Unicorns & Fairytales
vaccinaties zwangerschap - unicorns & fairytales
zwangerschap

Welke vaccinaties (inentingen) tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap lopen de bezoekjes aan de dokter en gynaecoloog wel op moet ik zeggen. Zowel de evidente controles als de papierwinkel die in orde gebracht moet worden en de inentingen of vaccinaties die gezet moeten worden. Maar goed, het is voor een goed doel. Tijdens de zwangerschap kan je je ook het beste laten vaccineren voor bepaalde ziektes. Deze inentingen heb ik laten zetten.

 

Wel of niet inenten/vaccineren?

Deze discussie ga ik absoluut niet voeren. Ik weet dat er mensen zijn die zichzelf of hun kinderen bewust NIET laten vaccineren. Wel, ik doe dat wel omdat ik vertrouwen heb in de wetenschap. Ze gaan volgens mij geen mensen voor het plezier vaccineren en ook niet om de fabrieken te steunen want de meeste vaccinaties zijn gratis. Er zijn zoveel kinderen al gestorven aan kinkhoest, ik zou het mezelf nooit vergeven moest ik mijn kind dan niet hebben ingeënt. Dat is mijn persoonlijke mening. Voor wie een andere mening heeft: ook goed 🙂

Griep

Het is absoluut niet goed om koorts te hebben als zwangere vrouw. Omdat ik midden in het griepseizoen hoogzwanger ben liet ik een griepvaccin zetten. Ook je partner kan dit het beste laten doen. Mijn ouders hebben dit ook laten doen omdat ze ons toch heel vaak zien en ook om Vince niet te besmetten. Je kan dit ook best elk jaar opnieuw laten doen. De vaccins worden gezet in de maanden oktober tot december.

Kinkhoest

Dit is een heel belangrijk vaccin omdat deze ziekte bij pasgeborenen en jonge kinderen een zeer ernstig verloop kan hebben, met soms fatale gevolgen. Door je te laten vaccineren ben je beschermd tegen de ziekte. Zo kan je kinkhoest niet doorgeven aan kinderen en mensen rondom jou.
Het vaccin dat in België beschikbaar is om je tegen kinkhoest te beschermen, is een gecombineerd vaccin (Boostrix®). Dit vaccin beschermt je tegen difterie (kroep), tetanus (klem) en kinkhoest. Dit vaccin mag tijdens de zwangerschap worden toegediend. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat het zelfs beter is om je tijdens de zwangerschap te laten vaccineren. Zo kan je beschermende antistoffen doorgeven aan je ongeboren baby. Dit zorgt ervoor dat je baby vanaf de geboorte beschermd is tegen kinkhoest. Het is wel belangrijk om je op het correcte tijdstip in je zwangerschap te laten vaccineren. Dit beïnvloedt namelijk de mate waarin je baby goed beschermd kan worden.
Om zoveel mogelijk antistoffen door te geven aan je baby, is het best om je tussen de 24ste en 32ste week van je zwangerschap te laten vaccineren.

www.kinkhoestvaccinatie.be 

Windpokken niet!

Heb jij de windpokken zelf gehad? Dan ben je normaal gezien immuun. Maar misschien weet je het niet meer? Indien je een zwangerschapswinst hebt kan je je wél laten inenten als je niet immuun bent. Maar ben je al zwanger? Dan best niet. Als bescherming tegen windpokken zijn er twee vaccins beschikbaar, namelijk Varilrix® en Provarivax®. Dit zijn beiden levend verzwakte vaccins en mogen daarom niet worden toegediend tijdens de zwangerschap. Ben je niet immuun? Dan pas je best op wanneer je kinderen in de buurt hebt met de windpokken.

Mazelen, bof en rubella

Dit is hetzelfde verhaal als bij de windpokken. Door middel van een bloedonderzoek kunnen ze nagaan of je al gevaccineerd bent tegen deze ziektes. Ze komen in mindere maten voor tegenwoordig maar je weet nooit. Heb je deze inentingen niet gehad dan kan je ze laten zetten voor je zwangerschap. Het mag niet tijdens de zwangerschap. Nadien wacht je ook best minstens een maand om zwanger te worden.

vaccinaties tijdens zwangerschap - unicorns & fairytales

 

Zo, eigenlijk valt het best nog mee hé. Ik heb ze beiden tegelijkertijd laten zetten, één dag een stijve arm gehad en er niets van gevoeld. Ik had een goede dokter denk ik 😉 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply