Unicorns & Fairytales
moederschap My life Ontwikkeling Personal

Nee, mijn kind slaapt nog lang niet door…

Nope, sommigen zijn gezegend met goede slapers, anderen niet. Maar als ik het zo hoor en lees zijn de mensen die héél gemakkelijke baby’s hebben en die doorslapen na enkele maanden de uitzondering. Dus we maken ons zeker geen zorgen, nee dat niet. Af en toe geniet ik er ook wel eens van. We zijn alleen moe. Ontzettend moe.

Doorslapen

Nou ja, doorslapen, wat is dat? De eerste maanden zou het zelfs beter zijn dat baby’s niet doorslapen. Dat las ik dan toch. Ik denk dat op deze (bijna) 9 maanden Lex 2 keer heeft doorgeslapen, zijnde van 23u tot 6u ‘s morgens. Dat is al heel wat. Ik vind het ook niet zo héél erg dat ik moet opstaan ‘s nachts, maar het is geëvolueerd van 1 keer naar twee uur beneden zitten, naar 2 keer ‘s nachts opstaan en dan nog eens vroeg wakker worden en dat weegt wel een beetje door op de duur. Er zijn gewoon geen nachten dat we eens kunnen doorslapen en gewoon maar 1 keer wakker worden.

doorslapen - unicorns & fairytales

Slaaptekort

We hebben dus echt wel slaaptekort en dat voel je, merk je. We zijn vatbaarder om ziek te worden. Ik ben op een maand tijd al 3 keer ziek geweest. Wel telkens gewoon een (zware) verkoudheid. Met maar één keer koorts. Elke keer Vince of Lex snotteren krijg ik het sowieso over. Ik ben leerkracht en ik ben nog nooit zoveel ziek geweest (nooit heel erg hoor, het zijn steeds de kleine ongemakken: verkoudheid, klein griepje, buikloop) en sinds ik kinderen heb is het dubbel zoveel. De meesten worden immuun, bij mij is het net het tegenovergestelde. Dat slaaptekort maakt ook dat ik minder weerstand heb dus sneller ziek word…

Genieten van dat nachtelijk momentje

Tot voor kort kon ik best genieten van dat nachtelijk momentje: wanneer iedereen slaapt en het is donker zit ik daar met Lex op mijn arm, luisterend naar zijn smakgeluidjes van het drinken en af en toe een zucht van genot. Ik kon daar echt van genieten. Maar we zijn net een zware ontwikkelingssprong door waarbij Lex krijsend ging slapen, krijsend wakker werd in het midden van de nacht en dan zeker een uur klaarwakker werd. Dat is na een dikke week gelukkig minder geworden maar nu wordt hij enorm veel wakker om te drinken. Of om even te klagen. Op deze moment heeft hij dan weer een goede verkoudheid…

Ze wisselen elkaar af

Wanneer Lex een goede nacht heeft lijkt het wel alsof Vince dat voelt en denkt: “Hey, mama, papa, jullie mogen niet slapen.” Ze wisselen elkaar mooi af, zeg maar. Natuurlijk doen de kinderen dit niet expres maar hey… het weegt door. Zeker omdat we om 6 uur gewekt worden door één van de twee. Vince blijft tegenwoordig terug mooi liggen met zijn schaap. (de slaapwekker).  Maar soms staat hij plots in onze kamer. Meestal net als kleine broer toch een goede nacht heeft. Frustrerend.

Oma en opa?

Wij hebben wel geluk dat mijn ouders er nog zijn. Zij vangen Vince elke vrijdag of zaterdag op. Dat hebben we zo onderling afgesproken. Met als resultaat dat Vince énorm graag naar oma en opa gaat. We zouden het ook niet anders willen en ik denk oma en opa ook niet. Lex gaat binnenkort ook eens een keertje en we hebben ook twee data afgesproken (eentje in oktober en eentje in november) waarop ze beiden een nachtje bij oma en opa blijven. Die twee nachten gaan we koesteren en eens goed slapen denk ik.

Babysit

Het weegt soms ook door op je relatie, dat is nou eenmaal zo. Je bent moe en prikkelbaar… Daarom hebben we afgesproken om één keer per maand eens iets onder ons twee te doen. Dan gaan we een babysit nemen zodat we even eens kunnen genieten van elkaar. Dat is echt belangrijk. Niet enkel mama en papa zijn, maar ook man en vrouw…

 

We gaan momenteel even door een ‘zwaardere’ periode en Lex denkt nog lang niet aan doorslapen, maar dat wil niet zeggen dat we niet genieten van onze twee jongens hoor. Voor meer leuks kan je op Instagram gaan piepen. 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

9 Comments

 • Reply
  Anke
  21 september 2017 at 07:36

  Allemaal heel herkenbaar! Hier is de jongste van 10 maanden eindelijk beginnen doorslapen toen ze op 9 maanden plots kon kruipen! Maar enkel op voorwaarde dat ze ‘s avonds wel langer wakker is. Dus we slapen eindelijk weer 7 uur aan een stuk, al verschijnt de oudste van 3 ook wel eens aan ons bed ondanks de slaapwekker:-).De laatste 2 weken wil de jongste meer en meer stappen aan de hand en is ze direct ook weer vaker ‘s avonds laat wakker en zeurt ze dan veel, maar om 24u ten laatste slaapt ze wel weer: Maar het voelt zo goed eindelijk te kunnen slapen! Eindelijk fut om weer te sporten, minder irritaties tov elkaar enz. Q-time is idd zo belangrijk dus wij gaan zo ook even met z’n tweetjes weg, en volgende maand weer:-)! Ik hoop dat het tij voor jou ook snel kan keren… Zeker nu je weer werkt moet dat zwaar zijn ! Hang in there! En intussen originele wekmethodes bedenken voor als lex later puber is en niet uit bed wil komen ‘s ochtends 😉

 • Reply
  Roelina
  22 september 2017 at 08:56

  Wauw, dit herken ik zo! Hebben wij hier ook, toevallig schreef ik er gisteren een verhaal over. Want het nekt je op den duur behoorlijk, vooral als je ook nog werkt. Hier gaan de verkoudheiden ook niet weg.. Heel goed dat je ze binnenkort eens uitbesteed aan anderen. Ik moet daar nog even mentaal naar toe werken.

  • Reply
   Nathalie
   24 september 2017 at 08:15

   Oh daar heb ik nu echt geen moeite mee, zeker niet bij mensen die ik echt vertrouw…

 • Reply
  Gaëlle | Bestkidever.be
  22 september 2017 at 13:13

  Het is toch wel ne mega cutie ze! Daar kan je niet boos op worden als hij je voor de zoveelste keer wakker houdt lijkt me :p. Hier is het sinds enkele maanden beter… Hij wordt wel nog minstens 2x per nacht wakker maar is snel te troosten met zijn tutje. De nachten dat hij urenlang aan 1 stuk weende kan ik op 1 hand tellen (of ik heb ze bewust uit mijn geheugen gewist) :). Maar zo een nachten zijn inderdaad echt moordend!

  • Reply
   Nathalie
   24 september 2017 at 08:13

   Ja dat is waar… Je vergeet zoveel en je voelt je zo raar hahaha

 • Reply
  Mama Naturelli
  22 september 2017 at 17:12

  Heel herkenbaar, mijn oudste dochter wordt twee en is nog steeds een “moeilijke” slaper. Moeilijk tussen aanhalingstekens. Ze is nog altijd een kleine meid, en heeft ons nodig. Dus eigenlijk is dat niet moeilijk maar u normaal. Daar ik me van bewust.
  Wel goed dat je erover schrijft, dat doorslapen is zo’n obsessie voor velen. Terwijl het best natuurlijk babygedrag is om wakker te worden en ook snachts mama nodig te hebben. Sterkte in elk geval!

  • Reply
   Nathalie
   24 september 2017 at 08:12

   Ja dat klopt, daar ben ik me idd van bewust…. Maar zo heel af en toe eens kunnen slapen doet goed. Maar alles went he :-)))

 • Reply
  Ester
  22 september 2017 at 17:42

  Jules is pas echt goed beginnen doorslapen rond zijn 4de verjaardag.
  Was echt lastig. Voor Alixe moesten we nooit opstaan, Jules daarentegen.. olalala.

  Ondertussen gaat het veel beter. We hebben ze zelfs kunnen aanleren dat ze ‘s nachts alleen naar het toilet gaan.
  Ik wordt sowieso wel wakker als er eentje opstaat om te plassen, en hou ze in de gaten, maar hoef niet persé meer op te staan.
  Scheelt veel 🙂

  Veel succes daar xx

  • Reply
   Nathalie
   24 september 2017 at 08:12

   Amai dat is ook lang he! Hopelijk betert het hier snel, we kunnen het wel gebruiken hahaha. Maar ja, alles went he!

Leave a Reply