Op het einde wensen we het monstertje slaapwel, aaien we het zacht en moeten we heel stil zijn want dan gaat het monstertje slapen. Zo kan je meteen vertellen dat het ook voor je kind tijd is om te gaan slapen.

Tip: speel het spel mee. Laat hen het zelf doen. Op een bepaald moment heeft je kind het monster uit het boek gekregen maar is het naar de kamer gelopen. Ik heb daar ‘keuken’ van gemaakt omdat ik niet zou willen dat Vince denkt dat er een monstertje in zijn kamer zit. Ook al komt het monstertje terug in het boek terecht en ziet het er schattig uit. Wij hebben een bang kind hahaha. Voorlopig kan hij nog niet lezen dus hebben we dit nog in handen. 

619E1D32 B0B6 46FB BE88 F89FD4BE2067 - Leuke boekjes voor het slapengaan

3>>> Welterusten Diewertje

4FC19C5B 8413 4664 AF4E 6DFF1126E3A8 - Leuke boekjes voor het slapengaan

Een heel fijn boekje (Welterusten Diewertje – Mieke van Hooft & Judi Abbot – uitg. Clavis) met herkenbare taferelen voor het slapengaan. Diewertje gaat in bad, mag nog wat spelen met haar poppen en moet dan naar bed. Ze wil tijd rekken door nog te gaan plassen en nog vanalles te zoeken tot te uiteindelijk in slaap valt. Het verhaaltje erbij is in rijm geschreven. Best leuk! Je kan natuurlijk zelf dingen verzinnen of wat aanpassen naar jouw wensen. Het leuke is dat de kinderen zichzelf erin herkennen. Dat ze denken: oh ja, ik moet ook gaan slapen, ik poets mijn tanden ook en ik ben ook net in bad geweest.

Tip: Indien je kind de neiging heeft om steeds tijd te rekken door allerlei smoesjes te verzinnen raad ik aan om bepaalde stukken te veranderen of er een gesprekje aan te knopen. Om duidelijk te maken dat tijd rekken eigenlijk niet hoort hihihi. 

0B5B3D26 E8B9 432D BDB1 01ECD7EFC222 - Leuke boekjes voor het slapengaan

Je vindt ze hier…


Lezen jullie boekjes voor het slapengaan? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Moederschip
  6 maart 2018 at 06:22

  Dat boekje van het monster ziet er super uit! Mijn dochter van 3 is ook een ongelofelijke boekenwurm. Die gaat liever naar de bib dan de speeltuin šŸ™‚

 • Reply
  Nicole Orriƫns
  6 maart 2018 at 09:24

  Ik vind dat boekenkastje waar je de cover van het boek goed kunt zien zo leuk! Dat is voor kinderen veel uitnodigender dan de gewone opstelling.

 • Reply
  Els
  8 maart 2018 at 19:47

  Wii lezen ook elke avond – minimum 1 – boekje voor aan onze 3 jongens. Wij gaan veel vaak naar de bib, maar ik vind het ook heel fijn om mooie prentenboeken in huis te hebben. Weer 3 leuke boekentips erbij, ik ga er naar op zoek.

 • Reply
  Kim
  27 maart 2018 at 09:00

  Niets heerlijker dan een verhaaltje voor het slapengaan, wat kijk ik al uit naar die periode!

Leave a Reply