Unicorns & Fairytales
kinderwagen - unicorns & fairytales
Baby musthaves kids musthaves moederschap Musthaves

10 Tips bij het kopen van een kinderwagen

Een van de eerste dingen waar je aan denkt wanneer je zwanger bent is: welke kinderwagen moet ik kopen? Je zal wel denken: is het dan niet allemaal eender welke ik neem? Mijn antwoord: nee. Er komt ontzettend veel bij kijken en geloof mij, het is belangrijk niet zomaar de eerste de beste te nemen. Mijn tips bij het kiezen van een kinderwagen. Gelukkig heeft elk merk tegenwoordig verschillende soorten zodat jij de juiste voor jou kan kopen.

Welke kinderwagen ?

Er bestaan verschillende soorten kinderwagens. Maar welke kinderwagen past nou bij jou? Ik kan het niet voor je kiezen maar ik kan wel enkele belangrijke vragen aanreiken. Eerst en vooral is het wel belangrijk goed het verschil te weten tussen de volgende dingen:

 1. Combiwagen (of 3-in-1 wagen): voor kinderen vanaf de geboorte tot 4 jaar. Hierop plaats je een reiswieg, zitje of autostoeltje.
 2. Wandelwagen: voor kinderen tussen ongeveer 9 maanden en 4 jaar, die zelfstandig kunnen zitten.
 3. Buggy: voor kinderen die zelfstandig kunnen zitten, dat is vanaf ongeveer 9 maanden. Een buggy biedt minder steun en de vering is minder goed vergeleken met een combiwagen.
 4. Duowagen of duobuggy: voor een tweeling of 2 kinderen van verschillende leeftijden.
 5. Hardloopwagen: geschikt om samen met je kind een rondje te rennen.

Maclaren plooibuggy, compact om op te bergen!

lees ook: review van onze Maclaren Plooibuggy

Vervolgens kan je je enkele vragen stellen…

1. Wandel je veel in het bos, park, oneffen wegen? 

Een gouden raad: probeer er verschillenden uit in de winkel maar bedenk dat je daar op gladde ondergrond rijdt. De realiteit is echter anders en niet alle kinderwagens rijden even vlot op een oneffen weg. Kijk goed naar de banden van een kinderwagen. Hoe kleiner, hoe minder vlot hij waarschijnlijk zal rijden op kiezelwegen en dergelijke. Zijn het luchtbanden of plastieken? Luchtbanden zullen beter meeveren dan plastieken. Ook de vering is een belangrijke factor by the way. Ben je een stadsmens en is het voor jou belangrijk dat hij vlot rijdt op gladde wegen dan kan je best gaan voor kleinere wielen.

2. Heb je graag heel veel ruimte om andere spullen op te bergen? 

Sommige kinderwagens hebben niet veel extra ruimte om zo compact mogelijk te zijn. Bedenk je op voorhand: ga je vaak te voet op stap? Neem je graag veel spullen mee? Of wat als je naar de winkel gaat. Heb je graag wat extra opbergruimte? Er bestaan zelfs kinderwagens die wat breder zijn met een extra opbergplek. Bekijk de extra ruimte onderaan, is hij stevig en naar jouw wensen? (je kan ook zo van die haken kopen waaraan je allerlei spullen kan hangen)

kinderwagen - unicorns & fairytales

Stokke Trailz: rijdt heel goed op oneffen wegen en heeft een grote opbergruimte onderaan!

 

3. Ga je snel aan een tweede kind beginnen of heb je een tweeling? 

Voor wie een tweeling heeft bestaat er geen twijfel: jullie moeten op zoek gaan naar een tweelingbuggy. Maar ook daar zijn verschillende merken in. Je kan ook een duo kinderwagen nemen die je kan ombouwen als er een tweede komt. Dat zijn wel vaak dingen waarbij we niet stilstaan. Maar toch handig om mee in overweging te nemen. Het kost tenslotte veel geld.

4. Het oog wil ook wat 

Kies een kinderwagen waar je je goed bij voelt. Comfort is nummer 1 maar laat ons eerlijk zijn, het oog wil ook wat. Probeer een gouden middenweg te vinden tussen kwaliteit en uitzicht. Tegenwoordig kan je ook je kinderwagen samenstellen qua kleur en afwerking.

