Unicorns & Fairytales
boeken over moederschap - unicorns & fairytales
Boeken moederschap Ontwikkeling zwangerschap-mama-opvoeding

Boeken over moederschap, opvoeden en loslaten. Ongetwijfeld handig tijdens de corona crisis!

Ik denk dat dit best een confronterende periode moet zijn voor vele mensen. Ik spreek dan niet over mensen die met hun handen in het haar zitten omdat ze én een fulltime baan moeten onderhouden thuis én voor de kids moeten zorgen terwijl hun partner zelf gaan werken is. Want dat begrijp ik maar al te goed dat je gek wordt. Maar sommigen zullen merken dat kinderen erg veeleisend kunnen zijn, dat hun kind toch niet altijd een doetje is en dat écht bezig zijn met kinderen vermoeiend is. Je mist dan ook even ademruimte. Je zou voor minder gek worden hahaha. Ik heb wel enkele boeken over moederschap en opvoeden die in deze tijden welkom zouden kunnen zijn. Boeken die mij wel helpen in de zee van miljoenen boeken met tips over opvoeden… Kijk je mee?

Boeken over moederschap en opvoeden

Ik lees super graag en deze boeken over moederschap en opvoeden zijn luchtig, geven duidelijke en handige tips en ik heb er heel veel aan gehad. Wij hebben een héél bijdehand kind (Vince) en het is niet altijd even makkelijk om om te gaan met zijn driftbuien. Hij is natuurlijk ook hoogsensitief, maar daar komt een apart artikel van. Sinds we bepaalde trucjes en handelingen toepassen gaat het veel beter. Door deze boeken te lezen leerde ik sommige dingen relativeren, beter begrijpen en anders aanpakken. Lex is ook een bijdehandje en erg actief mannetje. Het boek over omdenken is hierbij heel handig. Maar er zijn er nog hoor.  Ik deel ze dan ook graag met jullie…

 

1. Mild Ouderschap

boeken over moederschap en opvoeden - unicorns & fairytales

Nina Mouton: “Ik onthul geen tienstappenplan richting perfect ouderschap, noch beschrijf ik een weloverwogen strategie om je kinderen te doen gehoorzamen. Wel dopte ik de pen in mijn ervaring als moeder, vrouw en gezinspsychologe om jou te helpen met de zoektocht naar je moeder- of vadergevoel. Ik wil je leren dat gevoel te vertrouwen, zelfs als het indruist tegen adviezen van je omgeving of tegen je eigen constructie van de ‘perfecte’ ouder. Ik wil tonen dat meeveren met jezelf en de kinderen, in uiteenlopende situaties, meer energie kan opleveren dan krampachtig vastklampen aan rigide regeltjes.

Op die basis behandel ik enkele licht ontvlambare gezinsthema’s zoals eten, emoties en slapen. Zo is het ok om je kind bij je te laten slapen als dat maar binnen jouw oudergevoel ligt. En of je nu voor kunstvoeding of borstvoeding kiest, zolang dat maar jouw geïnformeerde keuze is. Ik leg uit waarom je emoties, zoals die woedeaanval in de supermarkt, niet zomaar kan wegstraffen of hoe je de machtsstrijd aan de eettafel kan ontmijnen. Eindigen doe ik mijn boek waarmee alles zou moeten beginnen: zelfzorg ofwel het zoeken naar de verbinding met jezelf zodat je weet waar je grenzen liggen.

Mild Ouderschap is mijn zachtmoedig maar doortastend pleidooi voor mildheid tegenover jezelf, je kinderen en je omgeving. Haal eruit wat erin zit en wat past voor jou en je gezin. ”

 

2. Opvoeden tot zelfvertrouwen

boeken over moederschap en opvoeden - unicorns & fairytales

Een praktisch boek dat je kind op weg zet naar meer zelfvertrouwen, veerkracht en geluk. Dit hoort zeker tussen je boeken over moederschap en opvoeden.

Elke ouder wil dat zijn kind gelukkig is, goed in zijn vel zit en met vertrouwen in het leven staat. Maar tussen wensdroom en realiteit gaapt soms een kloof. Wat als blijkt dat je kind een laag zelfbeeld heeft, gepest wordt of voortdurend zit te piekeren?

Dit toegankelijke en praktische boek geeft je de tools in handen om samen met je kind te bouwen aan meer zelfvertrouwen, veerkracht en een gezonde assertiviteit. Stap voor stap leer je dankzij concrete tips en oefeningen je kind opkomen voor zichzelf, met respect voor de grenzen van anderen.

‘Je ontwikkelt geen stress omdat je niet perfect bent. Je ontwikkelt stress omdat je perfect wilt zijn.’

3. Rust

boeken over moederschap en opvoeden - unicorns & fairytales

Eindelijk een antwoord op de verzuchting van zovele ouders: ‘Hoe kan ik rust creëren in mijn gezin?’

Een kind kan soms heel druk zijn. Druk in het gedrag of druk in het hoofd, door veel gedachten en gevoelens. Dat maakt het moeilijk om bijvoorbeeld in te slapen, rustig huiswerk te maken of rustig samen te spelen. Nele De Ganseman zet in dit boek 25 inspirerende en onmiddellijk toepasbare manieren op een rij waar ouders en kind onmiddellijk samen mee aan de slag kunnen. Ze focust daarbij vooral op de talenten en krachtbronnen van je kind, want elk kind is uniek en vraag op een eigen manier om rust, structuur en duidelijkheid. Aan de hand van heel concrete handvatten laat dit boek onder meer zien hoe je op een andere manier kunt omgaan met overprikkeling en driftbuien, en hoe je op een heel speelse manier het zelfvertrouwen van je kind kunt versterken. Zo creëer je voor je kind een veilige haven die zekerheid en vertrouwen biedt.

‘Ook kinderen kunnen stress aanvoelen. Hun hoofdje staat niet stil en hun lijf ook niet! Yoga en ontspanningscursussen voor kinderen nemen een hoge vlucht, maar er zijn heel wat eenvoudige oefeningen en technieken die je gewoon thuis kunt toepassen.’

 

4. Slaap kindje slaap, verdomme

boeken over moederschap en opvoeden - unicorns & fairytales

Een geweldig boekje en in tegenstelling tot de titel doet vermoeden is dit géén boekje om te lezen als je kinderen hebt die niet willen gaan slapen. Nope. Het is geschreven door een columniste en ze beschrijft het single moederschap met haar Vikingbaby. Als in: blond, het Scandinavisch type… Blijkt nogal een bijdehand meisje te zijn en ze heeft haar handen vol. Herkenbaar you say? Ik kon me he-le-maal vinden in haar verhaaltjes. Allemaal opgedeeld in kleine stukjes, ideaal om te lezen want als moeder kan je toch nooit lang lezen. Of ze hangen aan je rokken, of je valt in slaap… Maar goed, gelachen dat ik heb met dit boek en ik ben zo dankbaar dat wat er hier thuis gebeurt blijkbaar nog op andere plekken ook voorkomt

(Geschreven door Lotte Debrouwere, uitgeverij Lannoo)

 

5. Eten voor de kleintjes

boeken over moederschap en opvoeden - unicorns & fairytales

Eigenlijk dacht ik eerst dat dit een boek ging zijn met allerlei receptjes voor papjes of hoe je je kind moet leren eten. Dat is het natuurlijk ook deels, maar wie bekend is met de rapley methode en daar wel voorstander van is, zal dit boek wel kunnen smaken. (oh wat een woordspeling) In dit boek legt men uit hoe je kleintjes laat kennis maken met eten, echte smaken en stukken. Geen papjes. Of ik daar zelf voorstander van ben? Ja en nee. Ik durf niet goed. Maar ik ga het beiden een beetje toepassen. Ik ga binnenkort eens een gekookt stuk groente geven en zien wat er gebeurt. Ook staan er in dit boek dagmenu’s voor verschillende leeftijden. Interessant boek!

(Stefan Kleintjes, Kosmos Uitgevers)

 

6. Samen spelen, wat nou delen?

boeken over moederschap en opvoeden - unicorns & fairytales

Boeken over moederschap en opvoeden zijn welkom, zeker bij meerdere kinderen die vechten om een been hahaha. Dit is echt een musthave boek. Het gaat over kinderen, zijnde broer en zus, familie , vriendjes of gewoon vreemden. Over samen spelen, ruziemaken, opvoeden, regels hanteren, rituelen invoeren enzovoort. Het boek is verdeeld in verschillende hoofdstukken die allemaal beginnen met een quote. Je hoeft dit boek dan ook niet chronologisch te lezen. Er staan stappenplannen en tips in om ruzies op te lossen, samen te delen, omgaan met bepaalde dingen en meer. Ik heb persoonlijk veel inzichten door dit boek gekregen. Dat het normaal is dat mijn kind op zijn leeftijd nog niet echt samen speelt en dat een kind niet ALTIJD moet delen. Een aanrader…

(Eva Bronsveld & Elsbeth Teeling, Kosmos Uitgevers)

 

7. De kleine koning(in)

boeken over moederschap en opvoeden - unicorns & fairytales

Zit de peuterpuberteit eraan te komen of zit je er midden in? Wil je graag kinderen of ben je zwanger? Dan raad ik je aan dit boekje te lezen. No really. Had ik dit gelezen toen Vince begon aan zijn peuterpuberteit dan zou het al veel makkelijker gaan. Nou ja, ik zeg makkelijkER want dat die fase soms een hel is dat weet iedereen die deze fase heeft meegemaakt. Ze gaan er allemaal door, de ene al wat beter dan de andere. Maar hoe kan het ook anders dan dat wij best wel hevige kids hebben. Maar goed, ik ben er écht 100% van overtuigd dat wanneer je weet hoe een peuter denkt, je veel kan oplossen. Dit liet Lien, de opvoedingscoach die ons geholpen heeft met Vince zijn slaapgedrag, mij inzien. Toen ik dit boekje las moest ik vaak aan haar denken want ik herkende dingen van wat ze me verteld had. Ik wist dus dat dit boek echt iets voor mij zou zijn. Het gaat je ogen openen en klaarheid scheppen over bepaalde zaken waarvan je soms dacht dat ze niet normaal waren. Believe me… Er staat uitleg in waarom kinderen van een bepaalde leeftijd doen wat ze doen. Je gaat ze heel anders aanpakken en bekijken. En het helpt…In dit boek vind je dus uitleg over de fases van je peuter/kleuter, waarom ze bepaalde dingen doen, hoe ze denken en wat ze wél en niet kunnen. Er staan ook tips in over wat je best wel en best niet kan doen.

(José Sagasser, Kosmos Uitgevers)

 

8. Mum & me bucketlist

boeken over moederschap en opvoeden - unicorns & fairytales

Over dit boek had ik al eens geschreven. Het Bucketlist boek voor moeder en zoon. Maar toen ik het boek in handen kreeg was Vince nog te klein. Nu heb ik hem weer boven gehaald. Ik ga toch eens zien of we al uitdagingen kunnen doen. Het is een boek dat je kan gebruiken doorheen de jaren. Eentje om in de herinneringendoos te doen. Zelf hield ik als kind enorm veel spullen bij die me nauw aan het hart lagen. Ik ga mijn kinderen zeker ook die kans geven.

(Petra De Pauw, Van Halewyck )

 

9. Lastig kinderen? Heb jij even geluk

boeken over moederschap en opvoeden - unicorns & fairytales

lees ook: Hoe omdenken kan helpen bij lastig gedrag bij je kinderen

Zoek je goede boeken over moederschap en opvoeden? Dan raad ik deze ECHT aan.

