Unicorns & Fairytales
prentenboeken met een boodschap - unicorns & fairytales
Boeken jeugdboekenmaand Prentenboeken

Prachtige prentenboeken met een boodschap

Ik hou van prentenboeken met een mooie boodschap. Ik ben ervan overtuigd dat verhalen met een boodschap meer indruk nalaten dan het gewoon zeggen tegen je kind (en zelfs volwassenen). Ze onthouden dan vaak de boodschap langer. Boeken die ik dus kan inzetten om iets aan te brengen aan mijn kinderen, thuis en in de klas, zijn in mijn ogen toppertjes. Ik wil er graag twee aan jou voorstellen die we recent verwelkomt hebben thuis.

Prentenboeken met een boodschap

Wil je een bepaald onderwerp aanhalen, zowel thuis als in de klas, dan kan je er prentenboeken met een boodschap voor gebruiken. Zo zijn er genoeg. We hebben voor onze kleine spruiten thuis 100 boekjes over opruimen, niet slaan, tanden poetsen, de dokter, de eerste keer naar school, rouwen enzovoort. Je mag niet onderschatten wat voor een grote hulp dat kan zijn voor kinderen. Zich kunnen identificeren met iemand en/of herkenbare situaties zijn in sommige gevallen echt een grote troost. De twee boeken die ik aan jullie wil voorstellen zijn vooral voor wat oudere kinderen van de lagere school. Voor jonge kinderen zal de boodschap minder duidelijk zijn maar de prentjes zijn erg leuk en mooi!

Boek over liefde dat de harten van jong en oud doet smelten

prentenboeken met een boodschap - unicorns & fairytales

Het eerste boek dat ik graag aan jullie wil laten zien heeft als titel ‘Liefde is…’ en is geschreven voor Diane Adams met tekeningen van Claire Keane (uitgeverij Ballon Media – Klavertje Vier). Een prentenboek om iets heel moeilijks uit te leggen. Het boek wil aantonen wat liefde is. Liefde is heel veel en zit in zoveel dingen. Het is een boek dat het ouderschap omschrijft op een bijzondere manier. Over een meisje dat een piepklein kuikentje vindt en het opvoedt zoals haar eigen kind. Op een bepaald moment is de tijd rijp voor het kuikentje, dat nu een volwassen eend is geworden, om haar vleugels te spreiden en haar eigen weg te gaan. Maar de liefde gaat nooit weg, het wordt alleen maar sterker…en het breidt uit (ze heeft zelf kuikentjes gekregen).

prentenboeken met een boodschap - unicorns & fairytales

prentenboeken met een boodschap - unicorns & fairytales

prentenboeken met een boodschap - unicorns & fairytales

Volgens mij is dit boek ook een leuk kraamcadeautje. Als kersverse moeder staan er zeker dingen in om over na te denken. Niet enkel als kersverse moeder. Mij deed het ook even nadenken. Het is oh zo waar… We zorgen voor onze kinderen, in goede en minder goede tijden en op een bepaald moment moeten we ze lossen. Maar de liefde verdwijnt nooit en wordt enkel sterker.

Een sprookje over zelfvertrouwen en identiteit

prentenboeken met een boodschap - unicorns & fairytales

Elisa en haar schaduw, een prentenboek geschreven en geïllustreerd door Natalia en Lauren O’Hara, twee zussen uit het noorden van Engeland. Het is hun eerste prentenboek. Het verhaal gaat over een meisje Elisa. Ze is dapper maar ze haatte haar schaduw. Die was er bij alles wat ze deed. Ze probeerde op allerlei manieren haar schaduw van zich af te schudden maar dat lukt niet. En haar schaduw werd alsmaar enger. Ze riep naar haar schaduw dat ze haar haatte en op een dag lukte het haar om het buiten te sluiten. Ze ging nu door het leven zonder schaduw. Maar op een nacht was ze omsingelt door bandieten. Het was haar schaduw die haar hielp om de bandieten weg te jagen door steeds andere silhouetten aan te nemen. Ze besefte dat ze niets was zonder haar schaduw en dat haar schaduw er was om haar mee te beschermen en zelfvertrouwen te geven. Voortaan gingen ze samen door het leven.

prentenboeken met een boodschap - unicorns & fairytales

prentenboeken met een boodschap - unicorns & fairytales

Dit is volgens mij een erg mooi boek om in te zien dat je moet leren aanvaarden wie je bent met al je positieve en negatieve eigenschappen. Een manier vinden om ermee om te gaan. Het onderwerp kan heel breed gaan. Voor mij een ideaal boek om het thema ‘anders zijn’ in het onderwijs op gang te brengen. Of aanvaarden wie je bent…

Tip: als verwerking in de klas kan je het ook een muzische draai geven en aan de slag gaan met silhouetten en schaduwspel. Of je kan de kinderen hun schaduw laten ontdekken en omtrekken met stoepkrijt (per twee). Dit kan natuurlijk ook allemaal thuis.

 

Hebben jullie ook prentenboeken met een boodschap thuis? Wat is jouw favoriet? 

 

Ook hebben?

 

 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de leukste blogs en (win)acties ? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief. Ik beloof om niet te spammen.


XOXO Nathalie

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Moederschip
  11 maart 2018 at 07:41

  Ik ben het helemaal met je eens! Mijn dochter heeft bij elke “mijlpaal” in haar peuterleven een boekje gekregen (grote zus worden, naar school, op het potje, tutje weg…) en dat werkt voor haar heel goed. Leuke post!

 • Reply
  Delphine The Green Petrolhead
  12 maart 2018 at 12:35

  Het eerste boek lijkt me inderdaad een leuk kraamcadeau!

 • Reply
  Nathalie vandevyvere
  12 maart 2018 at 21:23

  Hier zijn we dol op tini boeken. Ik ben ook dol op thema boeken maar is er hier niet altijd van gekomen. Nu heeft mijn dochtertje een boekje die helemaan over haar haar en daar is ze super trots op. Ze heeft het boekje al naar school meegedaan zodat juf eruit kon voorlezen voor heel de klas 😃😃
  Sinds mijn dochter ben ik meer en meer vezig met boeken dan vroeger ❤

Leave a Reply