Unicorns & Fairytales
kinderen en huisdieren - unicorns & fairytales
My life Personal

Kinderen en huisdieren

Gaat het samen? Ja natuurlijk, anders zouden er geen gezinnen zijn met kinderen en huisdieren. Maar je moet wél goed nadenken. Je kind zal ongetwijfeld zeggen dat ze mee gaan helpen met de verzorging. Dat zal in vele gevallen wel zijn. Maar het kan ook zijn dat je er helemaal alleen voorstaat haha. Er zijn wel een paar aandachtspunten waar je op moet letten. Dit is wat ik erover denk.

Kinderen en huisdieren

Kinderen en huisdieren, een goede match? Heb je zelf al huisdieren en ben je het al gewoon om te zorgen voor een dier dan zal je wel meer geneigd zijn huisdieren te houden als de kinderen er zijn. Onze vrienden hebben een hond en dat gaat goed samen met de kinderen. Zolang de kinderen leren hoe ze met de hond meten omgaan. Uiteindelijk blijft het een dier. En dieren zijn niet gemaakt van plastic waar ze eens in kunnen knijpen en op kunnen kwijlen. Alhoewel dat kwijlen nog niet zo erg is 😉  Het werd wel drukker bij hen want een hond vergt wel wat meer aandacht dan een kat bijvoorbeeld. Met een hond moet je enkele keren per dag gaan wandelen. Wat op zich ook een leuke activiteit kan zijn samen met de kinderen.

Verantwoordelijkheid leren

Wat ik ook wel denk is dat kinderen een soort van verantwoordelijkheid krijgen. Als ze wat ouder zijn en mee moeten zorgen voor een dier. Ik denk dat ik dan een schema zou maken waar ze minstens 1 taakje per dag moeten doen voor /met het dier. Iets van verzorging maar bijvoorbeeld ook het kot (als ze in een kot zitten) schoonmaken, eten geven, borstelen…

Goed nadenken

Ik vind wel dat je goed moet nadenken: als je kind niet mee instaat voor de verzorging, ga jij het dan alleen doen? Hebben jullie de plaats kan je tegen geurtjes en haren in huis? Heb je de mogelijkheid om het dier goed te verzorgen of gaan jullie beiden teveel werken? Ben je zeker dat je de verantwoordelijkheid voor enkele jaren aangaat?

Verschillende dieren, verschillende zorgen

Je hebt dieren waarbij een grotere zorg nodig is en je hebt er waar minder zorg voor nodig is. Maar hoe dan ook, je moet er wel naar omkijken. Zelfs kleine dieren hebben een grote zorg nodig. Onderschat het niet en bedenk dat dieren levende wezens zijn. Die zet geniet zomaar buiten als je ze beu bent. Denk dus niet dat je met een hamster goed zit. Ook zij hebben hun buitenlucht, loopje en eten nodig. Bovendien zijn het nachtdieren 😉 Een hond zal veel verzorging nodig hebben en je moet er de ruimte en tijd voor hebben. Een kat heeft minder aandacht nodig indien je dit niet kan geven. Daar bedoel ik mee dat katten gerust een hele dag kunnen gaan wandelen buiten of liggen te slapen. Ze zijn wat meer op zichzelf. Met een goede krabpaal (zodat ze niet aan andere dingen gaan zitten), voldoende eten en drinken en een propere kattenbak zijn ze algauw tevreden. Wij hadden twee droomkatten, die ons steeds kwamen knuffelen.  Bespreek dus eerst eens welk dier je graag zou hebben en welke zorgen er nodig zijn. Weeg alle pro’s en contra’s af en maak zo je beslissing. Kinderen en huisdieren gaan enkel goed samen als er een positieve sfeer hangt.

kinderen en huisdieren - unicorns & faiytalees kinderen en huisdieren - unicorns & faiytalees

Wat wij kozen

Wij hadden, toen ik zwanger was van Vince, nog twee katten. Die hadden we toen we gingen samenwonen uit het asiel gehaald. Schatjes waren het. Tijdens de zwangerschap lagen ze steeds op mijn buik. Het waren echte lieverds. Eigenlijk gingen ze heel goed om met Vince als baby. Ze hebben er een soort voelspriet inzitten ofzo maar dieren en baby’s: een goede match. Ze zijn er zo lief voor! Jammer genoeg moesten we afscheid nemen van Nero. Enkel Jada bleef nog over. Het probleem was dat ze overal plaste en heel veel haren verloor. Geen goede match met een baby die kruipt…We zochten een oplossingen vonden er een hele goede. Onze lieve buurman adopteerde Jada. Ze ging daar eigenlijk in de loop van de dag altijd zitten. Het was een lieve alleenstaande man die altijd huisdieren heeft gehad. We gaven haar met pijn in het hart maar met veel liefde aan de man waar ze heel veel aandacht en eten van kreeg. We besloten ook voorlopig geen huisdier meer te nemen. Toch zeker de eerste jaren niet. Zelf ben ik opgegroeid met een kat, maar pas toen ik groter was. Mijn vriend is opgegroeid met twee wolfshonden. Het is dus niet dat we niet met dieren kunnen omgaan. Maar ons besluit is om ons eerst te concentreren op de kinderen zonder de bijkomende zorg van een dier en de dagelijkse schoonmaak (haren, etensbakjes, kattenbak, …).

 

Hebben jullie een huisdier? Gaat dat goed samen? Wat vinden jullie van de combinatie ‘kinderen en huisdieren’? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

1 Comment

 • Reply
  Gerda
  29 juli 2017 at 20:02

  Leuk artikel! En ja altijd huisdieren gehad…en dan ook van alles en het begon met een Collie..die we al hadden voor we kinderen kregen..daarna zoveel om op te noemen..konijnen, cavia’s, hamsters (in totaal zo 25), ratten (totaal ook tegen de 25), parkiet, agapornis(dwergpapegaaitje) en nu hebben we nog 3 ratten en sinds vorig jaar weer een hond en nu een tweede hond er bij. Deze honden komen uit Roemenië, want zijn zwerfhondjes.
  Ik ben wel altijd van mening geweest, ik schaf de dieren aan dus het is MIJN verantwoording om ze zo goed mogelijk te verzorgen en mijn huisdieren het beste te geven! Een hele BEWUSTE keuze omdat ik weet waar ik aan begin. Dit kan nooit een taak van een kind zijn en ik zal dan ook nooit een huisdier nemen voor mijn kinderen. Als je er zelf niet voor de 100% achter staat en het alleen maar doet voor je kind. Mijn mening is dat je het zelf leuk en gezellig moet vinden en het is net als je kinderen mag krijgen, je neemt ze niet voor even maar voor hun hele leven, hoelang hun leventje ook duurt.
  ik zie dat jij het heel goed hebt begrepen en je aandacht voorlopig op je kinderen wil richten zonder al de verantwoording die je ook krijgt voor het zorgen van een huisdier!! Mijn compliment daarvoor en zo hadden meer mensen moeten zijn…want je ziet dat er heel veel huisdieren worden afgestaan…om verschillende redenen.

Leave a Reply