Unicorns & Fairytales
My life Onderwijs

… schoolstuff in de vakantie…

klas

Als juf maak ik het vaak mee. In september zijn de hoofdjes van onze kinderen gevuld met leuke momenten van de vakantie en vele verhalen maar de tafels van vermenigvuldiging zijn verdwenen.  Er bestaan vele meningen over iets doen voor school in de vakanties en ik ben zeer benieuwd naar jullie mening.

Als kind vond ik het superleuk om vakantieblaadjes te maken. De gekleurde velletjes papier met verhalen van 2 kinderen. Heerlijk! Maar ja… ik moet wel eerlijk zeggen, ik was een bolleboosje. Ik maakte graag toetsjes voor mezelf en speelde juf. Leren was voor mij nooit een probleem. Niet alle kinderen zijn zo natuurlijk en dat begrijp ik maar al te goed. Manlief was zo’n kindje die niet graag leerde. Nochtans is hij enorm slim en heeft hij een grote algemene kennis. Hij las wel graag informatieve boeken. Maar opgelegde taken en toetsen vond hij maar niets.

Toch vind ik het persoonlijk belangrijk dat er af en toe aandacht wordt besteed aan enkele zaken in de grote vakantie (en/of andere vakanties). Zo kan je best spelenderwijs de tafels blijven onderhouden. Je kinderen hoeven niet het gevoel te hebben dat ze aan het leren zijn. Wat dacht je van samen een spelletje kegelen? Schrijf cijfers op je kegels en laat kinderen hun punten optellen. Of geef hen een startcijfer en laat ze de omgevallen kegels er vanaf trekken.

Er bestaan duizenden mogelijkheden.  Zouden jullie van mij tips kunnen gebruiken om in de vakantie spelenderwijs te leren met je kinderen?  Of vinden jullie dat er niets moet worden gedaan? Vul je de poll in?

You Might Also Like...

11 Comments

 • Reply
  Linda
  27 juli 2014 at 18:59

  Ik hoop dat het goed overkomt; ik vind dat er niets aan ‘school’ gedaan hoeft te worden. Het is niet voor niets vakantie. Aan bepaalde kennis en vaardigheden kan je wel aandacht besteden op een speelse manier, zoals je zelf al aangeeft. Mijn kinderen gaan nog niet naar school, maar zijn nu bezig met het oefenen van kleuren. Ik vind het persoonlijk altijd wel leuk om dat soort stukjes te lezen.

  • Reply
   Nathalie
   27 juli 2014 at 19:16

   Komt niet verkeerd over hoor. Misschien heb ik het verkeerd verwoord met het woord school te gebruiken maar ik bedoel dus ook (reken)(taal)vaardigheden. Als jij de kleuren oefent met je kind ben ik er van overtuigd dat jij in het tweede leerjaar de tafels ook samen met je kind gaat oefenen hihi.

   • Reply
    Linda
    27 juli 2014 at 19:19

    Sterker nog, heb op de boekenbeurs al van die oefenboekjes gekocht waar je het over had. Met kleuren, tafels, veters strikken, klokkijken, eerste schrijven etc. 😉

    • Reply
     Nathalie
     27 juli 2014 at 19:22

     Hahaha leuk. Maar ik had het over de old school vakantieblaadjes die je zo op school kan bestellen. Weet je wat ik bedoel?

     • Linda
      27 juli 2014 at 19:22

      Van de okki etc?

     • Nathalie
      27 juli 2014 at 19:24

      Euhm zoek eens op google op. Dat zijn gekleurde a4 papieren met telkens een verhaaltje aangevuld met oefeningen en spelletjes

     • Linda
      27 juli 2014 at 19:25

      Ok, zal ik doen. Dit komt mij onbekend voor.

     • Nathalie
      27 juli 2014 at 19:35

      Ha ik weet waarom! Denk dat het iets typisch Belgisch is 😉

     • Linda
      27 juli 2014 at 20:00

      Dat verklaart een hoop 😉

 • Reply
  mamakletst
  29 juli 2014 at 11:58

  Zelf ben ik van mening dat er niets aan school gedaan hoeft te worden. Ik was zelf als kind altijd erg aan de vakantie toe en ben toen niet bezig geweest met school.

  Wel vind ik het interessant om hier over te lezen. Maar dit wil niet zeggen dat ik er ook daadwerkelijk iets mee zal doen 😉

  • Reply
   Nathalie
   29 juli 2014 at 12:07

   Hihi geen probleem uiteraard 😉 niet ieder kind heeft er behoefte aan. En ik zou ook nooit mijn kind aan een tafel zetten en werkblaadjes voorschotelen. Daarom wil ik beginnen met een blogje over spelenderwijs oefenen (zonder dat kinderen echt het gevoel hebben bezig te zijn met leren)

Leave a Reply