Unicorns & Fairytales
kinderopvang - unicorns & fairytales
Lijstjes moederschap Ontwikkeling

De kinderopvang TAG

Het is weer een tijdje geleden dat ik nog eens een TAG invulde. Omdat ze altijd wat meer persoonlijk zijn vind ik het wel leuk om te delen. Deze vond ik bij MMopvrijdag. Van wie hij oorspronkelijk komt weet ik niet maar die persoon mag me altijd even aanspreken. Omdat we beiden werken gaat Vince naar de kinderopvang. Naar een onthaalmoeder (in Nederland heet dat gastouder denk ik). Best leuk om er wat vraagjes over te beantwoorden.  

1. Gaat je kindje naar een kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Vince gaat dus naar een gastouder, onthaalmoeder.

2. Hoeveel dagen per week?
Hij gaat drie dagen naar hen en ook nog een dag naar mijn ouders. Op woensdag gaat hij om de drie weken twee woensdagen naar een vriendin.

3. Waarom heb je gekozen voor deze vorm van opvang?
In de eerste plaats omdat onze vrienden deze onthaalouders ook hadden en er vol lof over spraken. In de tweede plaatst hebben we in plaats van een crèche voor onthaalmoeders gekozen omdat dit persoonlijker is (denk ik). Een crèche is groter, drukker en er lopen meer leidsters rond. Eigenlijk kan ik niet echt vergelijken omdat ik het niet geprobeerd heb maar ik voel me er gewoon beter bij. Ze volgen heel dicht mee de ontwikkeling op en zijn er veel mee bezig.

4. Hoe verliep de eerste keer bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Ik denk voor Vince beter dan voor ons. Ik schreef hier al over die eerste keer. Wij, huilend in de auto, terwijl Vince al vrolijk aan het spelen was vermoed ik. Hij heeft het altijd heel leuk gevonden om te kunnen spelen met andere kindjes.

5. Ben je tevreden over hoe het is geregeld in combinatie met je werk of studie?
Ik ben tevreden over de situatie: Vince amuseert zich, heeft structuur bij hen en leert van andere kinderen. Uiteraard zou ik liever iets meer bij hem zijn maar omdat ik leerkracht ben heb ik de vakanties volledig samen dus dat is ook al een voordeel. Waar ik minder tevreden over ben (maar dan kunnen wij en ook de onthaalouders niet aan doen) is de hoeveelheid dat we moeten betalen. We vallen in de (bijna) hoogste schijf en kunnen dus een aardig sommetje neertellen. We betalen rond de 250-290 euro per maand voor 3 dagen. Ik vind dat veel. Maar zo gaat dat, hoe meer je werkt en je best doet, hoe meer je kan afdragen… jammer genoeg wil dat niet zeggen dat we veel verdienen want anders zou de huizenjacht minder lang duren.

6. Noem een positief punt van jullie kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Ze kennen Vince heel goed, zijn er veel mee bezig en volgen zijn ontwikkeling mee op.

7. Noem één ding wat je zou willen veranderen aan jullie kinderdagverblijf , gastouder of nanny?
Niets eigenlijk. Het is er echt goed. Het enige is zoals ik al zei de prijs maar daar kunnen ze zelf niets aan doen.

8. Beschrijf het voedingsschema van je kindje bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny.
In de ochtend krijgen ze een koekje en drinken. Ze zitten dan allemaal gezellig samen aan een tafeltje. ‘s Middags een vers bereide maaltijd. Het is altijd gevarieerd. In de namiddag krijgen ze een stuk fruit en de kleinere kindjes krijgen vers gemaakt fruitpap, ook steeds andere soorten fruit. Het kan zijn dat er eens een smoothie wordt gemaakt of als er een kindje naar school gaat mag dat kindje kiezen wat ze gaan eten en kunnen dat eens frietjes zijn.

9. Rond welke tijden slaapt je kind bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Ik vermoed dat dit op het ritme van de kinderen is. Vince slaapt nooit op vaste uren. Wanneer ze zien dat hij moe is dan mag hij gaan slapen. Ik merk dat hij daar heel goed slaapt ondanks er nog andere kinderen in de kamer liggen. Fijn!

10. Wat doet je kind graag bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Ik vind het moeilijk te zeggen… Ik zou graag eens een vlieg zijn om te zien wat hij allemaal uitspookt. Ik denk dat hij graag met andere kindjes speelt, met blokjes, poppen…

11. Vertel iets over zijn favoriete pedagogisch medewerker, de gastouder op nanny?
Mijn onthaalmoeder werk samen met haar zus in haar woonst. Ze zijn dus altijd met twee. Af en toe helpen hun kinderen mee. Ik weet dus niet of Vince een favoriet heeft maar wanneer hij binnenkomt lacht hij en dat is een goed teken. Ze zijn er ook vaak mee bezig en wanneer we Vince komen halen lijkt hij erg gelukkig.

