Unicorns & Fairytales
de vogel in mijn haar - unicorns & fairytales
Boeken Prentenboeken

Boekentip // De vogel in mijn haar

Ik ga er toch een gewoonte van maken om elke week een boekentip (al dan niet met winactie) voor jullie te maken. Ik heb boeken genoeg die de moeite zijn en mijn motto luidt toch al: hoe meer boeken hoe meer vreugde. Boeken heb je nooit genoeg. De jeugdboekenmaand is voorbij en was een heus succes. Dat gaan we volgend jaar zeker terug doen. Het boek dat ik nu aan jullie wil voorstellen is bedacht door een meisje van 10 samen met haar peter.

De vogel in mijn haar

Toen Sofie met haar familie op vakantie in Italië was, ontstond het idee van dit boek; de vogel in mijn haar. Ze wilde haar haar niet laten knippen en door haar familie werd er al snel ‘een vogel in gespot’. Reden genoeg om er een fantastisch leuk verhaal over te verzinnen samen met haar peter, Apache-hoofdredacteur, Karl  van den Broeck. Het is een verhaal over vriendschap, liefde, durf en jezelf ontdekken. Het is dan ook zijn eerste kinderboek en Sofie’s eerste verhaal.

De illustraties zijn van Fatinha Ramos, die met haar warme kleurenpalet en intens gevoelige tekeningen mensen ontroert en doet lachen. Fatinha heeft Portugese roots, maar woont in Antwerpen. Voor haar werk ontving ze internationaal meerdere awards, waaronder de Excellence Award in de categorie Original Children’s Picture Book op de Frankfurter Buchmesse. Ze illustreerde eerder ook al A life of color voor het MoMa, New York

de vogel in mijn haar - unicorns & fairytales

Leuk vormgegeven en leuk om voor te lezen

Het boek bestaat uit telkens een volledig blad met tekst, samen met een blad met een leuke illustratie. Leuk om te lezen en zo kan je het verhaal ook opdelen in hoofdstukjes om zo elke avond enkele bladzijden te lezen.

Het verhaal gaat over een meisje dat een vogel heeft wonen in haar haar. Die vogel kan alleen zij zien en het is haar geheim. Een leuk geheim. Soms gaat ze vogel even weg maar komt steeds terug. Op een dag wordt de vogel verliefd en komt er een vrouwtje bij. Wat later gaan de vogels hun eigen weg en zal het meisje haar vriend moeten loslaten.

de vogel in mijn haar - unicorns & fairytales

Mogelijkheden

Je hebt wel vele mogelijkheden met dit boek. Vooral om klassikaal te doen (maar thuis kan dit natuurlijk ook altijd). Een gesprekje met je kinderen over geheimpjes, onzichtbare vriendjes, echte vrienden en loslaten van dingen. Uiteraard kan je hier wat muzisch rond werken. Ik kreeg bijvoorbeeld een leuk gevouwen vogel bij het boek zodat ik hem zelf in mijn haar kon verstoppen. Dat kan je met de kinderen ook doen: vouwen is immers ook leuk en goed voor de motoriek en oog-hand coördinatie. Ook bewegingstussendoortjes zijn leuk: vliegen en fladderen zoals een vogel.

lees ook andere boekentips

de vogel in mijn haar - unicorns & fairytales

de vogel in mijn haar - unicorns & fairytales

De vogel in mijn haar – Karl van den Broeck – ill. Fatinha Ramos – uitg. Davidsfonds Infodok – vanaf 7 jaar

 


XOXO Nathalie 

 

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Nicole Orriëns
    17 april 2018 at 10:38

    Ik vind de titel zo leuk! Daarom klikte ik op deze post. Het ziet er ook nog eens prachtig uit.

Leave a Reply