Unicorns & Fairytales
tripp trapp - unicorns & fairytales
moederschap My life Ontwikkeling

Een warm nest | creëer gezellige momentjes

Kinderen hebben nood aan een warm nest. Aan veel liefde en warmte thuis, op school en elders. Het zorgt voor stabiliteit, ontplooiing en uiting van de talenten van kinderen. Ik wil dit graag kunnen bieden aan mijn kinderen. De succesformule bestaat niet, dat zal je gaandeweg zelf wel ontdekken. Maar inspiratie kan nooit kwaad. Wij doen (proberen) dit zo en proberen ook gezellige momentjes te creëren.

Gezellige momentjes

We proberen samen vaak gezellige momentjes te creëren zoals verhaaltjes samen lezen. Dat moet niet alleen ‘s avonds, dat kan overdag uiteraard ook. We hebben een heel leuk ‘spelletje’ van de Gouden Zebra: het is een stoffen dobbelsteen met op elke kant een tekening van een boekje. Vince kan dan gooien en het boekje nemen. Er staan prenten in en zo kunnen we ons eigen verhaal verzinnen of gewoon de prenten bekijken.

warm nest - unicorns & fairytales warm nest - unicorns & fairytales

[bol_product_links block_id=”bol_581899359e7ed_selected-products” products=”9200000059824602″ name=”dobbelsteen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Voldoende aandacht schenken

Vince krijgt volgens ons echt wel voldoende aandacht en heeft ook gezellige momentjes alleen met ons. We luisteren naar zijn verhalen en liedjes, zelfs naar zijn uitbarstingen van woede. Aan aandacht geen tekort. Binnenkort komt er een broertje bij. We zijn hem al volop aan het voorbereiden op grote broer zijn en als de andere kleine man er is dan gaan we hem zoveel mogelijk proberen te betrekken in alles. Het flesje aangeven, de pamper aangeven, troosten en noem maar op. Natuurlijk moet hij ook leren dat hij niet altijd de volle aandacht gaat krijgen. Dat kan ook niet. Maar ik denk dat we hier voorlopig goed zitten.

gezellige momentjes - unicorns & fairytales

Ritueeltjes

Al vanaf zijn geboorte houden we vast aan rituelen. Voor kinderen biedt dit ook een houvast en geeft het een gevoel van veiligheid. Ze weten dat ook wat gaat komen. Dat zorgt voor rust. We hebben een ochtendritueel en avondritueel. Al zal dat binnenkort waarschijnlijk wel aangepast moeten worden. Ook passen die rituelen zich aan de leeftijd aan. Toen hij baby was deden we andere dingen dat nu. Maar toch proberen we steeds de overgang zo vlotjes mogelijk te maken.

Zo gaat het er in de ochtend aan toe (nog tot Vince naar school gaat en tot kleine broer er is

Vince wordt wakker en roept meestal naar papa (en mama). Hij heeft liever dat papa hem komt wakker maken maar als papa gaan werken is of thuiskomt van de nachtshift dan sta ik aan zijn bed. Vindt hij ook goed hoor, maar hij is toch een “papa’s kindje”. Hij doet zijn nachtlichtje uit en gaat (na wat treuzelen) flink mee naar beneden. Hij krijgt zijn melk in de zetel onder een dekentje (lekker gezellig) en mag even naar televisie kijken. Dat duurt meestal niet lang want hij kijkt eigenlijk niet zo graag televisie. Enkel tijdens zijn melk. Daarna komt hij met mama (en soms papa) een boterham eten. Dit is meestal een ramp. Nadien krijgt hij propere kleren aan, poetsen we de tanden en vertrekken we (of als het weekend is: dan mag hij spelen)

warm nest - unicorns & fairytales

dekentje: Fabulous Goose / Trolley & grote klok : Vintagelab15

 

Zo gaat het er ‘s avonds aan toe (dit gaan we proberen niet te veranderen)  

Wanneer het tijd is om te slapen doen we hem zijn pyjama aan. (Tenzij hij eerst nog in de douche of het bad moet. Dat doet papa meestal, zeker nu ik zwanger ben. Dan gaat alles moeilijker). Dan weet hij al dat hij zijn melk gaat krijgen. Nu is dit nog maar een halve fles. Meer wil hij ook niet en het mag ook niet meer warm gemaakt worden. Gewoon koude groeimelk. Daar vraagt hij echt nog naar. Tijdens zijn melk lezen we en verhaal (of twee) voor. Hij mag altijd zelf het boekje kiezen tenzij we een leuk nieuw boekje hebben da we aan hem willen laten zien. Dat vindt hij reuzeleuk. Als mama en papa beiden thuis zijn dan kiest hij zelf wie er voorleest. De ene keer kiest hij mama en de andere keer papa. Na zijn fles en zijn boekje poetsen we de tanden, zeggen we slaapwel en gaat hij naar zijn bedje, wat niet altijd even vlot gaat. Hij wil tegenwoordig tijd rekken. Ook niet altijd hoor, soms gaat hij echt superflink slapen.

warm nest - unicorns & fairytales

Pyjama: Minimalisma / dekbed Arne Jacobsen – Design Letters – Oh My Goodies

Grenzen

Kinderen hebben ook duidelijke grenzen nodig. We proberen dit zo consequent mogelijk toe te passen maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Opvoeden an sich is niet gemakkelijk vind ik persoonlijk. Kinderen weten je maar al te goed te bespelen. Wanneer ze niet in hun verleidingstechnieken slagen beginnen ze aan de andere techniek: woede uitbarstingen! Toch is het de kunst om niet toe te geven. Meestal probeer ik Vince af te leiden met iets anders. Dat lukt meestal wel, dan gaan we iets anders doen. Ik leg uit waarom iets niet mag, maar als hij blijft lastig doen is negeren soms nog het beste. Ik schreef al eerder enkele tips om om te gaan met de peuterpuberteit. Zie hier mijn ventje (zelf op de bank gekropen, niet geposeerd ofzo) die aan het zeuren is (hihi)

warm nest - unicorns & fairytales

 

Leuke momentjes

Ik ben ervan overtuigd dat niet ALLES steeds leuk moet zijn. Ze moeten leren dat er ook wel eens momenten zullen zijn dat het minder leuk is, of saai. Maar toch probeer ik sommige dingen zo aangenaam mogelijk te maken. Zoals de feestdagen die eraan komen, verjaardagen, speelmomentjes, uitstappen. Zoals eergisteren: we kregen een verrassingspakket van Danone in samenwerking met Breakfastclub en Danone. We kregen ook enkele leuke tips om een Halloween ontbijt te maken. ‘s Morgens ging ik aan de slag. Natuurlijk kan je deze leuke momentjes ook zonder ontbijtbox regelen. Het zit hem in de kleine dingen. Vince vond vooral de spookbananen met de chocoladedruppels TOP!

gezellige momentjes - unicorns & fairytales gezellige momentjes - unicorns & fairytales

 

Veel knuffels

Vooral veel knuffels. Heel veel…

 

Hoe creëren jullie gezellige momentjes?

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply