Unicorns & Fairytales
Duurzaamheid interview duurzaam leven My life

Duurzaam interview met Kaat Laminaat van Instagram!

Duurzaam leven , voor iedereen zal dat een andere invalshoek hebben. Soms inspireren mensen ons. Daarom vraag ik af en toe aan mensen die ik zelf volg of ze tips hebben. Zo kunnen anderen ook weer geïnspireerd raken en alle kleine beetjes helpen. Want we moeten echt wel iets aan onze levenswijze gaan doen. Dit interview is met Kaat Laminaat, haar Instagram naam. Ik ben vooral ook erg fan van haar mooie foto’s. Here we go! 

Vertel kort iets over jezelf, je blog of social media, beroep

Ik ben Kaat, mama van 4 kindjes en ik werk als coördinator in een lokaal dienstencentrum. Momenteel ben ik thuis met tijdskrediet.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 🌾Kaat N. 🌾 (@kaatlaminaat) op

Wat betekent duurzaam leven voor jou? Hoe probeer jij duurzaam te zijn? 

Ik probeer elke dag een beetje duurzamer te leven. Al is kinderen krijgen niet echt een duurzame keuze 🙂
Duurzaam zijn betekent voor mij keuzes maken die niet altijd de gemakkelijkste keuze zijn, maar wel met het kleinste impact op de planeet.  Wat wij proberen te doen op dagdagelijkse basis: 
– weinig vlees eten (maak dat mijn kinderen wijs!)
– geen vliegtuigreizen maken
– verpakkingsarm proberen te winkelen (grote potten yoghurt i.p.v. kleine potjes, eigen zakjes meenemen voor groenten en fruit, kopen rechtstreeks van de boer,…
– Zo veel mogelijk zelf maken en bakken, weinig afgewerkte voedingsproducten kopen, maar enkel de basisingrediënten. Dit scheelt enorm in verpakkingsafval én je weet wat er in je eten zit. 
– seizoensgroenten en -fruit van eigen bodem verkiezen boven vliegtuigboontjes. 
– Losse thee en gewone koffiebonen i.p.v. cups etc…
– Wasbare luiers, billendoekjes, wattenschijfjes,…
– Geen wegwerpproducten zoals papieren zakdoekjes, snoetepoetsers, poetsdoekjes,…
– Ecologische wasmiddelen en afwasmiddelen en poetsproducten gebruiken. Ik ga mij nu verdiepen in het zelf maken ervan. (Al zou dat niet goed zijn voor de wasmachine, dus dat moet ik nog uitzoeken)
– Was zo veel mogelijk buiten drogen, droogkast beperken. Binnen drogen doe ik niet meer wegens te veel vocht in huis. 
– Zo veel mogelijk tweedehands kopen. Voor ik iets nieuw koop: even nagaan of ik het tweedehands kan vinden, of kan lenen van iemand. 
-….

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 🌾Kaat N. 🌾 (@kaatlaminaat) op

Som 3 zaken op waar je trots op bent

Ik ben best wel trots op elke kleine bijdrage die we doen voor onze planeet. En dat mag iedereen zijn, voor elke kleine inspanning. Ik ben verre van een duurzaamheidsheld, want voor elke van bovenstaande dingen, zijn er ook dagen dat het mij niet lukt. Ik gebruik ook wel eens een wegwerpluier op verplaatsing of vergeet mijn zakjes om te gaan winkelen,  trakteer de kinderen op lasagne uit een pakje of doe online emo-shopping.  Niet te streng zijn, en stapje per stapje proberen elke dag een beetje duurzamer zijn, dat is volgens mij de manier om het haalbaar te houden. Er zijn dingen die ik nu doe, waar ik een paar jaar geleden zelfs nog niet aan dacht. En daar ben ik best trots op.  We zijn nu met enkele vrijwilligers uit de buurt een campagne aan het opstarten om lokale handelaars aan te zetten hun klanten verpakkingsarm te winkelen. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 🌾Kaat N. 🌾 (@kaatlaminaat) op

Geef ons een ultieme tip om duurzamer te leven of om te beginnen duurzamer te leven

Stapje per stapje. Niet een hele ommezwaai  in 1 keer willen, want dat lukt toch niet. Veerle Colle leerde mij je voor elke nieuwe gewoonte 2 maanden nodig hebt om ze je eigen te maken. Zo is het inderdaad. Geef jezelf tijd. De eerste keren vergeet je de herbruikbare zakjes telkens thuis, na een tijdje wordt het een gewoonte om ze mee te nemen naar de winkel. En zo gaat het met alles. 

Waar ga jij graag winkelen? Winkels, webshops, markten

– Kringwinkel 😋. 
– Ik koop de meeste dingen in de gewone supermarkt. Ik wissel tussen Lidl en Colruyt en weet ondertussen wat er waar het minste verpakking heeft. 
– Groenten en fruit komen van bij een zorgboerderij uit de buurt.
– Mijn wasbare luiers koop ik al heel lang bij Klein Spook
– Noten, granen enz in grootverpakking bij Pit&Pit
– Op de Zuidmarkt in Brussel kan je tegen sluitingstijd veel fruit kopen dat die dag moét verkocht worden of anders weggegooid wordt, tegen spotprijsjes. Ideaal voor confituur enz. 
 – Via de app toogoodtogo kan je kijken waar je restjes van bakkers, winkels, restaurants kan afhalen die anders weggegooid worden. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 🌾Kaat N. 🌾 (@kaatlaminaat) op

Wie/wat op sociale media volg jij graag omwille van haar/zijn duurbare tips 

 – Veerle Colle op Instagram

– Dille&kamille op Instagram

– Anne Drake op Instagram

Groetjes!

Kaat

 

Ben jij ook duurzaam en wil je je tips met ons delen? Stuur dan een mail naar [email protected] en beantwoordt de bovenstaande vragen die Kaat ook kreeg. Stuur leuke fotootjes mee 🙂 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply