Unicorns & Fairytales
Indevuilbak.be - unicorns & fairytales
moederschap My life Personal

De (onze) strijd tegen zwerfafval

We zijn net aan zee geweest. Zo’n mooie plek. Maar hoe leg je aan je kinderen uit wat al die papiertjes en zwerfvuil daar liggen te doen? Mama en papa zeggen toch immers dat we alles in de vuilnisbak moeten gooien?  Het wordt tijd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt. Wij gaan de strijd aan tegen zwerfafval.

 

Samen sterk maar het begint bij jezelf

De strijd tegen zwerfafval kan je niet alleen doen. Maar het kan wel bij jezelf beginnen. Tijdens de zomervakantie roept Indevuilbak de Vlamingen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun afval bij te houden tot aan een vuilbak. En eerlijk: dat is niet moeilijk. Wij zorgen altijd dat we afvalzakjes in de verzorgingstas van Vince hebben zitten. Daarin kunnen we de pampers steken en ander afval. Hoe moeilijk kan dat nu zijn?

Indevuilbak.be - unicorns & fairytales

Wat wij doen

Wat ik al doe om afval te vermijden zal niet zo heel indrukwekkend zijn, het kan altijd beter en er zijn er zeker en vast die het nog 1000 keer beter doen dan ik. Maar je moet ergens beginnen natuurlijk. Dit is wat ik nu doe om afval te vermijden of te kunnen bijhouden moest ik afval hebben:

✣ Geurzakjes meenemen om pampers in te bewaren als ik ze niet snel kwijt kan.
✣ Altijd een plastieken zakje in mijn (verozrgings)tas.
✣ Koekjes en fruit thuis in een doosje doen om zo mee te nemen, zonder schil of papier.
✣ Het fruit dat ik beter nog niet kan schillen niet maar daarvoor heb ik een zakje.
✣ Een Boc ‘n Roll voor onze boterhammen. Bespaard me veel inpakpapier.
✣ Een brooddoos voor de kids.
✣ Een drinkfles, zie deze van Contigo, Stylish en makkelijk!

 

Verschillende acties

Indevuilbak zal daarom ook acties doen tijdens verschillende activiteiten. Ze delen zakjes uit waarin je je afval kan bewaren tot je aan de vuilnisbak komt. Je kan ze vinden op parkings langs autostrades, Vlaamse stranden, Vlaamse winkelstraten, op buurtfeesten en festivals. Deze campagne tegen zwerfvuil is een gezamenlijk initiatief van de OVAM, Fost Plus en je lokale overheid. Fost Plus verenigt de bedrijven die verpakte producten op de Belgische markt brengen. De lokale overheden zijn dan weer verantwoordelijk voor de openbare reinheid en zijn verenigd in de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. De OVAM ten slotte is verantwoordelijk voor het afvalstoffen-, materialen- en bodemsaneringsbeleid in Vlaanderen.

FullSizeRender 1767

Gouden tips

Als iedereen zijn steentje bijdraagt tot een schonere wereld dan staan we al een hele stap verder. Het begint bij de opvoeding en bij jezelf: geef het goede voorbeeld. Er bestaan gouden tips op de kenniswijzer van zwerfafval. Wat je kan doen algemeen, in school, op stranden, tijdens evenementen en meer. Altijd handig om dit eens te bekijken.

Indevuilbak.be - unicorns & fairytales

Indevuilbak.be - unicorns & fairytales

Doe jij ook mee? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Kleine Prinses
    20 augustus 2016 at 10:38

    goed hoor! Als iedereen zo was, zou het al stukken beter zijn!

Leave a Reply