Kinderen? Stop met ze op te voeden. Het is vastdenken: kijken naar wat er niet is en wel zou-moeten-zijn. Van een probleem een ramp maken. Een van de grootste tragedies in het leven is om dé perfecte ouder te willen zijn. Denk het dus om en maak van een probleem een mogelijkheid. In dit boek leer je omdenken en krijg je inzichten in bepaalde gedragingen van je kind. Na het lezen van dit boek had ik het veel makkelijker!

10. Het hooggevoelige kind met een sterkte wil

boeken over moederschap en opvoeden - unicorns & fairytales

In dit boek krijg je inzichten in kinderen die niet alleen hooggevoelig zijn, maar ook een sterke wil hebben. Ze vergelijken bepaalde types zodat jij kan zien waar je jouw kind zou indelen. Met die indeling kan je dan aan de slag gaan. Je krijgt een beter inzicht in het gedrag van je kind en hoe je daar op een positieve manier mee kunt omgaan. Dit hielp mij alvast om te beseffen waarom Vince sommige dingen deed, ook al was hij toch ‘hoogsensitief’?

Lees ook: Handige hulpmiddelen die (hooggevoelige) kinderen rust kunnen bieden

 

 

11. How2talk2kids

boeken over moederschap en opvoeden - unicorns & fairytales

In dit boek leer je om goed te communiceren met kinderen. Hun brein werkt gewoon heel anders en soms zijn dingen voor ons logisch en voor hen helemaal het omgekeerde. Adele Faber en Elaine Mazlish hebben een respectvolle manier van communiceren ontwikkeld waar alle partijen zich zoveel beter bij voelen.
Faber en Mazlish bieden praktische effectieve communicatievaardigheden, gebaseerd op de theorie van de bekende psycholoog dr. Haim Ginott, direct toepasbaar op elk kind van 2 tot 20 jaar. Aan bod komt o.a: Beter omgaan met de negatieve gevoelens van je kind. Grenzen stellen terwijl de relatie met je kind goed blijft en zich zelfs verdiept. Het kind neemt verantwoordelijkheid voor zijn gedrag en komt zelf met oplossingen. Effectief prijzen en je kind bevrijden uit een vaste rol. Hierdoor krijgt je kind meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.

lees ook: Mijn trucjes om iets gedaan te krijgen van mijn kinderen

 

12. Vurig sensitief opvoeden

boeken over moederschap en opvoeden - unicorns & fairytales

Jouw kind is misschien hoogsensitief en heeft een sterke wil? Dan kan dit boek jou wel inzichten geven. Vurig sensitief opvoeden van Nessie, is zeker een aanrader. Herken je al in de titel jouw kind? Dan lees je dit artikel best eens: Vurig sensitief is niet voor “Wussies”!

 

Ook lezen?

Vind je deze boeken over moederschap en opvoeden leuk? Je kan ze hier vinden:

[bol_product_links block_id=”bol_5e8596cbdb081_selected-products” products=”9200000072475921,9200000058098687,9200000065728292,9200000072181954,9200000005563642,9200000128126985,9200000091371538,9200000125006262,9200000107730593,9200000072891788,1001004005639989,9200000059983049,9200000107638201″ name=”boeken over moederschap” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”4″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Welke boeken over moederschap en opvoeden vind jij een echte musthave? En waarom?

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Kirsten
  2 juli 2017 at 08:26

  Die bucketlist lijkt me heel erg leuk! Ik zal hem dan wel in drievoud moeten aanschaffen aangezien de derde zoon onderweg is! En ook dat boek over samen spelen lijkt me een aanrader!!

 • Reply
  Nicole Orriëns
  4 juli 2017 at 09:24

  Ik lees altijd graag de verhalen van Sylvia Witteman over moeder zijn. Zoals in haar boek Pekingeend bij nacht geloof ik dat het eet.

Leave a Reply