12. Heeft je kindje bij de kinderdagverblijf, gastouder of oppas een mijlpaal (denk aan kruipen of lopen) voor het eerst bereikt?
Ik heb eigenlijk geen idee. Ik denk dat de echte mijlpalen thuis zijn geweest. Zo hebben we er net eentje gehad: de eerste stapjes. Je kan er hier meer over lezen.
13. Op welke moment vind je het lastig je kindje weg te brengen?
Ik heb het niet moeilijk om Vince weg te brengen. Ik heb het twee keer moeilijk gehad: de eerste keer naar de onthaalmoeder en de eerste keer bij mijn ouders. Maar dat was omdat we niet wisten hoe hij het ging doen. Nu weten we dat hij zowel bij oma en opa als bij de onthaalmoeders erg gelukkig is.

14. Hoe regel je het met werk of school als je kind ziek is?
Dat is moeilijker. Eerst bellen we naar oma en opa. Als die moeten werken bekijken we wie er thuis kan blijven. Omdat ik juf ben is het moeilijk omdat ik dan een hele klas achterlaat. Zo kort dag kan een school geen vervanging vinden en dan moet de collega de twee klassen samen nemen. Geen pretje dus… Manlief kan eigenlijk ook niet zomaar een dag vrij nemen en kan uitzonderlijk thuis blijven.

15. Wat neemt je kindje mee naar kinderdagdagverblijf, gastouder of nanny?
De luiertas zoals wij hem ook altijd meenemen. Dat kan je binnenkort lezen.  Dat is het makkelijkste. Daar zit meteen alles in. Misschien dat ik binnenkort een vaste zak bij hen zet met reservekledij en een hoedje. Luiers, doekjes en een toiletzakje met thermometer, fysiologisch water enz… staat permanent daar.

16. Welke verzorgingsproducten gebruiken ze bij de kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
We brengen ze zelf mee en als ze op zijn krijgen we een seintje zodat we een nieuw pak kunnen meenemen. Momenteel gebruik ik de luiers van het Kruidvat. In dit blogje kan je lezen waarom. Doekjes gebruiken we van de Delhaize. Ik heb er al vele gehad en die vinden we de beste voor Vince.

17. Pas je ook weleens op andere kindjes?
We hebben nog maar 1 keer opgepast. Dat was op Vince zijn nichtje wanneer ik nét zwanger was. Maar in de toekomst als ze wat groter zijn en we een extra kamer hebben (als we een nieuw huis vinden) dan kan het wel zijn dat dit meer gaat gebeuren. Als kind vond ik het geweldig dat er iemand mocht blijven slapen.

18. Heb je al een basisschool op het oog?
Ja hoor, ik ga hem naar de school doen waar ik zelf werk. Eigenlijk wou ik dat nooit doen maar de school waar ik nu sta is zo groot, groen en heeft zelfs een bos, een speeltuin met zand en hele toffe juffen en meesters. Ik zou gek zijn moest ik hem er niets naartoe sturen.

19. Gaat je kindje tijdens de basisschool periode naar een naschoolse opvang, gastouder, nanny of anders?
Nee, ik ben samen met hem thuis tijdens de vakanties. Wanneer ik even langer werk op school kan Vince in de nabewaking blijven of zal zijn papa hem komen halen.

20. Heb je nog een leuke cadeautip om aan de leidsters, gastouder of oppas te geven als bedankje voor de goede zorg?
Schuim Pinterest af, daar vind je enorm veel! Ik gaf op het einde een mandje met leuke spullen in. Maar ik ga ongetwijfeld iets supertof maken wanneer Vince afscheid moet nemen. Ik weet alleen nog niet wat.

 

Gaan jullie kids naar de onthaalmoeder of naar de crèche? Hoe bevalt dit jou? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Gaelle
  2 september 2015 at 14:44

  Leuke tag! Ik werk zelf ook in een kinderdagverblijf als opvoedster ;), dit omdat er in het onderwijs weinig te vinden valt..

  Ik schrik wel van de prijs, meer dan 300 euro voor 3 dagen?! :O

  • Reply
   Nathalie
   2 september 2015 at 14:47

   Leuk dat je dat ook doet! ik heb veel respect voor het beroep. Ik was verkeerd qua prijs, we betalen rond 250-290 voor 3 dagen per week. Ik heb het net gevraagd aan mijn vriend. Maar dat is nog veel hé….

  • Reply
   Nathalie
   2 september 2015 at 14:47

   ik dacht eerst altijd dat mensen overdreven wanneer ze zeiden dat kinderen ofwel praten ofwel stappen. Maar dat blijkt toch een beetje te kloppen dan…

  • Reply
   Nathalie
   2 september 2015 at 14:47

   succes!

 • Reply
  Roelina
  2 september 2015 at 19:57

  Wat een leuke TAG. Onze kleine gaat naar een kinderdagverblijf (creche). Bevalt ons goed, maar als ik jou hoor over 290 euro voor 3 dagen, schrik ik wel. Positief…. Wij betalen in Nederland voor 2,5 dag (niet schrikken) 870 euro…. ?. Krijgen daar van de belastingdienst wel de helft van terug maar toch…

  Super pakje trouwens. Finn heeft de Lizard hoodie en pants ?

 • Reply
  Marijke
  3 september 2015 at 18:34

  Leuk dat je hem hebt overgenomen. Ook leuk om te lezen hoe jullienhet georganiseerd hebben met de opvang.

Leave a Reply