Unicorns & Fairytales
moederschap Ontwikkeling Spelen

Tablets voor peuters?

Bizar hoe goed dat dit samengaat: peuters en technologie. Als ik Vince bezig zie op de tablet bij mijn ouders dan sta ik versteld van hoe goed ze er mee overweg kunnen. Tablets voor peuters is niets nieuws meer. 

 

Vince kijkt helemaal niet veel TV en zit ook niet veel achter de tablet thuis. Enkel ‘s morgens als hij melk drinkt kijkt hij even naar Dora of wat er dan op Nickelodeon speelt. Voor de rest kan ik hem niet afleiden of paaien met televisie. Dat is een hele verandering tegen enkele maanden geleden. Dan wou hij steeds op Netflix naar Peppa Pig kijken. Sinds Vince zijn sprong (lees hier) kan dat hem allemaal niet meer bekoren. Enkel het popje en de handpop.

FullSizeRender_5

Maar goed, zijn nieuwe “ding” is nu de tablet. Hij wil filmpjes zien van liedjes en meezingen. De tablet van oma en opa is veel makkelijker voor hem blijkbaar dan onze iPad thuis. Hij swiped moeiteloos en gaat van liedje naar liedje en maakt het beeld kleiner enz… Ik zat er met grote ogen naar te kijken. Nou ja, dat hoort er in deze tijd allemaal bij waarschijnlijk. Ook op mijn telefoon vindt hij het enorm leuk om de video’s te bekijken die we samen maakten. Hij lacht dan echt met zichzelf. Grappig om te zien.

FullSizeRender_6

Tegenwoordig heb je ook speciale tablets voor peuters en kinderen. Oma en opa hebben een leertablet van Bumba gekocht voor Vince. Daar is hij eigenlijk nog te klein voor. Het is ook pas vanaf 3 jaar en Vince is nog geen twee. Hij drukt een beetje op de knopjes en vindt het leuk dat er geluid uit komt.  Ik heb wel enkele leuke tablet gespot. *Hier* bij Vtech onder andere vind je heel veel keuze. Ook met hun favoriete figuren zoals Dora en Disney…

Dit is bijvoorbeeld een tablet van 6 tot 36 maanden.

Tablets voor peuters - unicorns & fairytales

Voor de grotere kinderen is er bijvoorbeeld de DigiGo. Eigenlijk is dit al een soort iPhone voor kinderen. Ze kunnen er tekeningen, spraakberichten, foto’s mee versturen en apps opzetten.

Tablets voor peuters - unicorns & fairytales

 

Nu is de vraag natuurlijk of kinderen dit allemaal nodig hebben. En eerlijk gezegd : ik heb geen idee. Misschien niet. Maar langs de andere kant trainen ze ook wel vaak hun geheugen en leren ze bij door de educatieve spelletjes. Als leerkracht zijnde kan ik je ook vertellen dat computer, technologie en tablets mee geïntegreerd worden in het onderwijs dus je kan er al bijna niet onderuit. Als mijn leerlingen kunnen kiezen tussen de tafels van vermenigvuldiging oefenen via een werkblaadje of via de computer dan denk ik dat ze bijna allemaal voor de computer kiezen. Meestal is het uitdagender, oefenen ze op tijd, wordt het automatisch gecorrigeerd én educatief. Dus…waarom niet? Als hen iets boeit leren ze ook sneller.

Tablets voor peuters - unicorns & fairytales

Belangrijk is wel dat je goede afspraken maakt vind ik. Wanneer mogen ze op de tablet? Hebben ze een eigen tablet of niet en wat mogen ze allemaal spelen. Uiteraard is het niet aan te raden je kind een hele dag voor de tablet te zetten, maar zo één momentje per dag kan volgens mij geen kwaad. Maar dat is mijn mening. Ik kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die ervoor kiezen om geen technologie in huis te hebben. Eigen keuze, geen probleem mee.

FullSizeRender_4

 

FullSizeRender_18

FullSizeRender_17

FullSizeRender_19

En euh… voorzie zeker ook een familiemomentje en speel eens een echt gezelschapsspelletje met je kids want samenspelen en waarden en normen leer je nog steeds door het zelf te doen, samen met anderen en in interactie met anderen. Face to face. Nee geen FaceTime.

Heeft jouw kind een tablet? Kindertablet? Spelcomputer? En hoe gaan jullie er mee om? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply