Unicorns & Fairytales
playmobil sand - unicorns & fairytales
moederschap My life Personal

Spreek jij iemand anders zijn kind aan op zijn gedrag !?

Soms zie je wel eens een kind iets doen dat niet mag. Misschien is het beroepsmisvorming, maar ik zeg er altijd iets van tegen het betreffende kind als er geen ouders in de buurt zijn. Moesten ze er nu wel naast staan dan zou ik het ook doen maar dan zou ik vooral denken dat de ouders dit wel zouden opmerken. Maar goed. Ik vraag me wel eens af of anderen dezelfde mening delen of net niet. Lijkt me best interessant. Spreken jullie een kind wel eens aan op hun gedrag?

 

Vandaag waren we in de Melkerij, Peerdsbos. Vince was een putje aan het graven samen met opa met zijn pondertjes. Ik ging even een kijkje nemen en toen ik aan het genieten was van het leuke tafereel van Vince en opa die samen speelden kwam er plots een jongetje (ik denk dat hij 5 jaar was ofzo) net naast het putje gelopen zodat dit terug volliep. Ik dacht dat dit per ongeluk was en zei tegen opa: “Oh zie nu, nu is zijn potje dicht.’ Waarop opa zei: “Dat doet hij al de hele tijd”. Mijn vader en Vince zijn twee dezelfden: die laten zich doen… (ik was vroeger ook zo) Nou dan gaat mijn haar rechtstaan en word ik een stekelvarken. Kom niet aan mijn familie hahaha. Dat gedrag kan ik niet verdragen, van niemand, ook niet van mijn eigen zoon. Ik besloot het maar zo te laten, een  beetje in mezelf te grommen en ging aan de andere kant voor het putje staan zodat de jongen dit niet meer kon doen. Het jongetje zag dit en wandelde naar ons en stampte tegen het zand richting ons allemaal. Ik zei kordaat maar vriendelijk tegen de jongen: “Dit gaan we niet doen!” Ik hoorde een meisje iets zeggen maar hoorde het niet goed. Iets over ‘die mevrouw…’. Ik vroeg aan het meisje of het haar broertje  was en ze zei dat het haar neefje was. Ik vroeg haar of ze mee een oogje in het zeil kon houden want dat haar neefje niet zo lief deed. Toen ik me omdraaide hoorde ik haar zeggen: ‘Doe maar… komaan…ga het zeggen tegen mama en papa’ Ik draaide me om en ze gaf me een vuile blik waarop ze zei: “Wa?”.  (Ik had zin om te zeggen: ten eerste is het wablief en ten tweede…)

Het meisje was amper 10 volgens mij, het jongetje amper 5…Ik schrik altijd van zulke reacties. Grote mensen hebben vaak geen effect meer op kinderen. Het lijkt wel of alle respect verdwenen is. Goed wetende dat de mensen van tegenwoordig nogal snel reageren hiel ik me klaar om de betreffende ouders tegen te komen omdat ik dacht dat de kinderen hun beklag wel zouden gaan doen. Ik zag ze richting hun ouders lopen. Maar ze kwamen niet. Misschien vonden ze wel dat ik gelijk had… Misschien net niet, of hebben ze kinderen toch niets gezegd. Ik zal het niet weten.

Maar goed, ik zou dus wel eens willen weten van jullie of jullie het kind ook zouden aanspreken of dat jullie zouden appreciëren moest iemand jullie kind een zetje geven (weliswaar op een heel vriendelijke manier). Ik zou het wél graag hebben dat anderen mijn kind op een nette manier aanspreken. Ik heb daar ook absoluut geen problemen mee. Niet als dit op een onacceptabele manier gebeurt natuurlijk. Spreken jullie wel eens een kind aan? Ik doe dat wel. Misschien is dat omdat ik leerkracht ben, ik weet het niet. Maar sommige kinderen zijn zo onbeleefd. Dat zou ik nou nooit gedurfd hebben als kind. Zelfs nu niet. Ik hoop dat Vince altijd beleefd zal zijn. En Lex ook natuurlijk.

 

Wat is jullie mening? Spreken jullie een ander kind wel eens aan op hun (slecht) gedrag? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

16 Comments

 • Reply
  Yael
  4 juni 2017 at 20:04

  Gewoon doen !! Opkomen voor je kind is altijd goed. Ze gaan zich daardoor nog veiliger voelen bij je. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Hier zo vaak gedaan. Gaat het perongeluk dan natuurlijk niet maar vorige keer trok een meisje mijn zoontje en ook het dochtertje van mijn vriendin zo het speelhuisje uit. Ze mochten daar niet in spelen volgens haar. Nou ik zeg er gewoon wat van dan moeten ze maar beter op hun eigen kinderen letten.

  • Reply
   Nathalie
   5 juni 2017 at 07:52

   Ja klopt, denk ik ook… Leuk te lezen dat er toch gelijkgezinden zijn.

   • Reply
    Yael
    5 juni 2017 at 22:43

    Mischien moet ik mij maar omscholen tot juf ? Ik zeg het trouwens altijd wel netjes hoor . Bv: doe maar niet of wel samen spelen hoor! Het zelfde als wat ik bij mijn zoon doe of soms zelfs bij andere kinderen. Vind het soms zo zielig voor die kleine ukkies. Kinderen kunnen soms zo hard zijn! Heb mij dat nooit gerealiseerd.

 • Reply
  Mamavantweeblog
  4 juni 2017 at 20:12

  Ik heb geleerd ook op een nette maar kordate manier dit te doen. Kinderen die voorsteken zeg ik gewoon ‘neen, dit kindje was eerst.’ Ik hoop dat als mijn kinderen iets doen wat een ander niet fijn vindt, die ouder ook reageert (als ik het eventueel niet zou zien).

  • Reply
   Nathalie
   5 juni 2017 at 07:51

   Ik hoop dat ook. Als iedereen dezelfde waarden en normen hanteert dan wordt de wereld een stukje beter moehahahaa

 • Reply
  Jess
  4 juni 2017 at 20:12

  Hier ook een juf, dus geen idee of het daar aan ligt, maar ik doe het ook hoor. Zeker zo’n gedrag, duidelijk expres. Die walblieft vond ik hilarisch. Zou nog iets zijn dat ik ook zou zeggen. Ik vind het ook verschrikkelijk dat kinderen amper nog opkijken van ‘vreemde’ ogen. Vroeger zeiden ze wel eens ‘vreemde ogen dwingen’ , heus niet meer waar. Ook een goed voorbeeld voor Vince, leren opkomen voor zichzelf.

  • Reply
   Nathalie
   5 juni 2017 at 07:51

   Ja, dat kinderen mondiger zijn geworden dat ondervinden we allemaal wel hé. Of het zo’n goede zaak is weet ik niet. Respect is bij velen ver te zoeken tegenwoordig. Maar bij de volwassenen ook hoor.

 • Reply
  Liesbet R
  4 juni 2017 at 22:26

  Ik doe het ook, maar ik ben ook een juf dus ik weet niet of het daar aan ligt. Een reden om het niet meer te doen zou voor mij zijn dat mijn kinderen zelf moeten leren opkomen voor zichzelf, maar dat is voor als ze wat ouder zijn denk ik.

  • Reply
   Nathalie
   5 juni 2017 at 07:49

   Ja inderdaad, ik denk dat Vince nu nog te jong is. De juf zei het ook dat ze probeert de kinderen wijs te maken om naar haar te komen maar dat velen dat op die leeftijd nog niet doen/durven…

 • Reply
  Davina
  4 juni 2017 at 22:54

  Haha ik doe het ook, maar ben ook leerkracht. Misschien doen alleen de leerkrachten het? Onrecht tegen je kind, daar kan ik ook echt niet tegen. Al een hele tijd geleden was er ook een kindje met zand aan het gooien naar mijn zoontje, gewoon recht in zijn gezicht en toen heb ik wel ff luid gereageerd. “Met zand gooien doe je niet!’ ofzoiets. Ik hoop dat de ouders het gehoord hebben..

  • Reply
   Nathalie
   5 juni 2017 at 07:48

   Ik denk zeker niet dat enkel leerkrachten het doen maar misschien letten wij daar wel meer op ? Geen idee. Of is het een gewoonte?

 • Reply
  Sofie van Mama ABC
  4 juni 2017 at 23:09

  Ik weet niet of ik zou reageren om zoiets. Ik probeer te kijken hoe de kinderen het onderling oplossen, daar leren ze zoveel uit. Als er écht iet is dat niet door de beugel kan en de verhoudingen onderling echt niet eerlijk zijn dan zou ik zeker op een goede manier ingrijpen. En ik ben geen leerkracht.

  • Reply
   Nathalie
   5 juni 2017 at 07:47

   Om zoiets? Wanneer moet je dan wel ingrijpen of iets zeggen? Enkel bij fysiek contact? Een kleuter van 3 kan dit nog niet oplossen en zeker Vince niet haha. Ik zag dat hij het niet leuk vond. Maar ik denk niet dat hij dan al kan zeggen tegen dat kind: “Kan je aub niet steeds mijn put expres komen stukmaken en met zand naar mij gooien.” Daar is hij nog te klein voor.

 • Reply
  Anna Helena
  5 juni 2017 at 23:11

  Ik durf andere kinderen ook aanspreken op hun gedrag. En ik vind het ook niet erg als dit bij mijn kind gebeurt, zolang het met respect is.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  6 juni 2017 at 13:44

  Goede vraag! Ik vind dat erg lastig, en zou het alleen heel voorzichtig durven doen. Maar als een kind het heel bont zou maken, zou ik het denk ik wel doen. Maar voor je het weet gaan bloggers dan anonieme brieven op hun blog zetten aan ‘Die mevrouw in het park die mijn kind corrigeerde’ ; )

 • Reply
  Sheila
  7 juni 2017 at 11:18

  Zeker spreek ik kinderen aan. Op een gepaste manier, dat wel. Maar ik laar absoluut weten als iets niet door de beugel kan. Met name als de ouders niets zeggen (of het me te lang duurt) of ze er dus niet bij zijn. En dat kan op een gewone manier: “Het is niet netjes om voor te dringen, dus je moet even op je beurt wachten.” bijvoorbeeld. Ik zou het niet meer dan normaal vinden als mijn zoontje (en dochter, maar die is te klein) wordt aangesproken door anderen als ik iets niet zie. Als het maar respectvol gebeurt. Het zijn wel kleine kindjes, maar het moet wel netjes gebeuren. Vooral omdat ik de volwassene ben.

Leave a Reply