Unicorns & Fairytales
Diary Duurzaam leven Duurzaamheid Personal

Hoe zit dat nu met al dat ontspullen?

Vorig jaar besloot ik om te ontspullen. Het blijkt toch een project van lange adem te zijn. Vooral het wegkrijgen van spullen op een gepaste manier vind ik moeilijk. Ook afscheid nemen van bepaalde dingen zijn niet zo makkelijk. Maar ik krijg een duwtje in de rug door de media en een boek dat ik momenteel lees. Want ontspullen is plots hip en iedereen is er nu mee bezig. Goed zo! Het geeft mij ook moed om gewoon door te gaan.

Hoe meer spullen hoe meer stress

Ik begon er vorig jaar mee, met ontspullen… In het boek ‘Ontspullen’ van … staan veel argumenten over waarom het eigenlijk niet gezond is om veel spullen te hebben. Mensen worden er zelfs ziek van. Het is zelfs niet veilig. De overconsumptie van de maatschappij wordt aangehaald en gewoon terecht. Het is een goed boek als je wil overtuigd geraken van het feit dat minder spullen best oké is.  Ik ben ook zo iemand die zich laat verleiden om steeds meer spullen in huis te halen. Vooral ook mijn “verander drang” speelt mij parten. Maar ik merkte wel dat ik plots veel minder stress had bij het openen van mijn kleerkast toen ik zeker 2/3 van de inhoud weggegeven had. Ik heb ze aan een goed doel gegeven. Zowel het feit dat ik anderen er blij mee maakte als het feit dat ik minder keuzestress had en terug een overzicht had vond ik fijn.

 

Alles wat ik niet gebruik gaat weg

De regel is vaak gemakkelijk: wat je maandenlang of jarenlang niet aanraakt en niet gebruikt heb je niet nodig en gaat weg. Er staat bij ons boven een heleboel ‘rommel’ dat weg mag. Maar mijn probleem is: ze weg krijgen. De moeite doen om ze ergens heen te brengen. Ik denk dat ik alles gewoon ga weggeven en weggooien behalve de kinderkleding en babyspullen. Er staat ook zoveel rommel nog waarmee niemand iets kan doen. Ik zou eigenlijk gewoon een container willen huren en alles erin willen smijten. Meteen alles weg! En bij deze heb ik meteen even een mail gestuurd naar een bedrijf die containers verhuren. Met wat geluk is alles tegen eind maart weg. Ik hou jullie op de hoogte.

Beperken en gaan voor duurzamer

Vroeger kocht ik in de koopjes of in goedkopere winkels vaak dingen omdat ik dacht: misschien heb ik het ooit wel eens nodig. Nu investeer ik soms meer in duurzamere dingen en betaal ik liever iets meer voor een product dat dan wel langer goed blijft. Zo heb ik erg veel oude lakens weggedaan en enkele écht mooie dekbedovertrekken in huis gehaald waar ik tevreden van ben. Wie heeft er nou iets aan 20 verschillende soorten? Nu heb ik ongeveer 4 stuks waar ik tevreden van ben en waarvan de kwaliteit degelijk is. Beter dan slapen tussen kartonnen dekens die maar 5 euro kosten bij wijze van spreken.

We zijn goed bezig, het komt wel goed

Weet je, de intentie is er al. Het duurt alleen wat langer dan ik wil maar het komt goed. In maart gaan de kinderen een weekje naar Center Parcs met de oma en opa en dan kunnen we ons er eens goed aanzetten. Want al die spullen bezorgen me effectief een onrustig gevoel. Ik wil meer rust in mijn hoofd, ik heb dat al veel aangehaald, maar het is echt wel nodig. Ik moet me bezig houden met de belangrijke dingen in het leven. Ik ben op de goede weg, nu houden zo.

 

Hoe gaat dat ontspullen bij jou? Heb je hulp nodig van Marie Kondo of lukt het alleen?

XOXO nathalie

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Laur
    23 februari 2019 at 21:52

    Ontspullen geeft inderdaad zeer veel rust… wat ik wel probeer is zo veel mogelijk bruikbare dingen, ook al zijn ze voor mij totaal niet meer bruikbaar, naar de kringloop te brengen. Zij komen ook spullen ophalen, misschien is dat een tip? Ook probeer ik vaak naar het containerpark te gaan, daar kan je wat je weg doet goed sorteren, tot in de kleinste dingen zoals plastic bloempotjes. Veel beter voor het milieu dan een container lijkt mij! In veel van die bedrijven wordt afval weinig gesorteerd…
    Wat mij nu helpt om alles ordelijk te houden is iets weg te doen als ik iets nieuws koop.

Leave a Reply