5. Combineerbaar? 

Heb je een autostoel van een ander merk? Wil je dat hij past op jouw kinderwagen? Vraag of er adapters zijn (of kies meteen alles van hetzelfde merk). Maar soms verkies je een autostoel van het ene merk en een kinderwagen van het andere. Veel kinderwagens zijn afgestemd op de autostoelen van Maxi-Cosi of Pebbles. Handig! Tegenwoordig zijn er ook hele kleine onderstellen om enkele de maxi-cosi mee te vervoeren.

kinderwagen - unicorns & fairytales

De Stokke XPlory met een meerijdplank en met de autostoel erop!

 

6. Hoeveel gebruik je hem?

Voor mensen die liever een draagdoek gebruiken en een kinderwagen maar heel af en toe gebruiken hoeven geen duur model te nemen. Ik zou dan vooral kijken naar wanneer je hem het meest gebruikt. Er zijn kinderwagens in verschillende prijscategorieën.

7. Moet hij erg compact zijn? 

Heb je een kleine auto, ga je vaak op vakantie met de kinderwagen of wil je gewoon een compacte kinderwagen? Tegenwoordig maken ze erg compacte versies. Er bestaan zelfs mini kinderwagens. Na het bezoek aan de Babyboom Beurs was hét woord van die dag ‘compact’. Dus no worries, ze bestaan! Test het even uit! Wij hadden de GB pockit all terrain, een reisbuggy die je heeeeel klein kan opplooien, ideaal voor het vliegtuig.

lees ook: 30 travel essentials die het verschil maken

8. Wil je er graag mee sporten?

Er bestaan ook kinderwagens waarmee je kunt gaan joggen. Wij hebben er eentje van Thule en ik kan die alleen maar aanraden. Meestal hebben ze twee wielen achteraan en één wiel vooraan. Hier is de wendbaarheid en goede vering van groot belang.

kinderwagen - unicorns & fairytales

Thule urban glide: een sportieve all-round wandelwagen waar je mee kan joggen!

 

9. Wil je hem naar je hand kunnen zetten? 

Hou jij van speciale edities? Je kan bij Stokke bijvoorbeeld  jouw favoriete kinderwagen samenstellen door de kleur te kiezen. Elk seizoen zijn er ook limited editions. Ga dus zeker eens een kijkje nemen.

10. Ben je lang en wil je je kindje kunnen zien? 

Voor lange mensen heeft Stokke de XPlory. Je kan de stang uittrekken op jouw hoogte. Hij is ook niet breed waardoor het fijn winkelen is. Hij heeft een zak als opbergvak die je er ook kan afnemen. Bovendien rijdt hij erg soepel op gladde wegen. Een ideale kinderwagen voor stadsmensen. Voor robuuste wegen zou ik hem niet verkiezen. Voor wie graag stevige wandelingen in het bos maakt kiest beter voor de Stokke Trailz. Hij heeft grotere banden, rijdt soepel en heeft een grote opbergruimte onderaan. Hij is wel wat groter natuurlijk maar rijdt heerlijk. De bekleding en zitjes zijn onderling te wisselen tussen deze twee uitvoeringen. Enkel het onderstel is anders.

welke kinderwagen - unicorns & fairytales

Stokke Xplory met autostoel

 

Mijn gouden tip

Koop niet te snel een kinderwagen. Denk niet dat het wel goed zal zijn zo. Ik kocht bij mijn eerste zwangerschap een kinderwagen tweedehands. Weliswaar van een vriendin. Hij reed heel goed maar ik was minder blij omdat ik hem eigenlijk niet echt zelf gekozen had. Zoals ik al zei wil het oog ook wel wat. Ga daarom eerst verschillende winkels af en test de wagens op hun soepelheid en waar jij je goed bij voelt. Wat je ook kan doen is aan vriendinnen die een kinderwagen hebben vragen om er eens mee te mogen rijden. Zo kan je aanvoelen welke kinderwagen bij jou past. Nadien kan je dan nog online het web afschuimen om de juiste prijs te vinden. Soms doen ze online ook aanbiedingen en is het fijn om leuke kortingen te krijgen. Toch moet je ze eerst eens in het echt testen. Believe me!

welke kinderwagen - unicorns & fairytales

Stokke Trailz

 

Welke kinderwagen heb jij? Ben je er tevreden van? Welke kinderwagen zou jij aanraden? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Thomas
  5 februari 2020 at 07:53

  Wij zijn op dit moment zelf aan het zoeken. We hebben al leuke dingen gelezen over de Easywalker Harvey. Een handige tip is om toch even de afmetingen van de koffer van je auto te checken. Zo ben je zeker dat de kinderwagen er (ingeklapt) in past ;-).

 • Reply
  Alla
  27 april 2021 at 14:53

  Excellent. Je peux recommander une poussette légère https://anexbaby.com/be-fr/strollers/l-type

Leave a Reply